Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studovat prezenčně nebo dálkově + pracovat?

Od: purple* odpovědí: 8 změna:

Studuju pedagogickou fakultu na UK v Praze, zatím prezenční bakalářské studium. Magisterské mě čeká až za 2 roky, ale už teď se mi honí hlavou, jakou jednou zvolím variantu. Jen tak, pro zajímavost...

Myslíte, že je lepší ty 2 roky magisterského studia dochodit prezenčně, užívat si studentského života, semtam si přivydělávat brigádou? Nebo 2. možnost - zvolit kombinovanou formu studia, u toho vydělávat. Nedělám si iluze, že by mě hned vzali někde jako učitelku...ikdyž by to bylo samozřejmě skvělé, ale nevadila by mi ani jiná práce. Studentský život je sice dobrý, ale nijak zvlášť se v tom nevžívám...a pokud vše bude tak, jak je teď (což doufám, že ano), tak bychom s přítelem chtěli po mém dokončení školy společné bydlení a tak...takže peníze by se hodily. Stojí ale ty 2 roky, kdy bych asi stejně moc nevydělávala a k tomu studovala, za to?

Není tu někdo, kdo vybíral z podobných možností a jak jste vybrali?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nestojí to za to. Peníze probendíte, budete mít větší stresy a užitek žádný. Když je možnost, vždy je lepší řádné studium, bez vedlejších rozptylových aktivit, jako je práce. Pokud ty peníze vyloženě nepotřebujete.

hodnocení

0x

Úplně stejně jako Vy jsem na tom nebyla, ale myslím, že je to dost podobné.

Já měla ještě 4leté magisterské, které se za 4 roky nedalo zvládnout (dal to jeden člověk). Ale měla jsem za ty 4 roky hotové předměty, jen mi zbývaly státnice a diplomka, takže jsem šla pátým rokem pracovat. Státnice v lednu ještě ušly, diplomka v září už ne. Jak bylo řečeno u jiného tématu, jakmile člověk začne pracovat, ke studiu se vrací těžko.

Minulý (šk.) rok jsem se vrhla do rozšiřujícího studia pro 1. stupeň. Ačkoliv nemůžu říct, že by studium bylo nějak náročné, skloubit práci (na úvazek 0,85!) a studium bylo peklo. Opravdu, přeji si, abych to studium nikdy nezačala! Teď mi zbývají už jen státnice (všechny) a závěrečná práce a já vážně přemýšlím, že se na to vykašlu. Prostě už NEMŮŽU A NECHCI.

Takže moje rada je jasná, dokončete v klidu studium, omezte výdaje, pokud máte málo peněz, a nezničte si psychické zdraví.

Ale abych byla aspoň trochu nestranná - znám lidi, kteří dělali na plný úvazek noční směny při prezenčním studiu - a není to ojedinělý případ. Někdo holt má na víc...

hodnocení

0x

Na magisterském studiu budete mít pravděpodobně dva dny v týdnu celodenní praxi ve škole (+ k tomu budete muset stíhat běžnou nálož předmětů). Alespoň u nás to tak bylo; právě kvůli tomu jsem na mgr. přešla na jinou fakultu. Kamarádka, která studuje mgr. obor na pedagogické fak., je z toho dost vysílená (z pouhého studia, bez zaměstnání).

losfuncha*
hodnocení

0x

Je to úplně zbytečné chodit prezenčně... Celou VŠ dělám dálkově, sice je to dřina, protože člověk musí fungovat hlavně formou samostudia, ale jde to. Na prezenční bych nikdy nešla...

Jediný problém může být zaměstnavatel, který se odmítá domluvit na volnu na přednášky a zkoušky, ale většina zaměstnavatelů vyjde vstříct.

Krátce řečeno: dálkové studium + práce = dobrá volba :)

Hodně také záleží, co je to za obor - neumím si představit, že bych při náročném dvouboru, který jsem studovala na ped. fakultě, pravidelně pracovala. Jednooborové studium by takto snad zvládnout šlo.

losfuncha*

Myslím, že se to zvádnout tá tak i tak, jen člověka čekají nějaké ty bezespánkové noci a podobně :) Já mám sice jednooborový (ekologie), ale mám v každém ročníku cca 27 předmětů, všechny odborné, všechny zápočet+zkouška, dále 2x praxe za ročník a eko výjezdy do terénu a zvládám. je to asi také tím, že mě to prostě baví a tak to jde i lépe, když ke svému oboru má člověk vztah. Kamarádka studuje dvouoborové dálkově na pajdě a také zvládá.

Já jsem měla v každém semestru přes 20 předmětů a většina z nich vyžadovala dost pečlivou přípravu. :( Na mgr. jsem proto přestoupila na jednooborové, abych měla čas i na jiné věci.

lidus*
hodnocení

0x

Pokud finance nejsou problém, studujte denní studium a užijte si, pracovat budete až do důchodu. Sice to jde práce + škola a dokonce i + rodina ale je to hoňka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]