Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Experiment plameňák

Od: barraa odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám dotaz, jestli je nějak možné udělat experiment na principu plameňáka, který je růžový díky své potravě. Experiment by měl zabrat více dní. Jednoduše řečeno, potřebuji předmět, který díky dlouhodobějšímu vlivu změní barvu.

Děkuji za každý tip :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, nezkoušel jsem to, ale prý, když se jí hodně mrkve, tak karoten obarví oční bělmo. Také je známo, že červená řepa nebo špenát umí obarvit stolici - to by asi nebyl dobrý experiment. Jinak, barvu změní i kus nenatřeného železa, když ho necháte ve vlhku.

Zdravím!

doplněno 12.09.14 16:01:

kartaginec - jak jsem psal, tak jsem to nezkoušel. Ale, řekl bych, že v lidském těle nějaký tuk bude a pokud ne, tak se snad dá ta mrkvička zajídat máslem nebo sádlem .

Akorát že bez tuku to nepůsobí, karoten se rozpouští v tuku a s jeho pomocí se vstřebává-

hodnocení

1x

Oloupejte bramboru. Za pár hodin bude šedivá až hnědá.

poseidon*
hodnocení

1x

Já myslím, že plameňáci jsou růžoví, protože se tak narodili. Pokud byste přešel na jejich potravu (filtrování kalné vody), tak spíše zezelenáte, než zrůžovíte.

Omyl.Plameňáci získávají svoji barvu z potravy

Cituji:Plameňáci získávají svoji neobvyklou barvu z potravy. Díky mohutnému, dolů zahnutému zobáku dokáží jako jediní z ptačí říše filtrovat vodu v poloze hlavou dolů a získávat z ní potravu, tedy především řasy a drobné živočichy, které zachycují na jazyku Plameňáci takto nabírají a filtrují vodu až dvacetkrát za minutu, takže přijmou velké množství řas a korýšů, obsahujících pigmenty zvané karotenoidy. Ty pak zbarvují kůži a peří plameňáků do růžova.Karotenoidy, nacházející se především v sinicích a v tělech korýšů (například žábronožek), se působením jaterních enzymů rozloží na růžové a oranžové pigmentové molekuly. Ptáci, kteří konzumují hlavně sinice, mají výraznější zbarvení. Plameňáci chovaní v zajetí jsou pro udržení či získání krásné barvy krmeni potravou obohacenou o korýše či beta-karoten a kantaxantin, jinak by měli bílou, případně jen slabě narůžovělou barvu.Účinek karotenoidů na zbarvení je dobře patrný na mladých jedincích, kteří jsou zprvu šedí a teprve postupně zrůžoví.

sebod*

Docela rozšířené je přibarvování květů různých rodtlin. Růže, konvalinky, hyacinty atd... My jako děti jsme barvily modrým inkoustem. Ale jde to i barvou na vel.vajíčka či potravinářským barvivem. Stačí k tomu roslina v květináči s bílým květem a zalít obarvanou vodou

ladinpraha*
hodnocení

0x

Řezané bílé růže se barvily do modra inkoustem, přidaným do vody ve váze.

hodnocení

0x

Stačí se zbláznit a cpát do sebe koloidní stříbro - to potom stejně jako plaměňák zčervená, člověk prý zfialoví a vypadá jako z Avataru :)

figurek*
hodnocení

0x

sněz zelenou muchomůrku a zezelenáš. *blee*

hodnocení

0x

Jo o barve plamenaka jsem nedavno cet.
Schvalne, za jak dlouho budes cernej kdyz budes jist cerny uhli:)

hodnocení

0x

Kdybyste se chtěl obarvit na žluto, stačí si pořídit žloutenku. Ale raději to nezkoušejte.

hodnocení

0x

Projevuje se to třeba u kanárů - do potravy se jim přidávají různá barviva pro výraznější zbarvení.

ria*
hodnocení

0x

Asi to není dobrá odpověď, ale já krásně vidím na ulitách svých akva šnečků, kdy jsem měnila krmení, vločky jdou do červena, perloočky do oranžova, vege tableta do zelena..:)..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]