Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VŠ-Esoterika,duchovno,energie

Od: jalek odpovědí: 11 změna:

Existuje nějaký obor,kde se učí filozofie,esoterika,duchovno a podobné věci?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janplinto*
hodnocení

2x

Prozatím určitě ne, ale objevila se první vlaštovka, která by časem podobné jaro mohla přinést. Nijak nezastírám, že jsem zklamán veskrze negativními reakcemi čtenářů. U křesťanů by mě to sotva překvapilo, ale předpokládám, že dotyčný web není zrovna jejich favorizovaným cílem. Buddhisté kultivují laskavost a soucit, jinak si zásadně hledí svého. Možná kvůli tomuto kontrastu vůči vlezlému a povšechně agresivnímu křesťanství a z něj vzešlé společnosti se projekt dočkal zmíněných odsudků. K buddhistům nepatřím a patřit nehodlám, ale moje sympatie rozhodně mají. I přesto, že jde o dílo instantního lámy Ole Nydahla, představitele velmi odlehčeného druhu buddhismu.

doplněno 14.09.14 10:22:

S postupem času musím potěšeně konstatovat, že alespoň v anonymní hlasovací anketě vítězí tolerance vůči stúpě.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, snad by se o filozofii dalo něco pochytit během studia na Filozofické fakultě a to duchovno by mohla poskytnout Theologická fakulta. Energií (elektrickou) se bude zaobírat Fakulta elektrotechnická. Ale, Vám jde asi spíše o něco jiného a netradičního. Zdravím!

doplněno 13.09.14 21:02:

x - jste si jistá/ý, že v tom Brně jde o VŠ?

buss
hodnocení

0x

Joo, asi na teologii...

hodnocení

0x

Možná religionistika? Ale tam jde spíš o teoretické znalosti; praktické zkušenosti musíte nasbírat leda sám.

Na teologické fakultě se esoterika nevyučuje. Z vašeho výčtu pouze filozofie a křesťanská spiritualita (duchovno).

hodnocení

0x

Na VŠ se učí to, co lze nějak zkoumat a má to reálný základ. Filozofie - asi na filozofické fakultě. Ale esoterika, duchovno, předpokládám magie, hádání z kávové sedliny? Tohle nejsou vědy, to je pavěda bez reálného základu a učit se něco takového je prostě nesmysl a ztráta času.

Jsou obory, kde se zkoumají různé fenomény lidské společnosti, včetně např. čarodějnictví. To samozřejmě neznamená, že by se studenti učili čarovat.

pobrdny*

Ano, prostě jsme vznikli z opic, podle vědeckého vysvětlení... *ee*

doplněno 14.09.14 14:44:

No vidíte, a nás na základce zcela vážně učili, že se člověk vyvinul evolucí z primátů. Když tak pohrdáte esoterikou, tak by mě docela zajímalo Vaše vysvětlení, odkud se tu lidi vzali :) Podle mě by naopak škola esoteriky měla význam, aby odlišila šarlatánství od těch věcí mezi nebem a zemí, které existují, ač pro ně nemají vědci vysvětlení. Já, ač nejsem astrolog, tak jsem si nechal dělat přesný osobní horoskop (nutno znát přesnou hodinu narození, nemá to nic společného s těmi "rádoby horoskopy" v novinách) i psychotesty, protože se chci o sobě dozvědět co nejvíce. A ani mě nepřekvapilo, že jsem se těmito naprosto rozdílnými (jedna nevědecká a jedna vědecká) metodami o sobě dozvěděl prakticky stejné věci :)

doplněno 14.09.14 16:24:

iIdika : Ano, i já jsem věřící, ač se nehlásím k žádné z církví. Ke své víře jsem si došel sám nejen studiem různých pramenů, ale i pozorováním přírody a světa kolem sebe. Přesto bych vznik esoterických škol nezatracoval, mohu např.doporučit Univerzitu bytí pana Pfeifera. Myslím, že když se člověk chce vzdělávat esoterickým směrem, tak vhodnou školu či kurs najde. Jen to holt není jako klasická VŠ s diplomem, který Vám případný zaměstnavatel uzná.. ;)

qt

Žádný vědec by v životě neřekl, že jsme vznikli z opic, protože jsme z nich vážně nevznikly. Společný předek člověka a soudobých opic, to je něco jiného.

Doufám, že nikdy taková škola nevznikne. Pak by se mohlo požadovat, aby vznikla škola, kde se učí uctívat severské bohy. Měla by podobnou platnost.

doplněno 14.09.14 16:23:

lidika a pobrdny:

Vznik života a evoluce jsou dvě rozdílné věci. O vzniku života máme minimální informace a existuje celkem dost hypotéz, nicméně žádná, která by ho spolehlivě vysvětlovala.

Avšák evoluce je potrvzena stovkami důkazů, nálezy koster počínaje samotným výzkumem na úrovni genů konče. Zajímalo by mě zdroj, kde je napsáno, že s opicemi nemáme společného předka kvůli rozdílným genům.

Člověk nemohl mít společného předka s opicemi, protože naše genetické kódy jsou příliš rozdílné. O tom se lehce můžeme přesvědčit pomocí moderních vědeckých (genetických) metod . Teď to rozhodně nemyslím jako žádný útok na vás, nýbrž obecně - zajímalo by mě, jak dlouho se ještě budou tyto pavědy 19. století držet v povědomí společnosti.

Se zakládáním státních esoterických škol samozřejmě také nesouhlasím.

doplněno 14.09.14 15:03:

Jsem křesťanka a mám pro to svá vysvětlení.

doplněno 14.09.14 15:08:

To bylo pro uživatele pobrdného. :)

Jinak co se týče moderní vědy - bylo by poctivé si přiznat, že v současné době žádné vědecky ověřitelné vysvětlení vzniku a rozvoje života na Zemi prostě neexistuje. Na to si musíme počkat. Vědcům je to dávno jasné, ale zajímalo by mě, kdy se tato informace konečně dostane do škol.

doplněno 14.09.14 16:59:

Evoluce je reálná pouze v rámci jednoho druhu, přičemž člověk nemá k opici o nic blíže, než třeba k myši či praseti. Musíte vzít v potaz, že Darwin se zaměřil pouze na vnější podobu člověka x opice (což bylo zcelav souladu s těhdejšími vědeckými poznatky a postupy). Dnes je ovšem jiná doba a od objevení a rozšíření genetiky je nesmyslné něčemu takovému věřit.

qt

To by mě zajímaly nějaké odborné práce, které evoluci nejen v rámci druhů vyvracejí. A co pak tedy znamenají desítky nalezených druhů mezi praopicí a člověkem, kde lze vysledovat, jak se fyzicky člověk měnil. A dále co křížení mezi druhy, které se nemálo vyskytuje? Zajímalo by mě vysvětlení toho všeho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]