Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hodiny, kdyz je casove pasmo nejbliz k Slunci

Od: kubaa odpovědí: 11 změna:
Kdyby na kazdem z casovych pasem byl jeden bod lezici presne ve stredu pasma a vlivem rotace by kazdy bot menil svou vzdalenost od Slunce, kolik by bylo v tom jednom pasmu hodin, kdyby se ten bod nachazel prave nejbliz ke Slunci? Pocitejte se SEČ.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

13:30?

Co je SEČ?

lmgify

Jestli SEČ = středoevropský čas, tak pak bych si tipl odpověď 12:00

rigelka

a slunce je v nejvyšším bodě své dráhy ve 12 hod?

lmgify

Není? Měl jsem za to, že je *nevi* *ee* (platí pro daný poledník, který určuje časovou zónu).

rigelka

já nevím, tipla bych, že na vrcholu dráhy bude v polovině času mezi východem a západem ( který je každý den trochu jiný , jak jsem viděla na kalendáři )

rigelka

tady je kalendář východů a západů pro jednotlivá data např. v Praze

calendar.zoznam.sk/...

je vidět, že načasování vrcholu dráhy se v průběhu roku mění. např. 5.2. je polovina dráhy někdy v 12:15,

v červnu je to po 13. hodině

Jako poledne(nebo také občanské poledne) se obvykle označuje 12.00 hod. místního času. Sluneční poledne(nebo také pravé poledne) je okamžik, ve kterém je slunce nad obzorem nejvýš; od občanského poledne se může lišit o hodinu nebo i více.

Doba slunečního poledne se v průběhu roku mění až o 20 minut od střední hodnoty. Je to způsobeno tím, že Země obíhá po elipse a rychlost jejího pohybu vůči Slunci se mění, zatímco rotuje velice pravidelně kolem své osy.

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x

Ci s tím mají společného roboti?

iz*

Nebo boti? Také mne zaujala souvislost SEČ s innternetovými technologiemi ...

iz*

@ Imgify: Takže v případě SELČ by šlo o 13.00? (Nerejpu, jen si ověřuju, jestli rozumím otázce.)

doplněno 25.07.14 17:24:

Děkuju.

lmgify

Ano, to byl muj odhad. V podstate je tam 12:00 vesmirneho casu, ale letni cas je posunuty o 1 hodinu dopredu, takze to odpovida mistnimu casu 13:00.

Tech extra 00:30 v me prvni odpovedi je proto, ze jsem myslel, ze se ptaji na cas v tom konkretnim bode uprostred te casove zony (ta je "zpozdena" o dalsi 1/2 hodinu oproti poledniku na zapad od ni, ktery urcuje jeji "zpozdeni" oproti nultemu poledniku). "Zpozdeni" je v uvozovkach proto, ze nejde o zpozdeni, ale naopak o predchazeni (misto na Zemi, kde je 13:00 casove predchazi misto, kde jen teprve 12:00, i kdyz 13:00 je vice hodin nez 12:00).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]