Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak probíhá ústní dodatečná zkouška?

Od: denita* odpovědí: 7 změna:

Pěkné nedělní odpoledne přeji,

mám dotaz, jestli máte někdo zkušenost s ústní srpnovou zkouškou - ať už je to reparát, či "dodatečka". Mnr totiž právě dodatečná zkouška z matematiky a chemie v srpnu čeká, a protože právě s tou matematikou si vůbec nerozumím, ráda bych nějaké "uklidnění", nebo naopak užitečnou radu. (Pro ty, kteří potřebují více podrobností - Nka mám kvůli vleklé nemoci, ano, vím, že se musím učit, a ne, neplánuji se na to vykašlat a čekat, že "to nějak dopadne".)

Děkuju moc!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

V obou případech jde o komisionální zkoušku. Zkušební komise se skládá z předsedy (často ředitel školy nebo jeho zástupce), zkoušejícího a přísedícího (učitel se stejnou nebo podobnou aprobací).

Po vstupu do třídy obdržíte zadání, budete mít cca 15 nebo 20 minut na přípravu a pak následuje zkouška.

Začnete mluvit nebo řešit příklad sama. Budou-li Vaše odpovědi nebo postupy v pořádku (správné), nebude Vám do toho pravděpodobně nikdo vstupovat (toto se může na různých školách trochu lišit).

Oficiálně zkouší zkoušející, ale právo klást otázky (nejen doplňující) mají všichni členové komise.

Na naší škole se většinou zkoušela jenom látka za druhé pololetí, ale např. u matematiky si neumím představit, že by obstál student, který by neznal starší učivo.

------- Sehnala jste si někoho na matematiku? Tu pravděpodobně budete potřebovat vysvětlit. Nebudete-li matematice rozumět, není velká šance na úspěch (nejen) u zkoušky.

Chtěla jste sice něco uklidňujícího, ale tím bych Vám moc nepomohla. Takhle alespoň máte představu, co můžete očekávat.

denita*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Tyto informace jsem povětšinou už znala, ale Vám, jakožto učitelce (nemýlím-li se) se dá více věřit. Doučování mám, je mi jasné, že sama bych to nezvládla. Co se týče toho uklidnění, měla jsem na mysli spíše někoho, kdo to zažil - jaké to bylo pocitově a tak.

Každopádně velké díky!

iz*

Opravdu to znám z pozice zkoušejícího. Mluvte co nejvíce sama. Někdy má přísedící jinou aprobaci, pak může zapůsobit psychologický efekt. Nikdo Vám nebude házet klacky pod nohy (alespoň u nás tomu tak bylo), pokud nepůjde o vyložené nesmysly, nebude Vám komise pravděpodobně do ničeho vstupovat.

Oba předměty byste měla zvládnout tak, abyste v dalším ročníku měla na co navázat (aby se stejný problém neopakoval v dalším roce).

Jak na tom jste s tou matematikou? U té vidím problém v tom, že dokud jí člověk neporozumí, nedá se dost dobře naučit. Dají se naučit nějaké základní poučky, násobilka, vzorečky, ale souvislosti musíte "vidět" – to se (moc) naučit nedá.

Ale zvládnout se to dá. U nás většinou zkoušku složili všichni, pochopitelně pokud se na to přes prázdniny nevykašlali (což jak vidím, není Váš případ).

denita*
hodnocení

Ještě jednou děkuju. Na matematiku i chemii mám milou profesorku, která, což je pro mě hlavní, chápe, že na školu nekašlu, ale mám problémy, které mi prostě nedovolují vzdělávat se úplně stejně, jako všichni ostatní. Např. u třídního tomu tak není, ale ten, coby přísedící, mi snad nebude dělat schválnosti. A i kdyby, prostě se s tím budu muset nějak vyrovnat. Jenom moc nerozumím tomu psychologickému efektu - jak přesně jste to myslela?

S matematikou si nerozumíme už řádku let, ale teď, když mám více času na pochopení, je to lepší, než když jsem se to musela nadrtit ze dne na den a stejně z toho v hlavě nic nezbylo. Mám teď týden na samostudium, ale pak dva týdny učení se s tátou a další dva týdny na denním doučování. Snad se mi podaří aspoň něco pochopit opravdu dobře tak, abych byla schopna to smysluplně vysvětlit.

Denito, jestli dobře chápu, jedná se o SŠ? U nás na ZŠ jsou povinné minimálně dvě konzultace během prázdnin. A musím říct, že z těch konzultací poznám o dost lépe, jestli žák udělal pokrok, nebo jestli se nikam nehnul, než pak u zkoušky, kde je nervózní a mám za 30 minut stihnout ústní i písemnou. Opravdu jsem dopředu věděla, jestli ho mám nechat projít či ne, a jednou se doopravdy stalo, že zkouška neodpovídala tomu, co jsem o žákově pokroku věděla. Nechaly jsme jej projít. Pokud u Vás na škole nejsou konzultace povinné, tak se domnívám, že na ně máte právo. Zkuste vyučující oslovit a zeptat se, jestli byste mohla přijít s problémem, se kterým si nevíte rady. Uvidí, že 1. máte snahu a 2. jste se již někam dostala a něco udělala.

denita*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ano, je to SŠ, gymnázium. Také mě to napadlo, ovšem teď, v polovině prázdnin, to asi nebude možné - profesorka asi nebude o prázdninách číst školní email. Také termín by asi bylo složité najít, každopádně to ale zkusím. Díky moc.

iz*

Já jsem to nechtěla psát tak "okatě": Budete-li mluvit sama (nebudete-li čekat na další otázky, moc se rozmýšlet, ...) a pokud v komisi bude/budou jeden/dva členové s jinou aprobací, budete ne ně působit dojmem, že látku bezpečně ovládáte. Známku sice navrhuje zkoušející, ale rozhoduje o ní celá komise...

doplněno 21.07.14 23:25:

A souhlasím s Naufrago ohledně konzulatcí. Naši studenti měli právo na konzultace, museli si je ovšem předem domluvit. Zavolejte si do školy (v sekreatariátu pravděpodobně od 9.00 do 12.00 někoho zastihnete) a zeptejte se, kdy tam budou zkoušející.

Nebo můžete napsat na e-mail sekretariátu a poprosit o předání konkrétním vyučujícím (osobní kontakty – e-mail, telefon Vám sdělit nesmějí, ale vzkaz/prosbu/e-mail určitě předají).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]