Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
jakou byste mi doporučili literaturu, resp. autory a díla, když chci začít číst poezii? Na střední škole mě tento žánr dost nudil, ale postupem času jsem dospěl k tomu, že bych si rád něco přečetl .
Děkuji za odpověď.
Obávám se, že tady poradit moc nejde. Každému se líbí něco jiného. Já zbožňuji Kainara a Holana - Holanovy Příběhy mě zaujaly jako první (nikdy jsem poezii nemusela, ani na VŠ) díky své epičnosti. Naproti tomu vůbec nemusím moderní poezii, kterou plno lidí naprosto "žere". No a pak ty spousty nálad a pocitů, které poezie obsahuje a evokuje - už jen temperament každého člověka říká, co se mu asi bude líbit.
Tak pro začátek bych mohl doporučit třeba Jiřího Žáčka. Jeho Humoresky jsou lehké a vtipné. Nebo jeho Text´appeal, či Lyrickou sezónu. Ale ty Humoresky bych dal jako první. Jsou to krásné hrátky se slovíčky a není to nudné
Malá ukázka:
Dilema
Když klasik pravil "Carpe diem!" -
mínil tím hlavou,
nebo pyjem?
---------
Tužka
Záleží hlavně na tuze
jestli text dojme nebo raní
Tvrdá nám škrtá iluze
a měkká píše něžná psaní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.