Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhodnocení shody BP

Od: frosti* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

píšu bakalářskou práci a četl jsem pár diskuzí ohledně odhalování plagiátů. Jsem z toho trochu vystrašený, protože můj vedoucí říkal, že se tohle bude zkoumat až po oficiálním odevzdání práce. Jsem sice úplně na začátku, ale už teď mám obavy z toho, jak systém vyhodnotí informace, které jsem použil z literatury. Jedná se o teoretickou část, o zákony atd... Ke všemu uvádím zdroj, bere se tohle jako citace? A má i citace omezený prostor? A je problém, že v teoretické části budu mít spoustu informací z knížek? Praktickou část samozřejmě budu vytvářet sám na základě různých statistik, ale tu teoretickou část nelze nějak kvalitně vytvořit bez odborné literatury. Napadlo mě pak jedině, že bych si vždycky část přečetl a pak to vypsal vlastními slovy, ale nevím jak to ten kontrolní systém vyhodnotí. Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Předem děkuju

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

x*
hodnocení

0x
Závěrečné práce by měly aspoň ze třetiny stát na cizích myšlenkách. Když uděláte práci, kde jste si všechno vymyslel sám, je to špatně - buď jste využití cizích myšlenek zamlčel, nebo je obsah práce triviální, nebo jste neskutečným způsobem plýtval svým časem a schopnostmi. Takže využívat cizí myšlenky určitě ano, ale musíte se k tomu "přiznat" tím, že u každé takové myšlenky formou citace uvedete, odkud jste ji vzal. Systémy pro kontrolu plagiátů s tím samozřejmě počítají.
(Ale tohle by vám měl vysvětlit vedoucí vaší práce.)
x*
Pokud jde o rozsah citací: Je vhodné vyvážit cizí a vlastní myšlenky. Ale co přesně znamená "vyvážit", to velmi závisí na tom, co vlastně děláte za práci. Existují typy prací (tzv. rešeršní práce), které se skládají takřka úplně jen z cizích myšlenek. A mohou to být velmi přínosné práce, protože málokdo má čas a chuť číst sto článků, které se z větší části překrývají, ale některé z nich mají unikátní přínos; pokud uděláte rešerši, která ukáže, že článek A je naprosto stěžejní, článek B k němu přidává novou informaci o problému P a článek C nepřináší nic, je to pro ty, kdo nastoupí po vás, velmi užitečná informace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]