Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo to špatně vypočítal? -absolutní hodnota

Od: nikaaaz odpovědí: 10 změna:

Ahoj, jdu si k vám pro radu :) Dnes jsme počítali tyhle příklady (viz obrázek) a ve čvrtek z nich budeme psát test. Nevím si moc rady s příkladem b) paní profesorce vyšel 23,006, mně 21,006 :D můžete mi říct, kdo ho spočítal špatně a případně, kde je chyba? :) děkuju

doplněno 09.09.14 17:07:

Už jsem na to přišla, že jsem to měla špatně já, ale je tady někdo ochotný, kdo by spočítal příklad d) f)? abych věděla, jestli mi to vyšlo :)

doplněno 09.09.14 17:24:

tady mám vypočítaný příklad d), kdyby byl někdo tak hodný a podíval se, jestli je správně, byla bych ráda :)

Kdo to špatně vypočítal? -absolutní hodnota
Kdo to špatně vypočítal? -absolutní hodnota #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ala*
hodnocení

2x

Taky mi to vyšlo 21,006. Paní profesorka zřejmě chybně výraz „mínus pět na nultou“ spočítala jako „mínus jedna“, přičemž zapomněla, že cokoli na nultou je jedna.

-50 není totéž, jako –(50)

doplněno 09.09.14 17:32:

no to snad nemyslíte vážně... podívejte se znova na ten složený výraz s těmi osminami... a i ty daší zlomky nejsou dobře spočítané!

x®

Paní učitelka to má správně: 23,006

wolframalpha.com/...

ala*
hodnocení

1x

Tak jak? Já už jsem stihla umýt nádobí a spoustu dalších věcí... a taky spočítat ten příklad d) A co vy? :)

Jo a vyšlo mi to 1.

Ale počítat to za vás nebudu. Zkuste to. Drobnou chybičku jsem ochotná opravit, ale ne za vás dělat celý úkol..

nikaaaz
hodnocení

není to úkol :D :) jen procvičování na test a zase mi to vyšlo špatně, pokud to má teda vyjít 1 :(

ala*

A jak upravujete ten složený výraz -1 7/8 (neumím tu napsat zlomek)?

To přece není mínus jedna plus sedm osmin!

Zkuste to znova a pozor na ty zlomky a složené výrazy!

nikaaaz
hodnocení

myslela jsem, že se to počítá jako: -1. 8+7

ala*

Ach jo. Je to jako celý koláč a k tomu ještě sedm osmin koláče... no a před to celé pak dáte mínus... tak kolik to je?

doplněno 09.09.14 19:14:

Resp. kolik je to osmin?

naihonn*
hodnocení

1x

Jednu věc tedy absolutně nechápu? Co je to za nesmysl to převádět ze zlomků na desetinná čísla, nedejbože dokonce čísla s periodou a tak to počítat? Každopádně důrazně doporučuju to celé počítat se zlomky, nemůže tam pak dojít k hloupým chybám kvůli zaokrouhlení a podobně. Ono se to i tak obvykle samo pěkně vykrátí. A výsledek budiž, z toho se může udělat desetinné číslo, i když to asi taky nemá úplně smysl.

hm*
hodnocení

0x

Mně vyšlo b)=25,006, tak už to radši dál nebudu ani pokoušet. :(

Pro d) a f) sem dej svůj postup a někdo ti na to koukne.

doplněno 09.09.14 20:08:

Tak d) mi vyšlo taky 1.

Pro nikaaaz: ten zlomek, jak je "mínus, pak jednička a pak sedm osmin", to se bere jako "-(jedna a 7/8)", takže čitatel (to nahoře) je potom "(1*8+7)", ne "-1*8 + 7", dole zůstává ta 8, a "mínus" platí pro celý zlomek; takže "-15/8".

Tento způsob zápisu čísel ("1 a 7/8" apod.) je nešikovný, jednoznačnější je uvést jen zlomek. Ale škola je škola.

Ovšem tragický je zápis těch "mínus pět na nultou". Ten samozřejmě čtu jako -(5^0) a to je -1, ne jako (-5)^0, což by opravdu byla +1.

Mohl by mi někdo z přítomných, prosím, ten příklad b) ukázat?
Já mám (po úpravě): abs(-1-25) - 1 + 0,006 = 26-1+0,006=25,006.
I kdybych změnil to s tou 5 na začátku (což se mi pořád nezdá), tak: abs(1-25) - 1 + 0,006 = 23,006.
Na těch 21,006 se prostě nedostanu.

doplněno 09.09.14 20:15:

Jo a f) mám 7/4. Ale kdoví, jak to je.

doplněno 10.09.14 10:11:

Aha, tak už to mám. To b) po úpravě nemá být
abs(-1-25) - 1 + 0,006, ale
abs(-1-25) - 3 + 0,006. Ach jo. :(
A tím pádem mi vychází b)=23,006

nikaaaz
hodnocení

teď už jsem se úplně ztratila i já :D :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]