Nejste přihlášen/a.
Děkuji Vám, vy jste mne t a k poučil.
Co znamenají ty mezery ve slově tak?
a co znamená když někdo řekne, že je rozkošná a hloupá jako jaro?
Dobrý den, v tom prvním případě to bude pravopisná chyba a v tom druhém příměr nebo přirovnání. Významově si tam můžete dát cokoliv, co považujete za rozkošné nebo hloupé.
Např.: "Jsi otravná a hloupá jako složenky nebo daně." Zdravím!
Kde jsi k tomu prosím tě přišel? Mezery tam nepatří.A ta věta o jaru...Mohlo by to vypadat jako metafora,i když jaro je sice rozkošné,ovšem proč hloupé?
Ládine Blik,teď mně to došlo...
Ta první věta se mi zdá trochu ironická; ovšem neznáme kontext. Mezery mezí písmeny se běžně dělají pro zdůraznění slova. Pouze je potom nutné z každé strany slova udělat mezery tři (a ne jen jednu, jak je v ukázce).
V dotazu i v odpovědi výše klidně mohl autor i odpovídající napsat správný počet mezer, ale zdejší editor (ani HTML) více mezer za sebou nepodporuje. Proto to ve výsledku vypadá jako s jednou mezerou.
Mezery mezi pismeny se delaji pro zvyrazneni na systemech, ktere maji jen jeden typ pisma a nemaji tedy zadne jiné moznosti než ty přídavné mezery, jak nejake slovo zvyraznit. Typickou ukazkou je treba psaci stroj.
Naproti tomu na Internetu a ve svete pocitacu obecně existuje vedle bezneho pisma i kurziva (italika, naklonena pismena), ktera se hodí a používají ke zvýraznění. Chápeš? Jinou možnosti je použít tučné písmo, které psací stroj (nebo jednoduchy alfanumerický terminál) také nemají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.