Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám takový problém... nevím, ale asi si neumím organizovat čas. Chodím na ZŠ 8.třída a škola na které jsem je celkem náročná, musím se učit z hodiny na hodinu do skoro každého předmětu plus samé úkoly, referáty, prezentace. Tak například prostě přijdu domů po vyučování a mám spoustu úkolů (které jsem mimochodem měla udělat o víkendu ,ale neměla jsem čas , protože jsem se asi 5 hodin učila fyziku a stejně z ní nic neumím )a řeknu si, teda, že si je udělám a hned teď s tím začnu, ale místo toho většinou dojde na čtení a poslouchání hudby následuje trénink ze sportu, který dělám závodně a večer přicházím a je asi půl osmé a jsem unavená, ale stejně stále nemám skoro nic do školy udělané...no, z toho vyplývá, že se učím po nocích, všichni z rodiny už spí, jenom já se učím a neusnu dokud nemám vše udělané, takže chodím spát i v 1 ráno ..samozřejmě, že další den jsem strašně unavená a opakuje se to znova, protože po vyučování si jdu lehnout... to samé se mi stává i o víkendu, naplánujisi, kolik toho neudělám v sobotu, aby neděle byla volná, protože jezdíme s rodinou na závody, výlety... a stejně vše doháním v neděli v noci a tak se to opakuje týden po týdnu...
už jsem fakt zoufalá... a taky nemám ráda špatný známky...a jsem štastná, když rodičům dělám radost, že mám tak dobré známky... asi je to zmateně napsané, ale doufám, že to pochopíte a poradíte...
Řekla bych, že jsi ze sportu zvyklá určité disciplíně. Měla by ses ji naučit aplikovat i na přípravu do školy. (Na tréningu také nemůžeš místo trénování poslouchat hudbu nebo si číst ...)
Učit se jeden předmět 5 hodin je nesmysl, tak dlouho se nikdo nedokáže soustředit na jednu věc, takže v důsledku to dopadne tak, jak popisuješ.
Máš-li se toho naučit víc, rozděl si učivo do logických celků a uč se je postupně. Jednotlivé celky prokládej něčím jiným.
Evidentně moc nejde dohromady sport a škola. Pokud se věnuješ závodně sportu, je jasné, že na náročnou školu už nezbývá čas ani síla. Možná by stálo za to přehodnotit priority. Jestli je důležitější pro tebe (nebo snad pro rodiče?!) sport, nebo škola. Jestliže už na základní škole chodíš spávat v jednu v noci, jak bys to pak dělala na střední škole, či snad na vysoké? Podle toho, jak to píšeš, mi přijde, že máš toho na bedrech více, než zvládneš. Takže to není organizací času, ale spíš náporem práce. Vezmi to tak, že je únava je přirozená obrana těla proti přepracování. Tak jsem ti asi moc neporadila.
Jinak učit se 5 hodin jenom fyziku - to nemá konstruktivní cíl. Uč se jeden předmět maximálně hodinu. Zkus se učit ve škole mezi přestávkami. Nebo si ber učení do auta, když jedete s rodiči v neděli na výlety.
Já to tipuji spíše na nesoustředěnost ve škole (většinu učiva by měla zvládnout už ve škole) a na špatnou organizaci učení + volného času. ZŠ není tak náročná, aby se dítě muselo učit do jedné hodiny v noci.
no nevím...některé ZŠ mohou být výběrové (nebo třídy?) a náročné docela dost. Náročné jako víceleté gymnázium nejspíš ne, to bude těžší
Podle mě se musí rodiče smířit s trochu horším prospěchem anebo omezit sport. Jestli obojí dohromady nejde, tak se učení nebo sport musí omezit
O výběrové škole v dotazu nic nestojí, zato k organizaci ano:
"...a mám spoustu úkolů (které jsem mimochodem měla udělat o víkendu, ale neměla jsem čas, protože jsem se asi 5 hodin učila fyziku a stejně z ní nic neumím ) a řeknu si, teda, že si je udělám a hned teď s tím začnu, ale místo toho většinou dojde na čtení a poslouchání hudby následuje trénink ..."
Je samozřejmě důležité si najít čas i na záliby. Ale aby vyšel čas na záliby, je potřeba zorganizovat povinnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.