Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poezie - jak začít?

Od: lyristes odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

jakou byste mi doporučili literaturu, resp. autory a díla, když chci začít číst poezii? Na střední škole mě tento žánr dost nudil, ale postupem času jsem dospěl k tomu, že bych si rád něco přečetl :).

Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kucharinka*
hodnocení

0x

Dobře se čte kytice ... opravdu moc dobře, doporučovala bych nejdřív si přečíst knihu a potí se podívat na film... :)

hodnocení

0x

Obávám se, že tady poradit moc nejde. Každému se líbí něco jiného. Já zbožňuji Kainara a Holana - Holanovy Příběhy mě zaujaly jako první (nikdy jsem poezii nemusela, ani na VŠ) díky své epičnosti. Naproti tomu vůbec nemusím moderní poezii, kterou plno lidí naprosto "žere". No a pak ty spousty nálad a pocitů, které poezie obsahuje a evokuje - už jen temperament každého člověka říká, co se mu asi bude líbit.

sonyboj*
hodnocení

0x

Tak pro začátek bych mohl doporučit třeba Jiřího Žáčka. Jeho Humoresky jsou lehké a vtipné. Nebo jeho Text´appeal, či Lyrickou sezónu. Ale ty Humoresky bych dal jako první. Jsou to krásné hrátky se slovíčky a není to nudné ;)

doplněno 20.08.14 20:19:

Malá ukázka:

Dilema

Když klasik pravil "Carpe diem!" -

mínil tím hlavou,

nebo pyjem?

---------

Tužka

Záleží hlavně na tuze

jestli text dojme nebo raní

Tvrdá nám škrtá iluze

a měkká píše něžná psaní

hodnocení

0x

Opravdu záleží na vaší osobnosti. Já doporučuji Seiferta a Hraběho.

iz*
hodnocení

0x

Verše psané na vodu Shakespearovy sonety Jacques Prevert Konstantin Biebl, Miroslav Florián, Petr Skarlant, ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]