Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Složitější převody jednotek

Od: alice306* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, ze školy jsme dostali několik příkladu na převádění. Prosím, zkontrolujete mi výsledky, popřípadě upozorníte na chyby a napíšete, jak to má být správně? Děkuji

190 km/h = 3166 m/min

0,0023 cm/min = 13,8 km/h

9 cl = 0,9 m3

16,5 μN = 165·10-2 kN

0,076 dm2 = 760 mm2

6,4 dm3·s-1 = 23,04·103 hl·l-1

35 g·cm3 3,5·10-5 kg·mm-3

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mně to vychází následovně:

1. spočteno správně, jen to zaokrouhlení je blbě

2. 1,38. 10-6 km/h

3. 9.10-5m3

4. 1,65.10-8kN

5. správně

6. 230,4 hl/h (hl.l-1 je asi blbost ne?)

7. 35.103 kg·mm-3

Doufám, že jsem v tom taky nějaké chyby nenasekal...

alice306*
hodnocení

Děkuji moc, jak vidím, tak mi to vůbec nejde. Neznáte náhodou nějaké stránky, kde si to můžu procvičit a najdu tam i výsledky? :)

Stránek na převod jednotek je spousta. Problém je v tom, že tyhle příklady jsou záměrně zadaný tak, aby je žádný online převodník nezvládl. Aspoň jsem takový nenašel. Což je zjevně záměr, abyste se to naučili a nehledali na netu.

Princip, jak to zvládnout, je naučit se předpony jednotek nazpaměť jako básničku. Do plusu je to kilo, giga, mega, tera..., do mínusu mili, mikro, nano, piko, ... Vždy po 3 řádech. Navíc jsou "pomocné"předpony: Do plusu deka, hekto, do mínusu deci, centi. Ty jsou po 1 řádu.

Co se týká časových jednotek, úhlů, ty jsou v šedesátkové soustavě: Kouzelná čísla jsou 60, 3600 a 86400 (počet sekund za minutu, hodinu a den)

I některé další často používané převody se dají zautomatizovat, např. převodní číslo mezi m/s a km/h je 3,6.

Potom už je to jen o násobení, dělení a sčítání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]