Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebovala bych poradit s touto pasáží: "kříž řečí panskou lže mrtvého slávu"; je ocitována z básně Bernard Žár (Petr Bezruč - Slezské písně). Znamená to snad, že si člověk, který zemřel, jen nalhával své postavení?
Předem Děkuji.
Já bych řekl, že je třeba se na to dívat v kontextu. Ta báseň je o Bernardu Žorovi (Žárovi), který je z Frýdku a "proto svůj zapírá národ" a "dbá, aby prokletých páriů řečí dům nebyl znesvěcen". Těřiště výpovědi, tedy toho, co právě touto větou chtěl básník říci, bych neviděl v tom "lže mrtvého slávu/, to je součást celé té výpovědi o tom, jak jsou ty pohřební řeči a obřady falešné, ale Bezručovi jde o to "kříž řečí panskou...". Tedy o to, jak všechny ty obřady probíhají německy a když potom všichni (falešní) přátelé, kterým se za svého života snažil Bernard vlichotit, odejdou a zapomenou na něj, jediná, kdo nezapomněl, je jeho matka, která německy neumí a ač ji proto její syn vyhnal z domu, modlí se za něj "prokletou páriů řečí" tedy svou i jeho mateřštinou.
doplněno 18.07.14 13:36:A možná stojí za to si uvědomit, že nejde o obecnou výpověď o falešnosti pomníků, ale o výbověď o jednom konkrétním člověku (byť je konkrétní relativně, představuje obecnější typ, ale jde o archetyp člověka, ne kříže.
jj, taky jsme občas marně luštili, co vlastně chtěl básník říci.
Na průmce jsem u tabule zápolil tady s touto větou, dostal jsem za 4 :
nech zářilo slunce, nech večer se šeřil, já semknutou brvou jsem vrahy ty měřil
Dodnes jsem nepochopil, co to tam ten Bezruč vlastně napsal.
On totiž používá slovo pan ve smyslu lump nebo neřád, nadává v jakýchsi vlastních analogiích a navíc ještě přehazuje slovosled a pády slov.
Já bych tu vaši pasáž přeložil do normální češtiny asi takto :
Oslavná řeč na pomníku je vylhaná jako každá panská řeč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.