Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstraňování jmenovatele, výpočet

Od: dominikdanek96* odpovědí: 8 změna:

2 [3 (7 - 2y) - 4] = 2 (y + 11) - 9
Postup 1. vykrátím obě závorky
2. odstraním prvně jednu a pak postupně další
3. hodím si y na jednu stranu a vše ostatní na druhou a vypočítám?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Přesně tak!

doplněno 18.06.14 18:46:

21 -6y -4 = y + 11 - 9

dominikdanek96*
hodnocení

Prosím pěkně, ale při zkoušece se naskylta chyba, asi jsem udělal špatný postup.
: 6y-y = 11-9-21+4
y mě vyšlo y= -2 asi špatně

tlapka*
hodnocení

2x

Opatrně s tím krácením... můžete vykrátit celou rovnici, ale ne jen závorky - tudíž, pokud chcete krátit dvojkou, musíte dvojkou vydělit i devítku. ;)

doplněno 18.06.14 19:17:

Ano, -2 není správné řešení. Pozor na to krácení, ta 9 tam neůže být, musí to být 9/2...

doplněno 18.06.14 19:24:

Ano... za prvé: -6y. ;)

A za druhé: nemůžete tam mít tu devítku. Když chcete pokrátit ty dvojky před závorkami, dobře, to je správný postup, ale musíte vykrátit dvěma CELOU rovnici. To znamená, i tu devítku MUSÍTE zkrátit na 9/2. Jinak to nedává smysl - kdyby se ty dvojky daly jen tak škrtnout, tak by tam nemusely být vůbec nebo by místo nich mohly být třeba šestky... což je přece nesmysl. :)

doplněno 18.06.14 19:38:

Takto. :)

Odstraňování jmenovatele, výpočet
dominikdanek96*
hodnocení

Při tomto postupu?
21 -6y -4 = y + 11 - 9
6y-y = 11-9-21+4? o.O

dominikdanek96*
hodnocení

Kdy vlastně jsem se zbavil dvojek *

dominikdanek96*
hodnocení

Mohl/a bych vidět základní postup, jsem zmaten a nemůžu přijít na správný postup.

dominikdanek96*
hodnocení

Jaký je výsledek y? Mě vyšlo 0.5 :o

lmgify

Jestli ti to vyslo spravne, zjistit nejjednoduseji tak, ze si dosadis tento svuj vysledek zpatky do zadani a podivas se, jestli ti obe strany vyjdou stejne (napovim ti: nevyjdou ti stejne, protoze ten tvuj vysledek spatne).

Spravne to ma vyjit 3/2. Jak to vim? Spocital jsem si puvodni zadani a vysledek jsem si do nej pak zpatky dosadil do zadani a vysly mi obe strany stejne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]