Nejste přihlášen/a.
Určitě je mnohem lepší přestoupit, než se nechat nakonec vyhodit. Pokud už víš, kam bys chtěl jít, budeš to mít s rodiči podle mě snažší. Připrav si všechna pro a proti a pak si s nimi o tom v klidu promluv. O přestupu somotném žádné zkušenosti ale nemám.
Rodiče budou nejdřív asi trochu naštvaní(ale nemusí to tak být), ale zus jim v klidu vysvětlit, že pro tebe, tvůj prospěch a vůbec tvoje psychické zdraví bude lepší, když školu změníš. Jsi teprve v prváku (jsi to ty, viď?), to je hodně zavčas. A i oni budou radši, když budeš dělat něco, co tě baví, tzn. co ti půjde líp, tzn. co ti pomůže k lepším známkám. Vysvětli, že to není okamžitý rozmar - že na stávající škole nejsi spokojený. Není to pro nikoho jednoduché a možná zpočátku budou reagovat unáhleně a odrazovat tě, ale já bych si šla za svým, na tvém místě. Fakt je, že asi budou muset u přestupu právně asistovat, ale kdyby byli proti a viděli, že si pořád jdeš za svým (třeba že se i přesto pilně učíš na přestupové zkoušky), určitě by změnili názor. Tak ať to vyjde
Jestli jsi vše probral s rodiči, tak teď musíš udělat to, že si navštívíš tu "novou" školu a zjistíš, jestli by Tě vůbec přijali na Tebou vybraný obor. Jestli ano, tak Ti sdělí podmínky přijetí. To znamená - určí, ze kterých předmětů budeš dělat , případně, rozdílovou zkoušku a stanoví Ti i přiměřený termín a kterých předmětů se to týkat nebude. Potom si napíšeš žádost o přestup podepsanou Tebou a Tvými rodiči a zaneseš ji do té "nové" školy. Ředitel "nové" školy projedná Tvoji žádost s ředitelem Tvé dosavadní školy a pokud Tě ředitel "nové" školy bude chtít přijmout, tak nic nebrání v přestupu. Za slušné bych považoval říci ve Tvé dosavadní škole, alespoň třídnímu učiteli, o úmyslu přestoupit na jinou školu. Hodně štestí v nové škole.
Měla jsem podobný problém, nutně jsem potřebovala přestoupit z jedné třídy do druhé, na stejné škole, ale jiný obor. Rodičům se to sice ze začátku nelíbilo, ale přeci jenom je to moje volba a když chci dělat to co mě baví tak to musí pochopit. Bohužel, jsou přestupové zkoušky docela těžké, ze začátku jsem si myslela, že je to hračka, ale nehorší je matematika. Jakmile je více látky, není šance se to v krátkém termínu naučit. A na učitele spoléhat nelze, ten žáka při první možnosti potopí, aby si nepřidělával práci.
Koubo, nikdo ti zatím neporadil, protože to evidentně nikdo neví, resp. je to informace, kterou si můžeš zjistit sám, např. od ředitele školy (své i té, na kteoru se hlásíš). Na tvém místě bych pročetla toto: msmt.cz/... - to je stránka Ministerstva školství, tedy nejdůvěryhodnější. Pokud ti to nebude jasné, klidně se na ně obrať s konkrétním dotazem písemně, telefonicky a klidně i osobně - všechny tři způsoby mám vyzkoušené, nesetkala jsem se nikdy s neochotou (překvapivé, ale je to tak). Někde jsem si přečetla, že přihlášky na sš mohou být 3, ale hodně se to pořád mění, informuj se raději na tom ministerstvu. Držíme pěsti
děkuji všem za ochotu ..domluvil sem se na nastup v zaří ... mužu si teda podat zase 3přihlášky .. ted se chci zeptat .. na 100%to budu vědět někdy v dubnu ...a až to budu vědět že sem žákem ty školy mužu se odhlasit s minuly střední a jít na ty 2-3 měsice třeba dělat na brigádu nebo po mě bude chtít ředitel vysvědčení z minuly střední? děkuji
K dalšímu dotazu - Koubo, to jsou všechno otázky na ředitele školy, fakt. Podle mě je lepší tak jako tak dokončit školní rok, už jenom proto, že za tebe stát platí různá pojištění, rodiče mohou dostávat přídavky atd atp, takže rozhodně dochodit. Teď je otázka, jestli je jedno, s jakým výsledkem. Ale ty dva měsíce brigády fakt nejsou lepší než zskané znalosti - teď se ti zdají zásadní, ale s odstupem několika let bys mohl zalitovat. Nadto můžeš mít náskok. Doporučuji jednoznačně dochodit, jako bys normálně na škole pokračoval, ale fakt se ptej lidí povolaných, to už je hrozně specifické
Opět otázka na ředitele školy... Úvaha - protože už jsi na jedné střední byl, teoreticky by vysvědčení ze základky vidět chtít nemusel. Ale taky by ho vidět chtít mohl. Záleží na něm. A vysvědčení z nynější střední asi ano, ale opět, ptej se konkrétních lidí na konkrétních místech. Tohle je tak nestandardní situace, že těžko hledat nějaké obecné tendence - škola od školy to může být jiné. Každopádně ti držíme pěsti a budeme rádi, když pak dáš vědět, jak ti to dopadlo. Pokud je to už v pololetí, tak to máš za chvíli
Aha, koukám přestup v září, no nevadí, i tak ať se daří
čuss tak přihlášky odeslany .. uvidime jestli mě vemou ..někdo tady na jinym tematu ... že když mě vemou na jinou školu na nástup v zaří a budu mit papir o přijeti .. mám se odhlásit z puvodní školy? co je na tom pravdy?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.