Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ČVUT FIT vs Unicorn College

Od: marek119977* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, jsem teď ve třeťáku na SŠ zaměřené na IT a začínám pomalu pokukovat po vysokých, potřeboval bych ale trošku poradit s výběrem.

Momentálně jsem (v Praze) vyfiltroval dvě školy mezi kterýma váhám, a pořád se nemůžu rozhodnout která by byla lepší. Na FITu bych asi uvažoval o oborech jako "Softwarové inženýrství" apod., na UC určitě "Informační technologie". Vždycky mě bavilo programování, programuju už nějakých 6 let a už dneska si tím na střední trochu přivydělávám. Z totohle ohledu by asi byl lepší FIT. Na druhou stranu, tam se dost bojím matiky, zvlášť na tomhle oboru (obecně čemkoliv víc zaměřeném na programování). Unicorn je pokud vím zase takový všeobecnější, a je tam i trochu management, takže se pak otevírají možnosti jít na "vyšší" místa kde člověk něco řídí, tím pádem za lepší peníze, a tak. Čemu nerozumím je, jestli i z toho Unicornu se dá uplatnit jako programátor/vývojář/tak něco. Zatím mě celkově víc láká ten Unicorn díky tomu managementu, ale kdybych během studia tam zjistil, že mě to víc táhne "řadovému programátorovi", nerad bych toho litoval...

Názory?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Obor atd ti radit nebudu ale...

Ta úžasná unicor...asi moc nesleduješ soc. medía ale internet potažmo fb/twitter se min těmi jejich fail videi hodně bavili...

(osobně bych se o té škole asi jinak vůbec nedozvěděl, ale ten jejich styl prezentace=peklo)

Celkově to jejich podání atd...tam může jít jen blbec s prominutím...ta škola je již od pohledu odpad...

FIT je klasika, velké město..ale hlavně je to normální škola...což se o unicor... říct nedá...

Ani ten jejich název není solidní...

pama*

Tohle je klasický nevyvážený haterský thread.
Hodnotí se na základě nějaké prezentace nebo toho, co jedna paní povídala na twiteru.
Dá se na to dívat i z jiného úhlu pohledu. Zkusím to trochu vylepšit.

Unicorn školu studuji třetí rok. Znám pár lidí, co dělají FIT - mám možnost částečného srovnání.

Výhody na UCL
+Studenti nejsou škole ukradení, jako na některých státních školách. když něco nefunguje a když to začneme řešit - tak se to začne zlepšovat (i když teda až pro ty další ročníky) - to vidím jako hlavní výhodu
+Některé věci jsou mírnější než na státní - např. vyhazování ze školy při nesplnění předmětu podruhé apod.
+Učí nás lidi z oboru, učí nás věci, co jsou prakticky využitelné a je šance, že nám pomůžou v zaměstnání - nic moc "do šuplíku".
+Učí nás relativně nové postupy a technologie. Můžeš si například osahat IOT
+škola rozhodně není dávačka - dlouhodobá propustnost je prý cca 10-15%
+je tu předmět Matika0, která pomůže oživit středoškolskou matiku a navázat s Matika1 a 2.
+skripta jsou online a přístupná z mobilu apod
+můžeš se zapojit do projektu pro Cern - to je prý něco jako "červený hadr" pro náborový pracovníky, když pak hledáš práci.
+některý semestrálky jsou krutopřísný - ale jdou zvládnout. V druháku jsme měli za úkol naprogramovat navigaci.
+rozhodně nemůže projít bakalářka, která by se dělala jenom tak do šuplíku. Práce musí mít nějaký přínos a smysl. (nevím jak je to teď na státních, ale dřív se "šuplíkové práce" normálně akceptovaly - to na UCL neprojde)

Výhoda FIT
+je zadarmo, UCL je za 40t./rok
+je tam návazné magisterské studium, na UCL je jenom v EKO oboru něco se Škodovkou. Takže pokud bys chtěl studovat další 2 roky na Mgr v IT, pak budeš muset někam přejít. třeba na FIT.
+některé předměty jsou lehčí než v UCL (třeba grafové algoritmy), ale některé jsou zase těžší (třeba Matika)

Každá škola má svoje plusy a mínusy.
Rozhodně se nedá považovat za mínus, že se nějaká škola jmenuje nějak, nebo že existuje nějaká nepovedená prezentace, nebo že někde nějaký hater něco někam napíše.
Jsem ale pořád přesvědčený, že jsem udělal správně, že jsem si vybral Unicorn.
hawk :)

Pavel

lmgify
hodnocení

0x

No nevím, člověče, ale porovnávat takovou instituci a klasiku, jako je ČVUT FIT (bývalý obor počítače na FEL) s něčím, jako je nějaká bájná jednorožcová vyšší odborná škola ... Jediné, s čím ČVUT FIT snese porovnání, je snad jedině MFF UK, obor softwarové inženýrství nebo jak se to jmenuje.

Jestli se chceš seriózně věnovat programování a nedělat jen kódovací otročinu, tak se bez znalostí vyšší matematiky a výpočetně efektivních algoritmů neobejdeš.

ČVUT nejlepší tec/...

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Opravdu si myslíš, že člověk z nějaké soukromé rádoby-univerzity (Unicornu) na tom bude líp než člověk z ČVUT (FIT či FEL)?

A slušného manažera škola nedělá, dělá ho praxe. Dobrý manažer by měl vědět, co lidi pod ním dělají, takže by měl začínat jako "lopata" tedy třeba ten programátor a postupně se dostat nahoru. Stejně tě nikdo na manažerkou pozici neveme jako absolventa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]