Nejste přihlášen/a.
Chodím do druháku na gympl a přijde mi, že spousta předmětů je jen obrovská ztráta času. A nehledejte za tím prosím, že bych chtěl jít na jinou školu, chci to dosadit i na jiný školy. Jakej má smysl biflovat se celý odpoledne biologii, abych dostal za dva nebo za tři, když stejnak třeba nakonec budu studovat angličtinu a biologie mě absolutně nebaví. Tak trochu jsem doufal, že gympl mě naučí přemýšlet a ne biflovat se jen fakta a fakta a data. Doufám, že jednoho dne takovýhle školy budou: donutí Vás myslet. Takže se Vás ptám: Jaký má smysl se učit?
No jo, ale tak stejnak nakonec 90 procent toho zapomenu, jako třeba teď mám se učit o houbách, to si mám jako pamatovat co je fragmentace mycelia, když mi to v životě stejně bude k h***u?
No tak to "zapomeneš". Ale kdyby ses to musel někdy třeba učit znovu a do větší hloubky - hned to budeš mít výrazně jednodušší než ti, kteří se na pochopení látky apriori vykvajzli. A co ty víš, třeba taky někdy budeš pěstovat žampiony
nebo tvoje budoucí žena a ty jí budeš moct tuhle zapeklitou problematiku rozmnožování hub frajersky osvětlit.
Má smysl se učit to, co tě zajímá a čím pravděpodobně se budeš v budoucnu živit. Gympl sorry, jako je pro ty "lepší" Ale je podle mě na nic, maximálně když chceš být matematik nebo učitel, tam potřebuješ vědět všechno všeobecně. Jinak si myslím, že ne. Pak se má smysl učit, když tě to baví a zajímá, jinak moc ne. I když musíš minimálně prolézt.
Bez školy jsou lidi blbci? Právě naopak. Škola vám vymývá mozek, a pokud vystudujete, tak je to pro většinu velký úspěch! Ale opak je pravdou, vystudujete pro systém, americkoevropský a jste jen další lidi v odpadu. Člověk nepotřebuje školu, aby byl chytrý. Vždyť většina vědců studují, zkoumají, jsou na dost vysoké úrovni (respekt jim), ale jakmile mají něco vypustit na veřejnost, tak musí říct jen to, co jim systém povolí = lži, nepravé fakta a tak dále! Studujte, ale nebudťe závislí na majoritě. Oškubávání a žití v iluzi celý život ve stresu je opravdu politováníhodné. Jsem rád, že takhle nežiju. Mám sice jen výuční list, ale nemusím mít školu na to, abych byl inteligentní. A psát spisovně, chovat se dobře atd. mě naučila síla rodiny a pevnost, disciplína a dobré zázemí a z 20% jsem potřeboval základní školu. To je vše, co jsem chtěl říct.
A teď do mě.
PS k hlavnímu příspěvku: Známky ve škole vůbec neber vážně, na známkách záleží jen rodičům a škole, ale je to naprostá blbost. Pokud budeš šikovný a dobrý, jen se základními znalostmi, cizí jazyky se můžeš doučit i jinde, nejlíp odjet třeba do Anglie na 2 měsíce, tak se za ty dva měsíce naučíš to, co tady za 2 roky. Nebo mít osobní angličtinu, já se učil anglicky a německy po internetu a za 3 roky se už normálně domluvím oběma + ruštinu mě učili rodiče od základní školy. Pracuji pro těžkou mechaniku ve strojírenství a každý měsíc jezdím do jiných zemí za docela slušné peníze řešit a získávat zakázky - a to jen díky základních znalostí 3letého oboru obráběč kovů a učení se anglicky doma. Víc nepotřebuji, nepotřebuji se učit pro systém bankovnictví a lupu a vystačím si.
Zdravím!
V podstatě bych snad i souhlasila (s ohledem na Gaussovu křivku - tedy vzhledem k "ražení" většiny lidí), ale nemyslím si, že je vhodné tohle psát studentovi druhýho ročníku gymplu. Nejsem si totiž jistá, zda je ten schopen pochopit hlavní smysl Vašeho příspěvku - tedy aplikaci kritickýho myšlení v praxi. Osobně jsem s vysokou školou byla naprosto spokojena a můj obor rozhodně nikterak postižen systémem nebyl (a pokud, otevřeně se o tom mluvilo). Vždy záleží na lidech. Jasně, že je možné dostat se na úroveň vysokoškolsky vzdělaného člověka (u nadprůměrně inteligentní třeba i vědce) i bez vysoké školy, to však vyžaduje určité schopnosti, vlastnosti, osobnost a násobně větší snahu a odhodlání (hledat všechny informace sám, může být docela těžké, zejména, když vidím, jak spousta lidí "umí" potřebné informace vyhledat).
Každýmu se líp studuje jinak, vysoká škola (samozřejmě záleží jaká a jaký obor) však skýtá zvídavému a po faktech lačnému studentovi neskutečné a mnohdy netušené možnosti. Jen je potřeba nezapomínat na to kritický myšlení..
