Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hudební výchova

Od: sas odpovědí: 3 změna:

Dobrý den potřebovala by jsem pomoc s tímto zpěv připravené lidové písně, zpěv téže písně v jiné tónině podle zahraného začátku či akordu děkuji za všechny rady předem sas zaspívat chápu ale nevim co s tím potom

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sonyboj*
hodnocení

3x

Možná bych to zjednodušil pro člověka, který má zjevně problém s intervaly, takže kvintu, kvartu, tercii, bych zatím nevytahoval. Jde o to, že jsi zvyklá zpívat písničku a tvůj hlas při tom je nízko, nebo vysoko. Proto se základní tón posune o něco níž, nebo výš, podle potřeby, aby tvůj hlas vyzněl v plném rozsahu. No a ty zpíváš tu písničku podle prvního tónu, který ti dají. Další tóny ti naskočí automaticky. Prostě zpíváš písničku níž, nebo výš. Určitě znáš stupnici C dur, tak si to vyzkoušej. Zkus si hlasem dát tón C dur a od něj to začít zpívat. Potom to zkus třeba od E dur. Jde jenom o celkové zvýšení, nebo snížení tóniny. Říká se tomu transpozice, Snad jsem to vysvětlil aspoň trochu srozumitelně ;)

Tady je ukázka lekce zpěvu. Přesně to, co se tam hned na začátku děje, jsou transpozice směrem nahoru.

iz*
hodnocení

2x

Tak to máš dobrý, Sas, to já bych zaSpívat nezvládla ... Zazpíváš-li píseň v základní tónině, měla bys zvládnout ji zazpívat i v tónině jiné. Jinou tóninu zadají přehráním začátku písně v té tónině, ve které ji máš zazpívat. (Zjednodušeně: tutéž píseň zazpíváš "posazenou"o něco výše nebo níže.)

Můžeš si to doma vyzkoušet, nauč se píseň, potom ji zkus zazpívat např. o kvartu výše, o tercii níže, ... Začátek si vždy předehraj (klavír, kytara, ...)

doplněno 26.07.14 04:23:

@ Sonyboy: A mně právě ta kvarta a tercie připadaly tak jednoduché... Ale máte pravdu, pokud si někdo pod tímto zadáním nepředstaví, co se po něm chce, mohl by mít problémy i s intervaly. Myslím, že jste to vysvětlil lépe.

figurek*
hodnocení

1x

Nic složitého. Nechce se po tobě nic jiného, než zazpívat nějakou písničku a pak ji zazpívat ještě jednou, ale od jiného základního tónu. To znamená zazpívat tutéž písničku, ale například o tón výš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]