Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můžete mi někdo poradit, kde bych na internetu našla k náhledu nebo ke stažení, k nákupu slovníky, nebo učebnice k technické, obchodní a IT němčině? potřebuji to pro potřeby firmy, hlavně témata - kvalita, kontrola, výroba, konstrukce, nákup, prodej, smlouvy, IT ve firmě apod.
Budu ráda i za doporučení tištěných učebnic nebo slovníků, ale těch je podle mě omezené množství.
Děkuji všem moc za každou radu!
K obchodní němčině doporučím hledat v německém internetu. Hledejte v Google lokalizovaném pro Německo (.de), Rakousko (.at) nebo Švýcarsko (.ch) pojmy "Deutsch als Fremdsprache" "Deutsche Handelskorrepiondenz" apod. Podobně i s technickými a počítačovými pojmy.
Než tu v těchto oblastech vyjde nějaká učebnice, je už zastaralá, proto dávám přednost internetu. Pozor si dejte hlavně na obchodní korespondenci – existuje spousta vzorů se zastaralými výrazy a obraty (tyto obraty bohužel najdete i v našich učebnicích).
K počítačům (OS, SW i HW) jsou dobrá i různá fóra, ale tam je potřeba si ohlídat pravopis, protože tam uživatelé s němčinou zacházejí stejně jako čeští uživatelé s češtinou.
------- Slovníky různě kombinuji. V nových slovnících nejsou starší výrazy, přestože se v některých oblastech stále používají. Takže kombinuji nové slovníky se staršími a starými.
Dost mi pomáhá např. Enzyklopädisches Deutsch–böhmisches Wörterbuch (Prof. Dr. J. V. Sterzinger, 1921, Nakladatelství J. Otto), který jsem objevila v jednom antikvariátu.
Ale mnohem více než slovníky Vám dá přímo četba originálních textů, z nichž zjistíte, jak (v jakých souvislostech) slova používat.
------- Večer nebo zítra projdu své záložky a hodím Vám sem pár odkazů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.