Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na to?

Od: etomaseeek odpovědí: 4 změna:

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli je možné dodělat si maturitu po tříleté prodlevě po škole. Resp.:Dokončil jsem čtyři roky na střední škole,neuspěšně složil test z matematiky,to i v opravných termínech. Ted bych si rád maturitu dodělal,ale už chodím do práce a tak hledám dálkové studium popřípadě individuální. Chtěl bych poradit jestli jde tohle nějak vyřešit...abych dodělal školu a zároven pracoval? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

ano, můžete...tydle dotazy jsou na poradně pořád dokola.

Absolvoval jste tedy všechny 3 pokusy o maturitu z matiky (1 řádný +2 opravné). Chápu správně?

Předchozí studium se uznává 10 let od ukončení/přerušení školy, což znamená, že Vám ředitel uzná předchozí ročníky. Zopakujete si poslední 4. ročník SŠ a budete dělat CELOU maturitu znova (všechny předměty). Nejjednodušší je najít si stejný nebo podobný obor. Pokud půjdete na něco zcela jiného, bude pro vás obtížné dělat rozdílové zkoušky z více ročníků. Možnosti jsou buď dálkové/večerní/distanční/kombinované studium při práci nebo si domluvit individuální plán. Ředitel školy rozhoduje o tom, zda vám povolí individuál či do kterého ročníku vás přijme. Nejochotnější jsou zřejmě na soukromých SŠ nebo na školách s dálkovým studiem, kde je málo studentů.

Kdyby uplunulo více jak těch 10 let, studium NELZE uznat a musel byste studovat celou SŠ znovu.

Zkuste ještě dnes obvolat školy, aspoň zjistíte, jestli lze nastoupit do 4. ročníku ještě v letošním školním roce...toto nevím. Jinak až za rok

doplněno 04.09.14 18:27:

Není pravda, že škola musí mít přímo dálkové studium. Ředitel školy může povolit individuální plán (někde není problém -- hlavně na soukromých SŠ). Spíš problém, že tyto technické obory se na soukromých sš příliš nevyučují. Rovněž potíž, že technické obory se málo studují dálkově (pochopitelně je lepší denní studium)

Vyhledavačů je více -- dobrý infoabsolvent.cz/... Mechanik - seřizovač jsem našla pouze v denním studiu. Takže jedině se domluvit na některé ze škol ve vašem kraji, zda by vám dovolili zopakovat ročník individuálem. Kdyby to nevyšlo, tak se domluvit na úplně jiném oboru (taky lze). Počítejte s rozdílovými zkouškami z předmětů, které jste na původní škole neměl

etomaseeek

Mnohokrát děkuji,ted jsem se bavil přímo s ředitelem a ten mi řekl,že škola musí přímo nabízet možnost dálkového studia. At hledám jak hledám vůbec nic nemohu najít :( Chodil jsem na obor Mechatronik-seřizovač(obor zaměřený na CNC programování) Nevíte jestli existuje nějaká celorepubliková databáze těchto strojírenských oborů?

lmgify

@jancaak to má (jako skoro pokaždé :) ) dobře. Opravdu jsem nenašel školu, která by nabízela obor mechanik - seřizovač v jiném, než denním studiu :(

ten mi řekl,že škola musí přímo nabízet možnost dálkového studia
Spíše to myslel tak, že pokud škola přímo neuvádí, že nabízí možnost dálkového studia, tak ho nenabízí. Tedy nejde si ho ani dohodnout třeba právě s ředitelem, jak doporučuje @jancaak s individuálním studijním plánem (ISP). Nevím, jestli v tom mém seznamu výše se tím distančním studiem rozumí i ISP.

doplněno 04.09.14 23:05:

Ještě pro úplnost uvádím co, co už @jancaak napsala, ale mohl jsi to přehlídnout. Pokud jsi nedělal oba 2 opravné pokusy na maturitu, tak můžeš jít rovnou na ten další opravný termín. Tuším, že je tam doba maximálně 5 let od prvního řádného pokusu, ve které se mohou dělat opravky.

Nerad bych se mýlil (snad si to nepletu s jinou dobou 5 let, jako třeba přihlášení se k 1. řádnému termínu maturity po skončení SŠ), ale nemám teď bohužel dostatek času to přesně hledat v zákoně. Případně se podívám později, pokud bude zájem.

lmgify
hodnocení

0x

tydle dotazy jsou na poradně pořád dokola
Já mám tyto dotazy rád. Ukazují, že lidi mají zájem získat lepší kvalifikaci a jsou ochotni pro to něco udělat. Zároveň ale neví, kde začít hledat a ani se neorientují v možnostech a nabídkách českého školství. Tady je myslím značná mezera a je to spíše podnět pro státní správu více inzerovat své internetové stránky, kde se lidé o možnostech dozvědí.

Dokážu si představit, že velká část lidí (zvláště těch s nižším vzděláním, kterým by zlepšení kvalifikace paradoxně pomohlo nejvíce) hledání možností vzdají dříve, než nějaké najdou (jestli vůbec začnou hledat) a ve výsledku nedosáhnou svého potenciálu, což nás všechny stojí peníze. Naše peníze.

Původnímu tazateli musím říct, že nevím, jestli ho programování CNC zajímá a z jakých předmětů propadl nebo neudělal maturitu, ale utíkají mu strašné peníze, protože po programátorech CNC je velká sháňka a minimálně někde se i dobře platí (nechci zevšeobecňovat to, co do tisku plácají "analytici pracovního trhu" a personální "profesionálové", protože k jejich závěrům a informacím mám dlouhodobou velkou nedůvěru).

doplněno 05.09.14 08:52:

Čtu ještě jednou ten tvůj původní dotaz ("... neuspěšně složil test z matematiky,to i v opravných termínech ... ") a koukám, že jsi asi měl oba opravné termíny z té matematiky. V takovém případě musíš začít znovu studovat střední školu od začátku a doufat, že ti uznají co nejvíce předmětů a ty se tak rovnou ocitneš třeba ve třeťáku nebo ve čtvrťáku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]