Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čárky ve větě

Od: kecerad odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Psala jsem větu v e-mailu a nějak si nevím rady s čárkami v této větě. Mohli byste mi ji zkontrolovat a opravit? Je to tato věta: Tuto kartu otevři, a to, co tam bude, mi vytiskni.

V čárkách vě větách dost tápu, předem Vám děkji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Před a to nebude čárka., Stojí-li ve větě spojka a ve významu slučovacím, nepíše se před ní čárka.

doplněno 07.09.14 17:47:

Dejve, přehoďte si slovosled a bude Vám jasné: Otevři kartu XY a vytiskni mi to, co v ní bude. Další příklad: Otevři kartu XY a vše, co v ní bude, mi vytiskni.

mases*

já bych to napsal asi

Tuto kartu otevři, a to co tam bude mi vytiskni.

Napsal bych to asi tak jak to zní nejlíp :)

Rozhodně musí být čárka před co; naopak před a zde nebude. Ivzez to má správně.

iz*

Před a ve významu slučovacím se čárka nepíše. Čárkami je zde potřeba oddělit vloženou vedlejší větu.

Dobrá myšlenka. Problém je v tom, že tohle zní nejhůř.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych patrně nenapsal čárku před a to - ovšem, jistý si nejsem. Zdravím!

hodnocení

2x

Tuto kartu otevři a to, co tam bude, mi vytiskni.

dejv95*
hodnocení

0x

Tuto kartu otevři, a to co tam bude, mi vytiskni.

doplněno 07.09.14 18:13:

Tak jo, ale myslel jsem si, že před a to a a proto, čárka je. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]