Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přijmou mě na tuto VŠ, když mám tuto SŠ?

Od: ideamen odpovědí: 8 změna:

Dobré brzké ráno,

za chvíli začíná škola a já tápu ve svých myšlenkách, které mě nedají spát. Když si tak vzpomenu na výběr SŠ, udělal jsem asi velkou blbost. Dal jsem si přihlášku na podnikatelskou a na zdravku. Na obě školy jsem se dostal, ale stále mě rodiče přemlouvali abych šel na zdravku, že najdu v budoucnu lepší uplatnění a můžu pak i do zahraničí, kde jsou tamní platy o něčem jiném. Poslechl jsem a teď jdu do 3. ročníku, ta škola mě nebaví a bojím se praxe mezi lidmi, kteří se nedokáží postarat o svojí hygienu . Vůbec mě nebaví a nezajímají mě injekce, druhy bolesti, nebo léky. Na změnu SŠ je pozdě, radši udělám maturitu, která je stejně nejdůležitější, než začínat na jiné SŠ znova.

Rád píši, mám velikou fantazii, přátelé mě vychvalují, že dobře píši a baví je to. Už jsem posílal povídky i do novin, na reklamy do knihovny. Při běhání se psem a se sluchátky v uších vymýšlím zápletky a následující dění.

No a už začínám přemýšlet co po maturitě, zaujala mě Literární akademie v Praze poblíž Vyšehradu. Jazyky mě baví, nikoli povinná četba, jen žánr a spisovatelé, kteří mě zajímají. Samozřejmě se povinné literatuře nebráním, jen nemám do ní takové zapálení.

A teď ta otázka - přijali by vůbec absolventa ze SZŠ? Nebo dávají za každou cenu přednost gymnazistům? Strašně mě tato myšlenka užírá, jestli vůbec má smysl na tu školu hlásit, bojím se, že zůstanu jako zdravotník bez zapálení do života a práce.

Děkuji za pozornost a omlouvám se za širé řádky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

koukla jsem na stránky školy - je soukromá, přijímačky má ještě v září, tedy na ní nebude kdovíjaký převis uchazečů, jinak by už měli plno. jedná se o bakalářský obor, tedy je potřeba mít maturitu - jedno na jaké škole, prostě maturitu. přijímačky jsou formou talentovek a ústního pohovoru. myslím, že ani v jednom není gymnázium nijak zásadní. tedy šanci na přijetí ze zdrávky máte podle mne stejnou, jako z gymnázia.

akorát tedy poznámka: škola není zrovna levná, přes třicet tisíc za semestr, to je skoro dvěstě tisíc na vystudování bakaláře (a další peníze, budete-li pokračovat v magistrovi). máte vyřešené financování? přiznám se, že já jako rodič bych takovouhle školu svému potomkovi neplatila. buď by studoval "něco normálního" nebo by se musel snažit, aby se dostal na státní anebo by si na školné musel vydělat. ale samozřejmě netuším, jak na placení školného v takovéto výši nahlíží vaši rodiče.

jmhad*
hodnocení

1x

Pokud budou dobré známky z jakékoliv střední,nebudou mít důvod nevzít.Chtělo by to i něčím podpořit,třeba vlastními články,esejemi a pod a pokusit se i některé zveřejnit a pak k přihlkášce doložit.Určitě mají podobné zkušenosti,dobré i špatné.

hodnocení

1x

Nejen o škole, ale také o tom, jestli jsou rodiče schopni vás několik dalších let financovat, je potřeba přemýšlet. Ještě nedávno se nad tímhle aspektem nikdo nezamýšlel, bylo to samozřejmostí. Pracovali oba rodiče a věděli, že pracovat budou. Nikdo nemusel spořit na to, kdyby zůstal bez práce. Studující měl brigádu nebo několik brigád, které ho v pohodě uživily. Ale dnes? A za rok, dva? Bude práce?

hodnocení

1x

Ahoj,

dobře si to ještě rozmysli. Já jsem vždycky velmi ráda četla (hlavně klasiku); byla jsem takový typický knihomol. Teoretickou literaturu ve škole jsem sice úplně nezbožňovala, ale rozhodně mi nedělala žádné problémy. Česká mluvnice a sloh mě vyloženě bavily. Proto jsem se po střední rozhodla jít na dvouobor čeština/ ruština. A když mě starší studenti varovali před českou literaturou, mávala jsem rukou, že to bude v pohodě. Záhy jsem však toho velmi litovala, protože vysoké nároky, jaké na nás kladli naši vyučují, nám daly všem opravdu pořádně zabrat. Např. zkouška, ke které se musíš naučit veškeré české autory 19. století (jejich mnohem-mnohem více, než by se mohlo zdát; hlavně těch neznámých), absolutně všechna jejich díla i s datem vydání. Pokud jedno vynecháš, či přehodíš data, můžeš být rád, když dostaneš za E. Samozřejmostí je znalost obsahu všech děl, jejich správná interpretace atd. Každý semestr jsme četli stohy knih, z nichž velká část měla mizivou uměleckou hodnotu - četli jsme je pouze proto, abychom si udělali představu o literatuře v daném období a stylu. Pokud tě tedy literatura vyloženě mimořádně nebaví, nešla bych tam ani náhodou. Zvlášť, když je studium placené a uplatnění asi trochu pochybné. :(

doplněno 22.08.14 11:07: * Teoretickou literaturu ve smyslu "literární teorii".

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Na jakoukoliv VŠ můžeš jít z jakékoliv SŠ, protože podmínkou je maturita. Druhá věc jsou případné přijímací zkoušky.

A nevím jestli nějaká soukromá škola je pro budoucnost dobrá. Myslím, že se dá najít obor na veřejné vysoké škole.

myse*

neposlední otázka je - co z tebe bude po vystudování této školy? spisovatel? novinář? najdeš práci - asi ne tak hned, jestli vůbec. Budeš psát dobré knihy aby tě to uživilo? časem možná... Ale knihy můžeš psát i při práci...

Já nevím, mi osobně se nechce platit dětem soukr. vysokou školu, je to o statisících a to já si dovolit tedy nemůžu...

zvidavajanca*

Mít na to je jedna věc. Druhá je - vyplatí se to? Ano, investice do vzdělání je ta nejlepší možná, ale je ta škola lepší než veřejná?

Titul bakalář za 180.000,- + další poplatky jako zápisné...

zajímavé je, že v zahraničí (například USA) se na většině nejprestižnějších vysokých škol platí značně vysoké školné + poplatky. Třeba Harward, Princetown atd...nikdo nepochybuje o úrovni tohoto vzdělání jako u nás

Podle mě je jedno, jakou má člověk školu. Důležité je co opravdu umí a jak dokáže své znalosti uplatnit v praxi. I ze státní vysoké školy může vylézt absolvent "nic moc"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]