Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz, jestli je nějak možné udělat experiment na principu plameňáka, který je růžový díky své potravě. Experiment by měl zabrat více dní. Jednoduše řečeno, potřebuji předmět, který díky dlouhodobějšímu vlivu změní barvu.
Děkuji za každý tip
Dobrý den, nezkoušel jsem to, ale prý, když se jí hodně mrkve, tak karoten obarví oční bělmo. Také je známo, že červená řepa nebo špenát umí obarvit stolici - to by asi nebyl dobrý experiment. Jinak, barvu změní i kus nenatřeného železa, když ho necháte ve vlhku.
Zdravím!
doplněno 12.09.14 16:01:kartaginec - jak jsem psal, tak jsem to nezkoušel. Ale, řekl bych, že v lidském těle nějaký tuk bude a pokud ne, tak se snad dá ta mrkvička zajídat máslem nebo sádlem .
Já myslím, že plameňáci jsou růžoví, protože se tak narodili. Pokud byste přešel na jejich potravu (filtrování kalné vody), tak spíše zezelenáte, než zrůžovíte.
Omyl.Plameňáci získávají svoji barvu z potravy
Cituji:Plameňáci získávají svoji neobvyklou barvu z potravy. Díky mohutnému, dolů zahnutému zobáku dokáží jako jediní z ptačí říše filtrovat vodu v poloze hlavou dolů a získávat z ní potravu, tedy především řasy a drobné živočichy, které zachycují na jazyku Plameňáci takto nabírají a filtrují vodu až dvacetkrát za minutu, takže přijmou velké množství řas a korýšů, obsahujících pigmenty zvané karotenoidy. Ty pak zbarvují kůži a peří plameňáků do růžova.Karotenoidy, nacházející se především v sinicích a v tělech korýšů (například žábronožek), se působením jaterních enzymů rozloží na růžové a oranžové pigmentové molekuly. Ptáci, kteří konzumují hlavně sinice, mají výraznější zbarvení. Plameňáci chovaní v zajetí jsou pro udržení či získání krásné barvy krmeni potravou obohacenou o korýše či beta-karoten a kantaxantin, jinak by měli bílou, případně jen slabě narůžovělou barvu.Účinek karotenoidů na zbarvení je dobře patrný na mladých jedincích, kteří jsou zprvu šedí a teprve postupně zrůžoví.
Jo o barve plamenaka jsem nedavno cet.
Schvalne, za jak dlouho budes cernej kdyz budes jist cerny uhli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.