Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená Zum Hirschen

Od: otilie odpovědí: 7 změna:

Co znamená výraz Zum Hirschen? Je to správně? Nemělo by být buď Zum Hirsch, tedy U jelena nebo Zu den Hirschen, t.j. U jelenů? Je to název hotelu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V názvu hotelů se vyskytují obě varianty de.wikipedia.org/...

Gramaticky správně, je to, co uvádíte. Není to náhodou zdrobnělina? Podle das Haus, das Häuschen? U jelínka? Jinak jsem z toho taky magor...

hodnocení

3x

Nejsem tedy žádný lingvista, ale pokud je to název daný historicky, tak by tipnul, že tento tvar je pozůstatek z dřívější gramatiky - archaický tvar. Dodnes mají některá podstatná jména slabé skloňování a dříve byla němčina podstatně složitější než je tomu dnes.

Vezměte si například běžné slovo das Haus. Toto slovo se skloňuje běžným způsobem, nicméně v ustálených vazbách zu/nach Hause se objevuje v původním tvaru.

figurek*
hodnocení

2x

znal jsem jednoho a ten se jmenoval Hirsch. Pak by Zum Hirschen mohlo znamenat něco jako k Hiršovým.

doplněno 23.07.14 16:42:

haha. *smich* Se mi líbí, jak někdo řekne že není lingvista, ale hned je mu jasné, kde je chyba.

Dáme si jako příklad jiné slovo. V němčině se celkem běžně vyskytuje místní jméno Kirchen. Což se nepřekládá jako kostely, ale kostelí. Slovo Weisskirchen se správně přeloží jako Bělokostelí. Bělokostelí středního rodu. S oním nahoře uvedeným slovem Hirschen to může být podobné.

Až na to, že předložka "zum" se pojí s 3. pádem jednotného čísla rodu mužského či středního.

doplněno 24.07.14 00:22:

Nejsem sice lingvista, ale blbec taky ne. Na to, abych poznal, že jste napsal nesmysl, moje znalosti stačí.

Jen pro zajímavost, Mährisch Weißkirchen jsou Hranice.

klera*
hodnocení

1x

Jestli si to dobře pamatuju ze školy, tak u 3. pádu u rodu mužského a středního se přidává EN. Neplatí to jenom u ustálených tvarů.

doplněno 24.07.14 01:14:

Tak je to tedy u mužského rodu, ve všech pádech kromě prvního...tzv. slabé skloňování. Používá se u živých bytostí, zvířat, náboženství... nemecky.net/...

iz*
hodnocení

0x

Původně jsem zde nechtěla odpovídat, protože správně už odpověděli Amper a Kovis. K reakci mne přiměla až odpověď Klery.

Slabé skloňování se netýká podstatných jmen rodu středního, slabě se skloňují pouze některá mužská životná podst. jména. Uvedené příklady jsou s výjimkou náboženství v pořádku.

Dále je potřeba vědět, že se ne všechna zvířata skloňují slabě. Např. podstatné jméno der Hirsch se skloňuje silně.

____ Koncovka –(e)n se v 3. pádě množného čísla přidává ke všem německým podstatným jménům. Ale pozor na podstatná jména cizího původu (např. die, der, den die Autos, Kinos, Hobbys, ...).

------- Ještě oprava odkazu na slabé skloňování

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]