Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednoduchý kladkostroj

Od: nitram* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit , která odpověď je správná. děkuji

pomocí jedoduchého kladkostroje zvedneš těleso o hmotnosti 20 kg do výšky 20 cm.

1) jakou silou budeš působit rukou na lano? a)m=20kg...F=200 N b)F/2 = 100 N

2) po jaké dráze se přemístí tvá ruka? a) h=20 cm = s=0,2m b) s x 2 = 0,4 m

3)jakou práci vykonáš? a) W=F x s = 40 J b) W = F/2 x 2s = 40 J.

Je spávně odpověď a nebo b? děkuji všem.

vím, že na volný konec lana působí poloviční síla, ale po dvojnásobné dráze. ale nejsem si jistý který výpočet je správně. díky moc.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x
"vím, že na volný konec lana působí poloviční síla, ale po dvojnásobné dráze"- tím vlastně sám odpovídáš, ne? Poloviční síla se týká otázky 1), dvojnásobná dráha otázky 2)- a pokud zvedáš identické těleso do dané výšky, vykonáš stejnou práci na jednoduché kladce i na jednoduchém či složitějším kladkostroji. ;) "
doplněno 29.09.14 16:51:

Ano, vše je za b), kamarád to má chybně. :)

doplněno 29.09.14 16:52:

... volby a) platí pro jedoduchou kladku, nikoli pro jednoduchý kladkostroj...

nitram*
hodnocení

děkuji. byl jsem si téměř jistý, že by mělo platit b. ale kamarád mě zvyklal,protože měl odpovědi a.

a pro výpočet č. 3 by jste použil a nebo b. Vím že výpočet je stejný, ale mělo by opět platit asi b, ne? ještě jednou děkuji

nitram*
29.09.14 16:57
hodnocení

děkuji :)

ad*
hodnocení

0x
Jsem sice student, ale nemá se při zvedání těles do výšky použít vzorec W=mgh? Pokud ne, omlouvám se.

Podle toho, kdy a na co. Měl by to být vzorec pro vykonanou práci, je odvozen ze základního vzorce práce je síla krát dráha. Ten výraz mg odpovídá váze, tedy síle, kterou působí těleso hmotnosti m na závěs. Takže tento vzorec lze beze zbydku použít, pokud skutečně táhnu to těleso za závěs, přímo proti jeho váze.

Problém (spíše výhoda) kladkostroje je v tom, že jeho váha se rozloží na dvě poloviny, jednu "odchytí" upevnění toho lana ve stropě (či kde je upevněno), a práci vykonává ta druhá polovina, Ovšem za tu cenu, že musí působit po dvojnásobné dráce, čili podle vzorce

F*s

kde f = 1*2mg, s = 2h

(takže zákon zachování mechanické energie není porušenú.

doplněno 29.09.14 18:28:

Takže v konečném výsledku máte pravdu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]