Nejste přihlášen/a.
ahoj,
čemu na tom přesně nerozumíš?
stačí třeba u toho 1. příkladu vynásobi tu druhou část rovnice 4. čímž budeš mít pak 4x+20y=120 tudíž ses zbavil x a ted pomocí sčítací metody, dopočítáš y a když budeš ho mít tak to číslo y dosadíš třeba do první části rovnice a budeš mít rovnici o 1 neznámé.
Ale nemusíš to dělat sčítací metodou jde to i niným např. dosazovací. záleží jen na tobě, pro mě osobně je nejlepší sčítací metoda.
Zkus navrhnout tvůj postp určitě ti to někdo opraví
doplněno 17.06.14 17:34:tu druhou část rovnice vynásobíš -4 čímž budeš mít pak -4x-20y=-120 tudíž ses zbavil x
Děkuji, vždy totiž nevím jak začít danný/danou rovnici počítat, prostě to nevidím. Můj problém je takoví, že nevím jakým postuptem se vždy mám dopracovat k výsledku.
Nejradši mám srovnávací (a sčítací, ono to je prakticky skoro totéž), hlavně na počítaní z hlavy a tak.
U prvního příkladu bych chtěl dostat 4x=... a 4x=... . Ostatní věci hodím všechny na opačnou stranu a rovnou vidím, že v první rovnici zbyde 28+3y, ve druhé (30-5y)*4. Takže po spojení do jedné rovnice to je 28+3y=120-20y.
Ve druhém případě bych se snažil dostat u=... a u=... . V první pak bude 8v=12, ve druhé 8v=10 a přímo je vidět, že to nemá řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.