Nejste přihlášen/a.
Hezký den, toto téma tu už nejspíš bylo řešeno... Jsem ve druháku na střední a trápí mě tréma, která nejde překonat.. Přednést referát je pro mě nadlidský výkon. Už hodněkrát jsem ji zkoušela zahnat různými "osvědčenými" postupy, ale jak si stoupnu před lidi, tak prostě ztrácím hlas a je z toho trapas..Snažila jsem se trénovat, chvíli mluvím, ale pak to na mě padne, nemůžu dýchat a konec..Nevydám ze sebe ani hlásku. Začnu se celá klepat a drmolim hlouposti, nedokážu se uvolnit a pociťuju úzkost.. Už nevim co s tim. Obávám se, že díky tomu ani nebudu moct na vysokou, přitom mé studijní výsledky jsou hodně dobré, s učením nemám sebemenší potíže. Jiné osobní problémy nemám, netušim příčinu.. Přemýšlím nad návštěvou lékaře... co si o tom myslíte?
Stoupnout si před lidi byl pro mne také nadlidský výkon. Studené ruce ,bouchání srdce,chtělo se mi omdlít. Je to nedostatek sebedůvěry. Chce to jenom trénink a pracovat na sobě. Jak? Jsou knihy na posílení sebedůvěry .Návštěva lékaře? Myslím že vy nepotřebujete léčit. Maximálně potřebujete někoho,kdo by ve Vás věřil a co by Vás nabíjelo energií.Mě pomáhá vzdělávání -rozvoj osobnosti ,mezilidské vztahy,emocionální inteligence,finanční inteligence. CD,knihy ,semináře.
Léčit tréma nejde, jen ji musíš snažit ovládat. Důležitá je důkladná příprava a znalost toho o čem přednášíš. Vím o čem mluvim, byl jsem hodně nesmělý, ale pak jsem začal pracovat na pozici kde jednání s lidmi, řešení problému jsou na denním pořádku. Párkrát do roka i firemní prezentace před lidma kteří o fochu vědí určitě víc než já. Takže najít si v davu jednoho nebo dva lidi, kterým to jakoby vykládáte. Trému mám taky, ale beru to jako výzvu. Nebát se, mít dost sebevědomí a repre vzhled, dost na tom záleží, věřit si. to je základ, pak to jen pilovat zkušenostmi
Hodně lidí tréma trápí, ale dá se to časem utlumit. Alespoň natolik, že sice z Vás nebude mítinkový řečník, ale studium určitě zvládnete. Je to asi strach, který si předem připouštíte. Mluvte pomalu, zřetelně, abyste zaujala. To bude pro Vás motivující, když budete mít pocit, že Vás ostatní poslouchají a zajímá je to. Jenom stačí ten knedlík v krku uvolnit. K tomu přidejte občas úsměv a jak píše kolega, vyberte si někoho, kdo hezky poslouchá a hned to půjde líp. Mne to spíš trápilo ze začátku, než jsem se rozmluvila. Je třeba si věřit a vědět o čem mluvím. To si myslím je důležité. Snažte se víc mluvit v partě, nebo i doma. Nevím, jestli jít k lékaři. Možná by dal něco na uklidnění a potom by už to šlo samo. Ale nesmí se z toho stát závislost. Myslím si, že na to budete časem stačit sama. Tady máte několik dobrých rad - už se to řešilo vícekrát za ten rok, co já jsem zde.
Děkuju za rady... Jenže stejně jsem pořád bezradná.. Asi máte pravdu, je to nedostatkem sebedůvěry, ale stačí se mi podívat na třídu lidí, před kterými bych měla mluvit a stát před nimi a opravdu to nejde. Cvičit nemám možnost, ve škole to skoro nejde. Nedokážu si představit nějakou desetiminutovou prezentaci, která mě čeká, když nevykoktám ani pár vět
Určitě neváhejte a vyhledejte psychologa, který pracuje metodou kognitivně behaviorální terapie, na odstraňování úzkostsných stavů je to velmi úspěšná metoda, nevím odkud jste, takže nemohu poradit konkrétního terapeuta. Ale už se s tím netrapte a uhánějte se léčit, je to zbytečné prodlužování utrpení a fixování patologického chování, kdy se pak prodlužuje následná léčba.
Pro zajímavost posílám jeden článek o příčinách trémy z jiného úhlu opustrombonum.wz.cz/...
Já jsem s ní bojovala také, když jsem měla vystupovat, chvěl se mi hlas i prsty, bylo to na infarkt, ale pak jsem si přestala z lidí dělat pavlač a otáčet se na to, co tomu řeknou a naučila se před ně předstoupit s myšlenkou, že tady jsem a předvedu, co umím a je mi jedno, co tomu řeknou, že to není důležité a ono se to začalo lepšit, dokonce jsem byla schopna začít vystupovat i v TV a kdyby mi tohle někdo dřív nabídl, raději bych se nechala lámat na kole, než tam vlézt, teď je to pryč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.