Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
dostal jsem dnes úlohu, která nesouvisí vyloženě se školou, ale je to matematická úloha.
Jde o to, že pokud holka roznáší noviny, a roznese je za 18 hodin, kluk dělá to samé, ale stihne to za 8 hodin, jak dlouho jim to bude trvat, pokud budou roznášet společně.
Šel jsem na to tak, že jsem si stanovil určitý počet novin, např sto. Pak jsem počítal tedy trojčlenkou kolik ona zvládne za 6 hodin, protože 8 to být nemůže, to by zvládl kluk sám, a při šesti hodinách to číslo vychází hodně blízko celku, čili to nemůže být sedm. Pak jsem spočítal kolik stihne za 6 hodin kluk, a když jsem hodnoty sečetl, nevyšlo mi úplně sto, ale asi 108 (při pěti hodinách vyšlo 90) Možná mám špatné zadání, ale mělo by to vyjít přesně. Dá se na to prý přijít i samotnou úvahou.
Potřebuji poradit jaký je postup pokud tedy mám dva rozdílné časy a mám zjistit jak dlouho jim bude trvat ta činnost, pokud poběží současně.
No, pokud pomineme, ze uloha je zadana logicky spatne. Viz @kartaginec a @ivzez . Pri pouziti analogie s nateraci plotu vychazi, ze kluk roznese za hodinu 1/8 novin a holka 1/18. Spolecne za hodinu roznesou 13/72 (1/8+1/18). Kolik tedz hodin musej nisit,a bz to roynesli cele?
Vzs postup je vlastne iteracni. kdzy si to napisete do excelu, tak menenim vstupnich hodnost drive nebo pozdeji dojdete ke spravnemu vysledku.
Tak já nevím, ale pokud budou roznášet noviny společně, bude jim to trvat nejméně osmnáct hodin, protože ten kluk se musí přizpůsobit holce (a možná déle, protože so občas zakecaj).
Pokud bych to tedy chtěl počítat tak, že tedy si ty noviny rozdělej a tím roznášku zrychlí, tak se mi to zdá stejně trochu nesmyslné, to není jako za jak dlohou natěraši natřou plot, když... . Tam prostě budou natírat třeba jeden vedle druhého nebo proti sobě a postě se budou doplňovat, ale při té roznášce si musejí rozdělit trasy a už to je otázka, jak to udělat optimálně, některá místa budou vzdálenější, některá blíže, prostě to není dobře zadaná úloha. Kde jste ji sebral? Je to snad reálné zadání? Pak bych požadoval více vstupních údajů. (Zjednodušeně řečeno, nemohu vycházet z toho, za jak dlouho ten či onen roznese sto novin, ale za jak dlouho roznese "kilometr novin"; samozžejmě tohle je jen idea.
Úloha na roznážku novin je vůbec zajímavá. Ani ten kilometr není jako kilometr. Bude-li kluk roznášet na sídlišti, může za 8 hodin roznést i trojnásobek toho, co dívka ve vilové čtvrti ...
doplněno 18.08.14 18:16:Samozřejmě mělo být roznáška.
Máte pravdu, zní to logicky.
No, ale pokud mohu mírně pozměnit otázku, zmínil jste natěrače. Tak řekněme, že natírají plot. Pokud ten stejný plot, natře jeden za 10 hodin a druhý za 8, tak pokud budou natírat oba společně, stihnou to za méně než 8 hodin. Tam bych se chtěl zeptat, jestli na to jít trojčlenkou, či jak by se počítalo toto. Nejde mi vyloženě o vyřešení této úlohy, ale spíše o princip, jak zjistit, pokud (stejnou činnost, stejnou délku trasy, stejný počet plotů) dělá za určitý čas, a ten druhý za kratší, za jak dlouho to budou mít společně.
Omlouvám se za špatné vyjádření se, teď by to mělo být v pořádku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.