Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejhumánější či nejhumánnější?

Od: butterfly* odpovědí: 11 změna:

Zdravím všechny! Má někdo tušení, zda se píše nejhumánější či nejhumánnější? Našla jsem totiž oboje.

Za každou odpověď budu moc ráda! :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

x®
hodnocení

2x

humánní

humánnější

nejhumánnější

Viz:

prirucka.ujc.cas.cz/...

hodnocení

2x

Podle mě a podle Ústavu pro jazyk český je správně nejhumánnější. Viz: prirucka.ujc.cas.cz/...

hodnocení

0x

Za mě jen jedno n.

doplněno 30.09.14 13:04:

OK souhlas. Jdu studovat češtinu...

Špatně, píšu pět.

humánní, humánnější, nejhumánnější.

humán- je slovní základ, -ní, -nější jsou přípony

hodnocení

0x

Myslím, že dvě n. Humánnost, humánní...

doplněno 30.09.14 13:07:

jéjé, než jsem to napsala, tak tu je stejných odpovědí již více. :-D

butterfly*
hodnocení

Ok. :) Ale teda koukám na vědecké články, kde si napíšou "nejhumáNější".

iz*

I ve vědeckých článcích se můžete setkat s katastrofální češtinou, obzvláště, pokud redakce "šetří" na korektorovi. Některé místo korektury používají "automatickou opravu pravopisu" některého textového procesoru ...

fido*
hodnocení

0x

a nemá to být humální? a nejhumálnější? Vaši verzi slova jsem nikdy v knize neviděl. Nepletete si to s humantitní, humanitální , nejhumanitálnější? Ale možná se pletu ...

qt

Humální je asi podle vzoru spontální :). V těchto slovech se tak nějak vnucuje L, ale není tam. Je spontánní, humánní, kolenní atd.

hop®
30.09.14 13:52

Pleteš. :)

lmgify
hodnocení

0x

Stejně má být správně "nejlidštější" *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]