Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škola exorcismu v ČR

Od: mag* odpovědí: 19 změna:

Je vůbec u nás v Česku nějaká škola, která by vedla k exorcismu a studiu s tím souvisejícímu?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Samozřejmě. Jsou tu teologické fakulty. To je zřejmě základ k tomu, aby se člověk stal knězem. A dalším studiem a postupem v církevní hierarchii se nakonec může dostat až k tomu exorcismu. Znalost psychologie je samozřejmě žádoucí a nejen v této oblasti. Ale obávám se, že tahle, asi jediná oficiální cesta k této specializaci, je vyhrazena pouze mužům a začít s ní musí ve velmi útlém věku.

Exorcismus jako vymítání ďábla je skutečně záležitost kněze, ale myslím si, že ne každého a že dobrý exorcista by především měl vědět, kdy exorcismus na místě není, a teprve v druhé řadě, jak ho provádět. a taky si nemyslím, že by existovalo něco jako "VŠ kněžská, obor exorcista", ale jak to je, to nevím.

Já tomu nerozumím, ono už samo slovo exorcismus leckomu zavání středověkem (a ve středověku byl taky exorcismus velmi často zneužíván a používán třeba na padoucí nemoc), ale třeba Max Kašparů, psycholog a kněz a moudrý člověk, si dříve myslel, že "posedlost"je prostě otázka pro psychologa nebo lékaře, ale, jak sám říká, během své dlouhé praxe se setkal s případy, které mu do této kategorie prostě nešly napasovat.

Možná byste si mohl přečíst úvahu patera Kodeta.

Cesta je vyhrazena pouze kněžím, a rozhodně se s ní nezačíná v útlém věku. *ee* Je to nebezpečná činnost, pro kterou je nutná hlavně osobní zralost a uvážlivost.
ladinpraha*

Ano, je vyhrazena pouze kněžím. Ten útlý věk jsem zmínil proto, že předpoklady bývají často dány výchovou v rodině. Potom následuje pravděpodobně gymnázium a příslušná VŠ. Tato cesta tedy není např. pro ženaté muže a matky s dětmi. Církev se exorcismem stále zabývá. Samozřejmě to není v osnovách žádné školy, ale církev pro své vyvolené pořádá přednášky či kurzy na různá témata. A tohle je samozřejmě jedním z nich. Navíc má církev nevyčerpatelný zdroj informací ve svých knihovnách a k těmto informacím mají také přístup pouze vyvolení.

doplněno 29.07.14 17:41:

Bene, VUML jsem sice neabsolvoval, ale kdysi jsem měl možnost potkat pár lidí, kteří tam přednášeli. Oni sami přiznávali, že jsou břídilové proti tomu, jak s lidmi umí manipulovat církev.

"Ten útlý věk jsem zmínil proto, že předpoklady bývají často dány výchovou v rodině. Potom následuje pravděpodobně gymnázium a příslušná VŠ."

Ne, útlý věk s tím opravdu nemá pražádnou spojitost. Nemůžete automaticky spojovat běžného věřícího s exorcistou, když ani většina kněží k tomu nemá předpoklady. Navíc spousta lidí konvertuje ke křesťanství v dospělém věku, a zase naopak, mnoho z těch, kteří jsou v něm vychováváni, jdou nakonec jinou cestou.Na VUMLu se o církvi učily i jiné i věci, než že manipuluje s lidmi. *smich* Každý si to ovšem může přebrat po svém. Já, ač jsem chodila na ZŠ v letech 1994-2003, jsem zažila docela krutou komunistickou propagandu od jedné učitelky, která mě (nejen mě, samozřejmě) poměrně brutálně a veřejně šikanovala kvůli víře. Nakonec ji vyhodili, protože to nabíralo neskutečné obrátky.

hodnocení

1x
Doufám, že není. Taky k čemu? Různejch individuí chodí po světě dost. Ještě aby byly študovaný...

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, myslíte skutečnou střední nebo vysokou školu či jen nějaký pochybný kurz? Zdravím!

P.S. Jinak doufám, že ne - a VUML už byl zrušen (ten by tomu byl asi nejblíže).

doplněno 29.07.14 19:43:

S tím VUML jsem asi nepoužil nejlepší příměr. Měl jsem z otázky pocit, že ji tazatel snad ani nemyslí moc vážně, což zatím nevíme, neb se již neozval. Jinak je to o úhlu pohledu, víře či nevíře a názoru na tuto problematiku. Někdo v to věří a jiný asi ne - je to každého věc.

hodnocení

1x

Není žádná "škola". Exorcismus může ve skutečnosti provádět každý biskup či jím pověřený kněz. Vzhledem k tomu ale, že je to činnost mimořádně náročná na zkušenosti a osobní kvality, jsou zpravidla vybíráni kněží (kteří s tím sami souhlasí a jsou si vědomi rizik) a podstupují individuální několikaleté školení u zkušených exorcistů; naši kněží zejména v Itálii. Mimochodem, je jich opravdu málo. A jak už tu psali výše, exorcista musí hlavně poznat, kdy se jedná o duševní chorobu, a kdy už to je něco jiného. Pokud vím, tak jediný takový kněz (který podstoupil dané školení a věnuje se tomu) je v ČR o. Pavel Havlát, paulánský mnich z Vranova. rr49.cz/...

fx

Kdy může jít o něco jíného, než o duševní poruchu (či nějaký psychický stav)? Učit se na exorcistu má stejný význam jako učit se na ošetřovatele jednorožců či na lovce upírů.

To si Kašparů myslel taky.

Asi s tím nemáte žádné zkušenosti. Já bohužel ano, a nepřála bych vám být svědkem některých věcí.

fx

Mám zkušenosti s duševními poruchami u příbuzných. Vím, co je člověk schopen dělat při těchto stavech.

Myslím něco úplně jiného. Takové věci, kdy v bytě po člověku, který se za svého života věnoval černé magii, létá pravidelně vzduchem nádobí a ohrožuje všechny členy domácnosti.

fx

Kdybych tohle zažil, tak začnu velmi silně pochybovat o svém duševním zdraví. Víra v boha/y je jedna věc, ale věřit na posednutí nebo na to, že si s mými talíři hraje nějaký duch, to je podle mě pitomost :), ale je to vaše věc. Mě jenom udivuje, co se ještě ve 21. století může oficiálně učit.

Když to pravidelně vidí celá rodina + veškeré návštěvy... *nevi* Samozřejmě váš názor respektuji. Aby tomu člověk uvěřil, musel by to sám vidět.

ben®

Dobrý den, nechci prudit, ale nerozumím této větě, resp. není to v rozporu s vírou? Citace: "Aby tomu člověk uvěřil, musel by to sám vidět." Není víra založena na tom, že věřím tomu, co jsem nikdy neviděl? Zdravím!

Člověku někdy dá práci, aby uvěřil i vlastním smyslům, takže myslím, že slovo "víra" lze v jistém smyslu použít i v tomto případě... :-D

sonyboj*
hodnocení

0x

Zrovna nedávno, můžou to být tak dva měsíce, jsem zaslechl ve večerních zprávách v TV, že Vatikán chce vyškolit nové exorcisty.

eulalie*
hodnocení

0x

Přečtěte si knihu Malleus maleficarum. Ta vám jako škola exorcismu určitě poslouží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]