Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Od 27. 6. 2014 mám ze zdravotních důvodů přerušení studia ze zdravotních důvodů - jsem na střední škole. Mám to sice na rok, ale chtěla, pokud to vyjde, začít studovat už v říjnu, tudíž bych přerušila přerušení studia. Potřebovala bych ale vědět, zda za tu dobu, co budu mít přerušení studia, budu muset já nebo moji rodiče platit zdravotní a sociální pojištění. Už jsem se po tom koukala na internetu, ale našla jsem tam jen, že bychom to nemuseli platit, pokud je dítě nezaopatřené, ale že je to individuální. Zároveň mi už je 18 let, tak nevím, jestli se beru už jako člověk, který může jít pracovat. I když do školy jsem mohla chodit max. 2 - 3 dny v týdnu. Zatím lékaři neví, co mi je, ale mají podezření na roztroušenou sklerózu a únovový syndrom atp. Myslíte tedy, že by to i na ty cca 3 měsíce platila pojišťovna? Pokud ne, kolik korun by to ZP a SP tak stálo za 1 měsíc?
Děkuji všem za odpovědi.
Tady bych opravdu zavítala na uřad práce a zeptala se. Možná Tě zařadí zatím do evidence a budou za Tebe platit pojištění, zdravotní myslím, zkratka se to vyplatí tam zajít. Přece když jsi nemocná, musí Ti nějak pomoct.
Stát hradí zdravotní pojištění za uchazeče o zaměstnání, ale v době nemoci člověk není uchazečem, protože nemůže do zaměstnání nastoupit. Zdravotní pojištění by bylo dobré řešit tak, jak uvádí Ron.
Ohledně zdravotního pojištění souhlasím s Ron a ohledně důchodového pojištění s Dafinou. Nechci zbytečně strašit, ale podle mne by bylo v tomto případě rozumné se o důchodové pojištění zajímat.
Je možné se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a hradit (1.817 Kč měsíčně) si je.
Podmínka doby pojištění pro přiznání invalidního důchodu je u pojištěnce: do 20 let méně než 1 rok, od 20 do 22 let 1 rok, od 22 let do 24 let 2 roky, od 24 let do 26 let 3 roky, od 26 let do 28 let 4 roky, nad 28 let 5 let.
_______ Odkazy (web ČSSZ):
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.