Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč dnes patří impresionisté k nejvíce oceňo

Od: veri* odpovědí: 3 změna:

dobrý den,

stále nemohu přijít na skoro žadný důvod, prosím pomůžete?

proč dnes patří impresionisté k nejvíce oceňovaným malířům?

děkuji za jakoukoliv odpověd

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

A vám se impresionismus v malířství nelíbí? Mně ano, a to velice. Impresionismus přinesl do malířství něco zcela nového, zachycení určitého okamžiku, hodně malovali venku, nikoliv v ateliéru, obrazy jsou jasné, svěží barvy a obrazy jsou to opravdu neopakovatelné a krásné - Van Gogh, Gauguin, Monet, Renoir - no prostě nádhera. Divíte se, že je jsou tak oceňovaní? Já nikoliv. Ale jestli jste potřebovala nějaku fundovanou odpověď, tak to nemohu sloužit. Jen píšu svůj názor na impresionismu, který já sama považuji za nejhezčí období v malířství.

nemamnick*

Gaugin ani Van Gogh nejsou impresionisté (i když v Museé Orsay je najdete, což ale třeba i Delacroixe - ten tam ale má své místo právě zase pro jeho inovativní přínos, částečně "umetající" cestu impresionistům a moderní malbě vůbec.

Já mám z impresionistů nejraději asi Gustava Caillebotta :)

Ale jak píšete, byli z prvních, kteří malovali v plenéru (venku), mnohdy ani neskicovali a šli rovnou na věc a snaha využít působení barev ve svůj prospěch jim byla také vlastní. Rozhodně - když už nic jiného - lze o jejich obrazech říci, že jsou vskutku působivé - okamžitě na první pohled a navíc čitelné v podstatě pro kohokoli (nepředpokládá se znalost nějaké mytologie, biblických příběhů a knim vztažených symbolik apod.) - tedy i pro dnešního člověka (což se třeba o středověkých obrazech - jakkoli jsou mnohé z nich geniální - říci nedá - dnešní člověk je prostě jen tak nepochopí - neinterpretuje). Mnozí z nich měli i zajímavé osobní osudy (chudák Bazille) - což může být také jeden z důvodů jejich divácké přitažlivosti.

nemamnick*
hodnocení

0x

To máte v rámci nějakého referátu či čeho? A jak nejvíce oceňovaným? Finančně - na trhu či odborně - co do kvality práce? Nebo máte na mysli jejich všeobecnou popularitu mezi lidmi-laiky?

Příčin všeho zmíněného je ale i tak více :)

Já bych asi začala odvozovat od samotného názvu, i když byl původně zamýšlen hanlivě. Imprese - dojem - bezprostřední zobrazování viděného, právě tímto přístupem to byla další vlaštovka v revoluci umění, která se v 19. století započala díky změnám ve společnosti, vědě a technice (např. konkurování snaze reálně zobrazovat přírodu novým vynálezem fotografie - nutnost hledání nových formálních přístupů v umění) a která vykulminovala na poč. století 20. Lze to vztáhnout i na témata (která jsou z určitého úhlu pohledu mnohdy v kontextu historie umění taky jedinečná, resp. inovační), nebo čistě na fyzicku formu (nebudeme-li brát v potaz "ideologii", koncept, manifest či jak to nazvat - ačkoli sami nic takového vlatně nevydali). Jeden z posledních "realistických" "-ismů".. Záleží proč se ptáte a nač konkrétně :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]