Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů

Od: dominikdanek96* odpovědí: 8 změna:

č1 _x_ - x2-xy =
x+y (x-y)2
č2 2u2x5 * 6uy4 * vy =
3v2y4 5vx4 u3x2
č3 a2 - 4a + a2 * 3a =
-(5+b) b+5
č4 n-m + m +n
m+n m-n =
m+2n2 + 1
n2 - m2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

To zadání je hodně nepřehledné a bude svádět k chybám. Lepší bude vložit obrázek, stačí obyčejný printscreen zadání napsaného ve wordu, ale oprvadu v podobě zlomků. :)

Jinak, čemu přesně an tom nerozumíš? Tyhle příklady budou mít všechny plus mínus stejný princip. Musíš je vynásobit společným násobkem jmenovatelů - tím se z toho stane příklad bez zlomků a bude stačit posčítat jednotlivá x, u, m a podobně. ;)

Třeba u toho prvního - jmenovatelé jsou: x+y; x-y;2. Nenajdeš menší společný násobek než 2(x+y)(x-y). První člen tedy vynásobíš 2(x-y), druhý 2(x+y), třetí oběma závorkami (bez dvojky).

Zkus to a když si nebudeš vědět rady, určitě ti pomůžeme dál...

dominikdanek96*
hodnocení

Vyfotil jsem trochu jinné příklady snad to nevadí, Můj problém je takový, že vždy nevím co s nadým příkladem udělat ze startu + vzorečky

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů

26: vytknout u a v tam, kde to jde

27: použít vzorec A^2-B^2 a zas někde jde vytknout m

28, 32: převést na společného jmenovatele

Další příklady budou analogický.

Tady je důležitý poznat, jestli se dá ve výrazu něco vytknout, nebo použít nějaký vzorce jako je např. A^2-B^2.

dominikdanek96*
hodnocení

Ten první příklad je takhle, moje chyba

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů #2
tlapka*

Áha. No, tohle je záležitost rozkladů na vzorce a vytýkání. Chce to hodně cvičit, aby si člověk dokázal uvědomit, co bude výhodnější. Jsou dva základní cíle: zbavit se závorek a zlomků.

Třeba ten zatržený příklad: když se koukneš na ten druhý zlomek - v čitateli se nabízí možnost ke zjednodušení tím, že vytkneš x. Tím dostaneč v čitateli x(x-y). Ta závorka se pak pokrátí se závorkou dole, protože ta je na druhou = (x-y)(x-y). Takže tím se zjednoduší druhý zlomek na x/x-y. A hned je to zjednodušené. :) Pak už je to klasické sčítání a odčítání zlomků, tedy vynásobíme jmenovateli. :) A pak už jen sčítat a odčítat.

doplněno 19.06.14 16:15:

Ty vzorce si zkrátka člověk musí zapamatovat - že (a-b)2 = (a-b)(a-b)... a podobně. :) Tyto rozklady se pak využívají při krácení těch výrazů a tím dochází k jejich zjednodušování.

doplněno 19.06.14 16:37:

Jedno z řešení (doufám, že tam nemám chybu někde :D)... u těchto příkladů můžou být postupy někdy různé, např. tady by se ke konci dalo vytknout x, já jsem se rozhodla radši závorky roznásobit a obyčejně posčítat - výsledek by byl stejný, jde o to, co komu připadá přehlednější. :)

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů #3
dominikdanek96*
hodnocení

Nechtělo by se ti dodap celkoví postup ve wordu nebo tak, až mám vzoroví příklád? Děkuji

dominikdanek96*
19.06.14 17:53
hodnocení

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů #4
Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů #5
dominikdanek96*
hodnocení

Přikládám otočení obrázek a také dva výpočty, potřebuji zkontrolovat a kdyžtak poradit.

Potřeboval bych zjednodušit pár Výrazů #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]