Nejste přihlášen/a.
Ahoj případně dobrý den,
potřebovala bych radu. Osmá třída za dveřma a já už se pomalu rozmýšlím kam vyrazím po základce (možná trochu předčasně, ale potřebuju to vědět hlavně kvůli průměru). Mám dva obory, které mě opravdu baví; a sice práce s dětmy (SŠ pedagog. - děti předškolního věku) nebo herectví (zřejmě gympl a potom DAMU (?!)). Ani pod jedním z oborů si nepředstavuju žádnou idilku, jde mi o vážné rozhodnutí (jestli ovšem slovo vážné můžu ve 14ti letech použít ;D). Je mi jasné, že herectví je v mnohém oproti pedce složitější, už co se týče školy a v praxi pak pochopitelně taky. Nemám pocit, že bych se v tomhle směru utápěla v jakýchsi falešných růžových přestavách o idilickém životě herců, ba právě naopak. Oboje má své + i -, ostatně jako všechno, ráda bych radu od někoho z oboru, kdo by mi vše mohl říct narovinu.
Je jedno co, pokud na můj dotaz máte co říct, určitě řekněte, ráda uvítám i kritiku nebo kázání o mé nerozumnosti (:D), hlavní je Váš názor ;D
Prosí a předem pěkně děkuje,
Any
Ahoj, dobře, že nad tím uvažuješ takhle brzy a vážně, což jde i ve Tvém věku.
Herectví - no, umělecké oboty jsou vždycky riziko. Jdeš tomu snu nějak naproti? Tím myslím, jestli chodíš do dramaťáku, uumělecké školy, hrálas v nějaké reklamě nebo komparsu. Protože začít opravdu z ničeho je dost těžké a navíc by ses tam mohla setkat s kompetentními lidmi, kteří by s tebou mohli probrat tvůj talent a možnosti.
Práce s dětmi je krásná, ale zároveň hrozně náročná a je dost velký rozdíl mezi malými dětmi a středoškoláky - maturanti už jsou v podstatě dospělí lidé. Nevím, jestli bych tvrdila, že herecká škola je těžší než pedagogika, to je totiž nesmírně náročný obor, co se týče zodpovědnosti.
Nepíšeš, jaký průměr máš teď a s jakou dřinou, jaké tě baví předměty.
Pokud si nejsi jistá, kudy se vydat, a učíš se nadprůměrně dobře, je dobrou volbou gympl. Získáš všeobecný rozhled a můžeš si rozmyslet a prozkoumat, co dál. Ale pozor, problém je, že po gymplu usíš na výšku, protože bez ní je ti gympl k ničemu.
P. S. Ať se rozhodneš jít kamkoli, zapracuj ještě trochu na gramatice. Nic ve zlém, ale zbytečně to kazí dojem.
A až budeš vybírat konkrétní školu, určitě jdi na den otevřených dveří!
A ještě jsem si uvědomila - při pedagogice menších dětí je třeba být všestranně šikovná i na malování, hudební výchovu, pohybově nadaná... na tom je případně třeba taky zapracovat. Proto bych já třeba na nižším stupni učit nemohla. :D
Ahoj, díky za odpověď. Jo, hraní se věnuju teprve pár let, ale celkem dost (dramaťák, dobrovolnické divadlo (jezdíme po republice), jednou v životě zkušenost s komparzem a jinak recituju na různých soutěžích.
Dobře, díky
Čeština, ájina a jinak většinou výchovy. A popravdě nadprůměrné vásledky rozhodně nemám; na konci roku jsem měla pár trojek (poprvé, ale měla) :D.
PS: Re.: Gramatiky jsem si vědoma; jde o mou slabou stránku x)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.