Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filozofie, nebo Filosofie

Od: pravopis odpovědí: 5 změna:
... co je správné? děkuji :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomibender*
hodnocení

2x

Pravidla uznávají obě varianty, ale podle mne filozofie zní lépe. Je to jako Gymnásium/Gymnázium, Univerzita/Universita atp. Jinak je důležité v textu používat jen jednu variantu a nemíchat to.

lindaf*

Pozor ovšem na to Gymnázium. Buď píšeme GYMNASIUM (ted bez čárky a se s) nebo píšeme GYMNÁZIUM (s čárkou a se z)! :)

tlapka*
hodnocení

2x

Dovolím si upřesnit. Staročeský výraz "filosofie" tak úplně není, ten původ je jiný. Je třeba si uvědomit původní význam slova - láska k moudrosti (sofia). Proto se píše se S. V češtině už je ale možnost psát i se Z, obě možnosti jsou z češtinářského jazyka správné. :) Význam ovšem zachovává verze se S, protože filozofie by byla spíše láska k temnotě (zofos). :)

doplněno 02.10.14 19:24:

Přiznám se, že přirozenější je pro mě tvar se Z, ale kvůli zachování významu (a hlavně ve škole) používám tvar se S. :)

hodnocení

1x

Jinak "trend" je psát se z (filozofie, gymnázium), a asi díky tomu to zní lépe, i když, jak řečeno, možné je oboje. Prostě to s (filosofie atd) je dnes už trochu zastaralé, (i když "staročesky" mi přijde trochu silné :). Staročesky je Hospodine, pomiluj niy, případně bieše, biechu, Když vešken ľud pro svú vinu kromě osmi vodú zhynu, tehdy ti, již biechu ostali, ot vzchodu )

doplněno 02.10.14 17:52:

Partdon pomiluj ny; zase jsem nestihl termín opravy.

hodnocení

0x

Obě varianty jsou správné. Ta "Filosofie" a další podobné výrazy,viz výše jsou staročesky.

doplněno 02.10.14 17:51:

Kartaginec: Tak zastaralé...Nebudeme slovíčkařit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]