Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám jit na strojní nebo ne?

Od: jonasjan123 odpovědí: 8 změna:
Ahoj, jdu do 9. ročníku a čeká mě výběr SŠ.
Můj táta mi navrhl strojírenství tak sem se o tom něco zjišťoval.
Obor má jeden jazyk, hodně praxe , a vysoké uplatnění + sem si zkoušel kreslit v CAD a bavilo mě to, celkem mi jde a baví matika mám z ní 2 a v těch základních výkresu se dokaži dobře zorientovat ... To mi vše vyhovuje
ALE nevím jestli mám technické nadání... K technice mám kladný vztah ale nevím jestli dokážu pochopit techniku protože sem nic moc technicky zaměřeného s tátou nedělal no... Neznáte někdo nějakou základní otázku k tomu tech myšlení a jestli se to dá naučit ve škole sem celkem dobrej 1,5 průměr

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

1x

Pro rozhodnutí o tom, co tě baví, by to chtělo vědět tvoje záliby. Tedy co za předměty tě nejvíce baví ve škole, co děláš, když nejsi ve škole, jaké časopisy, knížky a internetové články (weby) čteš nebo by jsi rád četl (mimo těch, které číst musíš, protože jsou třeba ve škole předepsané), ktere věci tě zajímají, jak fungují a proč takové jsou.

Zajímá tě spíše, jak fungují věci typu auto, bagr nebo elektroskutr, proč stojí most, jakto, že člověk dostane cukrovku a proč může jíst cukrové náhražky, když normální cukr nesmí, proč Karel IV. byl také římský císař, když to byl český král, odkud kreslil van Gogh jeho kytky a jaké k tomu použil štětce a barvy, proč všechny PC mají procesor x86 nebo proč nejrychlejši Internet je pomalejší než nejrychlejší WiFi i když by to mělo být naopak, proč na normální rádio nejde přijímat to digitální nebo víš, že hlasový rozsah pro písničku XY je od A do B a zpěvák C to nikdy nemůže dobře zazpívat?

Lidi mají nejrůznější záliby. Každého zajímá něco trošku jiného a právě díky tomu existuje takový rozsah věcí, které nás obklopují.

Strojní škola není špatná, ale jestli k tomu nemáš žádný jednoznačný vztah už teď, tak se to časem může pro tebe změnit v naprostou nudu. Proto jestli chces oddálit rozhodnuti, čemu by jsi se chtěl věnovat, tak bych doporučil jít na gymnázium. Tam se učí od všeho trošku a navíc během těch let i mimo školu potkáš věci a události, které tě mohou zaujmout natolik, že se rozhodneš, že by jsi se o nich chtěl dozvědět více. Tím oddálením rozhodnutí tak lze lépe poznat, co se ti líbí nejvíce (například strojírenství versus biologie, chemie, elektrika, elektronika, stavebnictví, dějiny, umění, ...)

eulalie*
hodnocení

1x

Mně to přijde jako výborná volba. A navíc, pokud bys pokračoval dále pak na vysoké škole strojírenského zaměření, budeš mít výhodu oproti gymnazistům, kteří tyto obory zvládají hůře. Gymnázium je všeobecné vzdělání. Na průmyslovce už se budeš technicky-strojně zaměřovat. Pro kluka velmi perspektivní obor.

2kedar*
hodnocení

0x

Pokud Tě matika a fyzika neirituje, pak do toho jdi.! Budeš mít široké uplatnění. *palec*

hodnocení

0x

Nějaká jednoduchá otázka neexistuje. Z toho, co o sobě píšeš a jak se jevíš na základě těch pár řádků: V hlavě to máš srovnaný dobře, matika ti jde, výkresy zvládáš, text má hlavu a patu, takže to vypadá v pohodě. Kdybys chtěl být spisovatelem nebo učitelem češtiny, tak na to to není :). Pokud se chceš dozvědět, jestli máš technického ducha, zkus přemýšlet o věcech kolem sebe - bereš je jako blackbox nebo pozoruješ, co to dělá (zvenčí) a snažíš se představit si, co je uvnitř?

2kedar*

Na učitele češtiny sice nemá, to je fakt, ovšem to zdaleka neznamená, že by třeba nemohl být dobrým technologem, nebo

návrhářem v CADu. Jen do toho.! :)

bruk600*
hodnocení

0x

Střední strojní je asi do budoucna dobrá volba, ale pokud máš ambice studovat i strojní VŠ, tak jdi na gymnázium. Protože ze strojní průmyslovky ti pak bude moc a moc chybět matika. Ten rozdíl pak dožene málokdo.

To BRUK: Nemohu souhlasit. S tou matikou je to sice 100% pravda, o tom žádná. Ale gymnazistům ujíždí vlak a to naprosto šíleným způsobem v technických předmětech. Máme potom dva typy vysokoškoláků: Inženýry, co jsou excelentní ve výpočtech, ale výrobáci jsou z nich šílení, poněvadž si pletou ozubená a řetězová kola (a kdyby jen to) a potom techniky do morku kostí, kteří, pravda, s matikou po celou dobu studia VŠ zápolili, ale pokud prolezou, v praxi se lépe a rychleji uplatní. Je to o tom, co chce člověk v budoucnu dělat. Neznám gymnazistu s VŠ, který by dělal třeba technologa (a byl v tom dobrý). Na druhou stranu neznám průmyslováka s VŠ, který by dělal výpočtáře a byl v tom dobrý.

Pokud je na tom tazatel tak jak je (píše, že s otcem k technickým pracem příliš nepřišel), měl by jít na průmyslovku. Jinak bude v prváku na VŠ zírat na šroub a pokud ho zvládne nakreslit, stejně nebude vědět, na kterou stranu se utahuje.

My jsme na VŠ vytvořili docela dobrou partu, kde gymnazisti s průmyslováky vytvořili trh s informacemi a jedna půlka táhla v tom kterém předmětu tu druhou. Matikou jsem se prokousal, ale výpočtář ze mně fakt nikdy nebude. Nevím jak teď, ale začínalo nás v ročníku 1200 a končilo 250 poměr gymnazistů a průmyslováků absolventů VŠ mi není znám. Ono se to později dělí do oborů, všichni už tuší, na co mají a na co ne. Na praktičtějších směrech jsou průmyslováci. Teoretičtější volí gymnazisti a ty vyjímky mezi tím, kdo by to počítal...

doplněno 14.08.14 08:51:

Na tom, že tazatel právě činí rozhodnutí, které je jedním z nejdůležitějších v jeho životě, se shodneme všichni. Zda zvolit už nyní nebo rozhodnutí oddálit je to, oč tu běží. Záleží jen na tom, jak to cítí on. V každém případě nevstoupí 2x do téže řeky. Volba teď a po SŠ jsou 2 diametrálně rozdílné věci.

figurek*

no tak pravda, po gymplu bude možná mít lepší znalosti matematiky, ale hodně slabé znalosti mechaniky, technického kreslení a nauky o materiálu. Právě mechanika je na technických VŠ velmi obávaný předmět. Proto je záhodno mít dobrý základ z průmyslovky.

Rada pro tazatele : jdi na strojní průmku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]