Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám dilema ohledně výběru školy
Jelikož pouze s maturitou z gymnázia se těžko hledá práce nebo alespoň taková, která by mě bavila, rozhodla jsem se doplnit si vzdělání. Pracovala jsem jako telefonní operátorka a tato práce už mi leze na nervy, jenže s gymplem bez zaměření si nemohu moc vybírat, já vímDlouho jsem nad tím přemýšlela a zjistila, že by mě lákalo zdravotnictví. Mám však dilema a nechci se rozhodnout špatně. Přemýšlím nad obory farmaceutický asistent nebo všeobecná zdravotní sestra. Bohužel jsem to zanedbala a přihlášku na VŠ nestihla podat včas, nicméně nejde mi tak ani o titul (I když samozřejmě vím, že je lepší mít bc. místo dis.), ale spíše o to vystudovat obor a sehnat práci, která mě bude bavit.
Na VOŠ obor farmaceutický asistent jsem tedy přijata, ještě mám možnost jít na jinou VOŠ, obor všeobecná zdravotní sestra. Prosím o váš pohled na tyto obory a následné uplatnění. Vím že rozhodnout se musím sama, ale ráda bych si přečetla pár vašich názorů, rad, doporučení.. zvláště těch z vás, kteří jste tyto obory studovali, studují nebo už pracujete ve zdravotnictví.
Já to vidím nějak takto:
1)farmaceutický asistent:
Tento obor se mi zdá zajímavý. Mohla bych poté pracovat v lékárně, možná i v nějakém výzkumném ústavu. Platové podmínky nejsou špatné a pracovní doba většinou také ne. Navíc farmacii máme tak trochu v rodině.
Jediné čeho se obávám, aby mě třeba práce v lékárně časem neomrzela. Přece jen celou pracovní dobu stojíte za pultem.. Na tuto školu bych musela denně hodinu dojíždět a neni možno ji studovat kombinovaně.
2)všeobecná zdravotní sestra:
U tohoto oboru mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi to zdá jako krásné, zodpovědné a zajímavé zaměstnání, na druhou jsem slyšela od známých spoustu ohlasů, že to není žádný med. Prý mě čeká samé "utírání zadků", přesčasy, nevyspání, stres, nepříjemné vrchní sestry a skleslé prostředí (umírající pacienti, staří lidé). Já osobně to tak černě tedy nevidím. Možná jako začínající sestřička bych to neměla lehké, ale na druhou stranu myslím že to alespoň není nudné a stereotypní zaměstnání. Velkou výhodou je také vysoké uplatnění. Po sestřičkách je stále sháňka, takže nehrozí nezaměstnanost
P.S. Ještě mám speciální dotaz k té všeobecné zdravotní sestře. Myslíte, že je šance uchytit se i v soukromých ordinacích nebo na to je potřeba ještě nějaká specializace?
Děkuji
Práce zdravotní sestry je mimořádně náročná, psychicky i fyzicky a mimořádně odpovědná, podle mne stále nedoceněná. Ovšem je velký rozdíl mezi prací sestry v ambulanci (jedno jestli soukromé nebo jiné) a u lůžka, kde je práce mnohem náročnější. V jistém smyslu bych řekla, že dobrá zdravotní sestra by měla svou práci brát trochu jako poslání. Bez vztahu k této práci a k lidem ji nelze dělat dobře. Farmacie určitě také náročná, ale vztah k lidem není tak rozhodující (i když přívětivý farmaceut v lékárně je také fajn) .
Dobrý den, vystudovala jsem všeob. sestru Bc., v žádném případě bych tuto školu nedoporučovala, je těžká a práce je šíleně náročná, přesně tak, jak popisujete - smutek, deprese, samí staří nemocí lidé...nevyspání, stres, rušení prac.míst sester, malá svačinárna i pro 8 lidí najednou (takže svačíte třeba i ve stoje), šílený nápor práce - a to i administrativní, neztíhá se vlastní práce netož pak nějaká edukace pacientů apod...byla jsem na první až dvacáté praxi pokaždé tak velmi zklamaná, že Vám radím - daleko od tohoto oboru, vyberte si ten druhý - to rozhodně...přeji pěkný den.aaaaaa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.