Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky za souběžná mgr studia, komplikované

Od: poplatka odpovědí: 1 změna:

Ahoj, mám to trochu složitý s poplatkama za studium, vlastně si za to můžu sama, uvědomuju si to. O radu bych prosila jen ty, kteří se v této problematice opravdu vyznají. Mou situaci jsem nenašla v žádných diskuzích, takže zakládám nové vkákno.

Absolvovala jsem bakalářský obor na Univerzitě Karlově (UK) v klasické délce studia (3+1 let), nemusela jsem tudíž platit žádné popatky. Mám tedy titul Bc.

-> V lonškém roce (2013/2014) jsem začala studovat DVA magisterské obory na UK, obor A a obor B. Protože jsem dopředu nevěděla, jaký bude lepší. V rámci tohoto prvního ročníku jsem vyjela na semestr na studijní pobyt do zahraničí. Během pobytu jsem se dozvěděla, že u nás na UK otevírají úplně nový, zajímavě znějící, obor C, na který jsem se přihlásila. Po návratu jsem složila přijímací zkoušky a letos (2014/2015) jsem se zapsala do prvního ročníku oboru C.

-> Jsem tedy SOUBĚŽNĚ řádně zapsána na oboru A a B (od roku 2013/2014) a do oboru C (od roku 2014/2015). Jak jsem zjistila, obor C má nakonec bohužel podobné předměty, nic skvělého, a tak jsem se po dlouhém uvažování rozhodla, že dodělám obor A.

-> Kdy budu platit poplatky za studium a jak velké? Obor A stejně musím kvůli svému loňskému semestru v zahraničí prodloužit buď o semestr nebo o dva. Budu platit poplatky tedy příští rok? Nebo už tento?

-> Kdy je nejvýhodnější ostatní dva obory ukončit, aby se mi nezapočítávaly do studia?

-> Nemůže mi třeba za rok přijít složenka na X tisíc za všechny tyto semestry na všech třech oborech najednou?

Děkuji!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

x*
hodnocení

0x
1) Ideální, když se dojdeš zeptat na své studijní oddělení. Ti to mají v popisu práce. V takhle kompilovaném případě sotva najdeš někoho jiného, kdo by se v tom dostatečně vyznal. Zvlášť s ohledem na to, že z tvého popisu není zřejmé:
a) Jestli ty obory A, B, C jsou zcela samostatné obory, které se počítají každý zvlášť, nebo fakticky studuješ jen jedno magisterské studium a "obor" je v tvém případě jen formální věc (podle které dostáváš přednost při výběru předmětu a která ovlivní kolonku "obor" na diplomu) - pokud by byly ze stejné fakulty, tak podle mě půjde o ten druhý případ, pokud ze stejné fakulty, tak ten první.
b) Jestli skutečně aktivně studuješ obory A, B, C, nebo jestli ti A a B byly automaticky ukončeny novým zápisem do C (opět by záleželo na tom, z jaké fakulty je C a z jaké A a B).
c) Jestli to studium v zahraničí zabralo komplet celý semestr. I část semestru se pro účel platby za studium bere jako celý semestr!
Zbytek bez záruky:
2) Bakalářské studium už je teď irelevantní.
3) Za předpokladu, že jde skutečně o tři samostatné obory: Dokud budou všechny "živé", tak se podle mě počítají jako jedno studium, na které máš nejspíš 6 semestrů (prostuduj si studijní předpisy své školy, jak dlouhé je standardní studium!). Jakmile některý obor ukončíš, tak:
a) Pokud obor ukončíš po X semestrech úspěšně, tak ti ještě bude zbývat 6-X semestrů zdarma, do kterých se zbylé dva předměty stále počítají jako jedno studium.
b) Pokud obor ukončíš po X semestrech neúspěšně, tak se X započítá jako vyčerpané semestry a ty budeš v situaci, jako kdybys nezačínala s 6 semestry zdarma, ale 6-X semestry zdarma. Vůči tomu se bude určovat, jestli budeš nebo nebudeš platit za zbývající studované obory.
4) Pokud se dostaneš do situace, kdy musíš platit, tak se normálně platí předem, tzn. budeš vědet o tom, že tě něco takového čeká (nebo studium ukončíš). Otázka je, co v prvním roce, kdy třeba překročíš volné semestry jen částí oborů. To si netroufám odhadnout.
5) Doporučení: Nejjistější z hlediska placení je, když všechny tři obory dokončíš ve standardním termínu. Pak nebudeš platit nic, nebo přinejhorším za rok studia C. Pokud si tím jistá nejsi, ukonči obor C co nejdřív a přijdeš o půl roku zdarma. A a B pořád ještě budeš moci dokončit bez placení. Pokud ukončíš A a C nebo B a C, tak zřejmě budeš muset aspoň za jeden semestr zbylého oboru platit. Pokud ukončíš A a B, tak budeš platit nejméně za dva semestry C. (Všechna čísla si příslušně zvyš, pokud jsi třeba jen pár dní v druhém semestru byla aktivní student v oborech A a B.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]