Učíš se proto,aby si věděl. Když nebudeš vědět,druhý kdo vědět bude,tě snadno očůrá a využije.Třeba například...Podlehneš blábolům,kterých je internet plný. Jsi trouba troubovitej jako jsem byl já ve tvých letech. Ještě žiješ v iluzi,že svět ti něco musí přinést ("...doufal jsem,že mne gympl naučí...")
podle mého nemá smysl se učit takovým stylem, jako když se učíš básničku... důležitější je pochopit podstatu toho učiva, umět to vysvětlit, aplikovat .. jako když se učíš nějake pitominy na zpamět, tak jen pro to aby jsi udělal test , ne aby sis z toho moc odnesl, protože to pak hned vypustiš z hlavy pokud to neužíváš dál...tohle pro mě smysl nemá...
K čemu Vám bude znalost angličtiny bez dalších znalostí? Se samotnou angličtinou nemůžete překládat, tlumočit, ..., protože nebudete znát odbornou terminologii (ze slovníků všechno nevyčtete – obzvláště souvislosti ne) ...
A zrovna biologii by člověk znát měl ... (nebo Vás nezajímá ani člověk?)
Jde vidět, že jste nikdy kolem Gymplu ani neprošli. Taky chodím do druhého ročníku na Gymplu a příjde mi, že jsem čím dál tím hloupější. Naučila jsem se zapamatovat si fůru textu, ale zapomněla jsem jak správně přemýšlet. Zlatá ZŠ, ve čtvrtek jdu na jinou školu. A příště komentujte jen Vy, kdo opravdu ví, oč jde. Gympl je synonymum pro stres!
Já jsem gymplem prošel a o stresu to nebylo, spíš o znechucení. Řekl bych, že hlavní důvod, proč se ti lidi msí biflovat je ten, že je to pro ně snazší než se nad tím zamyslet a pochopit to. Pak je tam problém učitelům, ale nevěřím, že každý vyžaduje biflování. Kdo chce o něčem přemýšlet, tak přemýšlí.
Samozřejmě gympl je pro ty, kteří nevědí, co studovat nebo pro ty, které zajímá širší oblast. Pro někoho, kdo chce mít minimální vzděální dobré pro směr, kterým se chce ubírat, gympl není dobrá volba.
No tak to z předmětů o nichž si myslíš že je nepotřebuješ jen prolez, exceluj v tom, co tě zajímá a co je třeba k maturitě, přijetí na VŠ. Jenže nikdy nevíš co se v budoucnu stane a budeš to dohánět..Ale asi jsi výjímka s tím požadavkem na učení přemýšlení, ono většině je to fuk, myšlení bolíí a snaží se to očurat. Jde o papír... Ale i pro učitele je to jednodušší na vás něco vyvalit. Učíš se pro sebe, ne pro učitele! Vyvíjíme se osvojováním si informací, furt se na jejich základě rozhodujeme. Znalosti jsou kapitál - znám, umím, chci, vědění je moc, tak uspěješ v životě. Podívej se co požadoval náš Komenský a jak to školství vypadá. Jsi prostě jen jakýsi výrobek školy. Mozek toho pojme ...
Ahoj , přiznám se , že mě se dnešní školství taky vůbec nelíbí. Naši prarodiče chodili do školy proto,aby věděli jak se správně v životě chovat... dnes se děti na školách učí jak vydělávat peníze a podle toho to také dnes vypadá. Veškerou výchovu dětí dnes převzala škola tedy stát ... většina dětí pak tráví s rodiči jen minimum času. Už na základních školách se děti učí jak spořit peníze a o celém finančním systému což je špatně. Začínám mít pocit ,jestli tu opět nenastupuje po devětaosmdesátým další druh totalitního režimu.
To, že rodiče s dětmi tráví míň času, je chyba rodičů a ne školy. Počet školních hodin se za posledních 50 roků až tak moc nezměnil.
btw mám děti školou povinné, ale nic o vydělávání peněz jsem ve školních osnovách bohužel nenašel. Bohužel, protože finanční gramotnost většiny obyvatel je na dost katastrofální úrovni.
Skutečně myslíte že za to mohou rodiče? Já bych to netvrdil když většina z nich musí tvrdě pracovat na směny a přesčasy aby pak mohli jednou měsíčně přinést domů alespoň nějakou tu slušnou mzdu. V tomhle se musím za všechny rodiče zastat. Ano počet hodin ve školách se možná nezměnil ... ale počet hodin strávených v zaměstnání či jiným vyděláváním peněz se zvýšil téměř na dvojnásob.
Co se týče finanční gramotnosti ... speciálně pro školy je nyní vydáváno několik publikací k tomuto tématu... s naprosto otřesným obsahem ... navíc mi ty knížky příjdou jako reklamní noviny protože se v nich nachází články propagující banky a pojišťovny.
