Co způsobuje, že gen je dominantní či recesivní? Nejde mi o to, jak se to projeví, ale co z chemického (biochemického) hlediska způsobí, že jeden gen "vyhraje".Dále, jak vypadá vzájemný vztah mezi třemi geny, např. kódující hnědé, modré a zelené oko?Pokud v páru hnědá/modrá je dominantní hnědá a v páru zelená/hnědá je dominantní zelená, platí, že v páru zelená/modrá je automaticky dominantní zelená? Díky za odpovědi
S očima pozor, ty se dlouho vyučovaly jako jednoznačný příklad, ale už se od toho naštěstí ustupuje, i dva modroocí již mohou mít hnědooké dítě zcela legálně (O tom jsem si toho přečetla spoustu. Páč nám jedno hnědooké běhá doma )
Jinak doporučuju počíst si zde: user.mendelu.cz/... ale je to teda prudce nezáživné.
qt
Děkuji za odkaz. Vím, že je to složitější, snažil jsem se do toho moc nezabřednout, protože pak už to není zajímavé .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.