Nejste přihlášen/a.
2 [3 (7 - 2y) - 4] = 2 (y + 11) - 9
Postup 1. vykrátím obě závorky
2. odstraním prvně jednu a pak postupně další
3. hodím si y na jednu stranu a vše ostatní na druhou a vypočítám?
Opatrně s tím krácením... můžete vykrátit celou rovnici, ale ne jen závorky - tudíž, pokud chcete krátit dvojkou, musíte dvojkou vydělit i devítku.
Ano, -2 není správné řešení. Pozor na to krácení, ta 9 tam neůže být, musí to být 9/2...
doplněno 18.06.14 19:24:Ano... za prvé: -6y.
A za druhé: nemůžete tam mít tu devítku. Když chcete pokrátit ty dvojky před závorkami, dobře, to je správný postup, ale musíte vykrátit dvěma CELOU rovnici. To znamená, i tu devítku MUSÍTE zkrátit na 9/2. Jinak to nedává smysl - kdyby se ty dvojky daly jen tak škrtnout, tak by tam nemusely být vůbec nebo by místo nich mohly být třeba šestky... což je přece nesmysl.
Takto.
Jestli ti to vyslo spravne, zjistit nejjednoduseji tak, ze si dosadis tento svuj vysledek zpatky do zadani a podivas se, jestli ti obe strany vyjdou stejne (napovim ti: nevyjdou ti stejne, protoze ten tvuj vysledek spatne).
Spravne to ma vyjit 3/2. Jak to vim? Spocital jsem si puvodni zadani a vysledek jsem si do nej pak zpatky dosadil do zadani a vysly mi obe strany stejne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.