Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jdu si k vám pro radu Dnes jsme počítali tyhle příklady (viz obrázek) a ve čvrtek z nich budeme psát test. Nevím si moc rady s příkladem b) paní profesorce vyšel 23,006, mně 21,006 :D můžete mi říct, kdo ho spočítal špatně a případně, kde je chyba?
děkuju
Už jsem na to přišla, že jsem to měla špatně já, ale je tady někdo ochotný, kdo by spočítal příklad d) f)? abych věděla, jestli mi to vyšlo
tady mám vypočítaný příklad d), kdyby byl někdo tak hodný a podíval se, jestli je správně, byla bych ráda
Taky mi to vyšlo 21,006. Paní profesorka zřejmě chybně výraz „mínus pět na nultou“ spočítala jako „mínus jedna“, přičemž zapomněla, že cokoli na nultou je jedna.
-50 není totéž, jako –(50)
doplněno 09.09.14 17:32:no to snad nemyslíte vážně... podívejte se znova na ten složený výraz s těmi osminami... a i ty daší zlomky nejsou dobře spočítané!
Tak jak? Já už jsem stihla umýt nádobí a spoustu dalších věcí... a taky spočítat ten příklad d) A co vy?
Jo a vyšlo mi to 1.
Ale počítat to za vás nebudu. Zkuste to. Drobnou chybičku jsem ochotná opravit, ale ne za vás dělat celý úkol..
A jak upravujete ten složený výraz -1 7/8 (neumím tu napsat zlomek)?
To přece není mínus jedna plus sedm osmin!
Zkuste to znova a pozor na ty zlomky a složené výrazy!
Jednu věc tedy absolutně nechápu? Co je to za nesmysl to převádět ze zlomků na desetinná čísla, nedejbože dokonce čísla s periodou a tak to počítat? Každopádně důrazně doporučuju to celé počítat se zlomky, nemůže tam pak dojít k hloupým chybám kvůli zaokrouhlení a podobně. Ono se to i tak obvykle samo pěkně vykrátí. A výsledek budiž, z toho se může udělat desetinné číslo, i když to asi taky nemá úplně smysl.
Mně vyšlo b)=25,006, tak už to radši dál nebudu ani pokoušet.
Pro d) a f) sem dej svůj postup a někdo ti na to koukne.
doplněno 09.09.14 20:08:Tak d) mi vyšlo taky 1.
Pro nikaaaz: ten zlomek, jak je "mínus, pak jednička a pak sedm osmin", to se bere jako "-(jedna a 7/8)", takže čitatel (to nahoře) je potom "(1*8+7)", ne "-1*8 + 7", dole zůstává ta 8, a "mínus" platí pro celý zlomek; takže "-15/8".
Tento způsob zápisu čísel ("1 a 7/8" apod.) je nešikovný, jednoznačnější je uvést jen zlomek. Ale škola je škola.
Ovšem tragický je zápis těch "mínus pět na nultou". Ten samozřejmě čtu jako -(5^0) a to je -1, ne jako (-5)^0, což by opravdu byla +1.
Mohl by mi někdo z přítomných, prosím, ten příklad b) ukázat?
Já mám (po úpravě): abs(-1-25) - 1 + 0,006 = 26-1+0,006=25,006.
I kdybych změnil to s tou 5 na začátku (což se mi pořád nezdá), tak: abs(1-25) - 1 + 0,006 = 23,006.
Na těch 21,006 se prostě nedostanu.
Jo a f) mám 7/4. Ale kdoví, jak to je.
doplněno 10.09.14 10:11:Aha, tak už to mám. To b) po úpravě nemá být
abs(-1-25) - 1 + 0,006, ale
abs(-1-25) - 3 + 0,006. Ach jo.
A tím pádem mi vychází b)=23,006
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.