Nikdo vás nenutí chodit na gympl. To je vaše volba. Nemusíte chodit nikam, nic se nemusíte učit. Ale pokud někdo chce řidičák, musí se naučit jezdit, pravidla silničního provozu, naučit se je skutečně dodržovat, provádět základní údržbu, umět vyměnit kolo, dolít vodu do ostřikovače (i když si to může nechat udělat v servisu), umět základy první pomoci, poznat příznaky otravy oxidem uhelnatým (z výfukových plynů) a první pomoc. Když se to někdo nechce učit, nemusí, ale nedostane řidičák. Pokud dostane, je někde chyba a pak se stane, že řidiči srážejí chodce na přechodech, nebo jezdějí přes přejezd i když jede vlak.
Jenom na okraj: všichni maturanti v matematice probírali kvadratické rovnice a jejich výpočet. Všichni maturanti umějí vypočítat diskriminant (i když to slovo v životě nepoužili a nepotřebovali), zjistit kolik kořenů bude mít rovnice a vypočítat kořen(y) i když jim to k ničemu není. Netuším, kdo v životě tuto znalost použil, ale spoustu lidí výpočet kvadratické rovnice bavil a úspěšně matematikou (i dalšími předměty) prošel.
Tak to je prostě ve společnosti postaveno. Až budeš hledat práci, tak se budou ptát na tvé dokončené vzdělání a to přes to, že by tuto pozici zvlála cvičená opice. Pokud budeš pak mít nějaký titul, tak to mimo nějaké znalosti, svědčí o tom, že jsi ochoten někoho poslouchat a podřídit se vedení.
Způsob nastavení našeho systému školství (samý biflení a náznaky kritického myšlení spíše potlačovány než podporovány apod.) je jedna věc. Ale zvídavost, touha po informacích a snaha na sobě stále pracovat by nám měla být vlastní v jakémkoli věku - tedy i když už dávno nechodíme do školy. Navíc teď sice máš o své budoucnosti určitou představu, ale to neznamená, že se ta představa nemůže změnit. Já proto říkám, že žádná informace v podstatě nikdy nepřijde na zmar, protože nikdy nevíš, kam tě život zanese a co pro tebe přichystá (však znáš to přísloví "co se v mládí naučíš..."). Jsi mladej člověk s ještě nedovyvinutým mozkem a právě teď se ti nejlíp učí (vezmeme-li to čistě fyzicky), tak toho využij - čím víc si toho do hlavy narveš teď, tím líp pro tebe, po ukončení vývinu už to tak snadno nepůjde. Nehledě na to, že člověka později často překvapí, jak zdánlivě naprosto nesouvisející informace (nebo soubor znalostí, dosaď dle libosti) může ve svém působení vlastně využít (i když se jedná třeba o úplně jiný obor - např. zubař využije své stavebně-technické vzdělání apod.) a zvýšit tak třeba i svoji hodnotu na trhu práce (nebo při řešení určitého problému nabídnout nevšední pohled na věc apod.). Na známky bych asi kašlala (pokud nejsou zohledňovány u přijímaček na VŠ), ale rozhodně bych nekašlala na látku - ono to biflování je totiž do jisté míry potřeba - k tomu, aby člověk mohl mluvit cizím jazykem, nejdříve potřebuje určité vstupní znalosti - gramatická pravidla, slovíčka.. - a to samé platí v téměř každém oboru(nemáš znalosti - nemůžeš argumentovat a tím pádem ani obhajovat žádné hypotézy). Neboj na vejšce to bude úplně jiný, tam už se předpokládá vlastní zájem a láska k oboru by měla být nepsaným pravidlem, ale hlavně tam určitě budeš mít prostor k tomu předvést, jak umíš myslet (ale i ukázat jak široký máš záběr)!
Hodně štěstí a hlavně to nevzdávej, nikdy!
Já to vidím naopak: Žáci a studenti často nejsou schopni vnímat souvislosti a uvažovat/přemýšlet o nich. Proto se vše "nabiflují", myslí si, že s tím do budoucna vystačí, a kritizují systém za to, že je nenaučil přemýšlet. Ovšem přemýšlet a hledat souvislosti se musí každý naučit sám.
Žádná škola a žádný učitel nedokáže někoho něco naučit. Školy a učitelé ukážou cestu, nabídnou směr a na žácích či studentech je, jak s tím naloží. Naučit se musí sami.
Ivzez, po žácích a studentech není vyžadováno, aby uměli souvislosti. Pro většinu učitelů je důležitější, aby se nabiflovali zpaměti 200 stránek, co na tom, že pořádně nerozumí ani dvěma odstavcům. Na střední jsme měli učitelku, která vyžadovala naučenou látku slovo od slova, včetně spojek a předložek, pak byla spokojená. Že student učivo nepochopil? Nezájem.
Dobrých učitelů, co skutečně umí učit a umí naučit tak, aby studenti vnímali a chápali, je skutečně zoufale málo. A pak to bohužel vypadá tak, jak to vypadá dnes. Za upadající úroveň školství skutečně nemohou žáci a studenti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.