Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dceru v červenci bude mít 5 let. V září má nastoupit do předškolní třídy. Dnes mi paní učitelka sdělila, že se jim přihlásili 3 noví předškoláci a tudíž nemají místo pro všechny předškolní děti. Dle jejich slov to vypadá tak, že děti narozené v létě zůstanou ve smíšené třídě s malými dětmi od 2 do 4 let. Nevidím jediný důvod, proč by má dcera měla uvolnit místo jinému dítěti. Buď děti neměli příjmat, pokud nemají místo a nebo by to měli vyřešit jinak. Přeci mé dítě nemohou jen tak odsunout na druhou kolej. Může mi někdo poradit?
doplněno 17.06.14 16:39:V předškolní třídě vyučují děti metodou "dobrého startu", připravují děti na nástup do školy, toto ve smíšené třídě nebude. Chtěla bych a má dcera měla stejné možnosti jako ostatní její spolužáci, se kterými za rok nastoupí do školy.
Zdravím, bude záležet na více faktorech. Pokud jste třeba z vesnice, přednostně se přijímají místní děti, až potom přespolní. Také může rozhodovat věk dětí, pětileté dítě narozené v říjnu bývá zpravidla zralejší a napřed, než pětileté narozené v červenci, dělí je víc, než půlrok.
A mohu se zeptat, jakou katastrofu vidíte ve smíšené třídě? Mám smíšených 25 dětí a předškoláci prospívají úplně v pohodě, nejsou oproti ostatním nijak zanedbávání, naopak je jim věnována zvýšená pozornost, než těm malým prckům, co si v podstatě ještě jen hrají.
Zajděte za ředitelkou a předneste rozumné argumenty, bez výčitek, vyhrožování a nátlaku. Pokud byla Vaše dcera přijata do předškolní třídy dříve, zajímala bych se o to, proč musí uvolnit místo někomu, kdo se nahlásil později.
Děkuji. V předškolní třídě děti učí metodou "dobrého startu" která už je tak trochu připravuje na školu. Paní učitelka, když mi dnes oznamovala, že nemají místo, také řekla, že přijali více 2-letých dětí a že nebudou mít tolik prostoru se věnovat předškolním dětem tak jako v předškolní třídě.
Já nechci být nějak urputná, jen bych chtěla, aby dcera měla stejné možnosti až bude nastupovat do školy, jako ostatní děti.
jen buďte urputná! jde o vaše dítě. na jakém principu je třídí? podle věku? nebo podle zralosti?
Já vážně nevím, když Vám jednou učitelka řekne, že nevidí důvod k odkladu a teď, že je narozená v létě tak bude zřejmě v třídě s ostatními dětmi a ne v předškolní... Takže děti, které rodiče přihlásili nyní asi dostanou přednost... ale nechápu z jakého důvodu... já vím, že bude mít narozeniny v létě, ale pokud půjde do školy bez odkladu, tak mě opravdu vytáčí, že nemá stejné možnosti.
Zřízení předškolní třídy ve vícetřídních MŠ by mělo být naprostou samozřejostí. Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla od tří do šesti/sedmi let/. Mateřská škola se organizačně dělí na třídy. Do tříd je možno zařazovat děti stejného či různého věku a vytvářet třídy věkově homogenní či věkově heterogenní. K předškolnímu vzdělávání se přednostně přijímají děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Proč asi? I MŠ, které preferují smíšené třídy, vydělují nejstarší děti do samostatné - předškolní třídy. Důvod udávají všechny stejný, lepší příprava pro vstup dětí do základní školy.Předškolní děti, věk 5 - 6 let ,se během celého dne učí především rozvíjet a posilovat své již získané schopnosti, vědomosti a dovednosti z nabídky činností. Činnosti jsou při tom již převážně cílené a strukturované, vedou k rozvoji dovedností důležitých pro vstup do základní školy. Poslanecká sněmovna podpořila novelu školského zákona, podle níž má být od roku 2017 povinný poslední rok mateřské školy. Ministryně školství, Kateřina Valachová , si od povinného roku v mateřské škole slibuje snížení počtu odkladů pro nástup do základní školy, které se týkají zhruba každého čtvrtého předškoláka, lepší adaptaci dětí při přechodu na základní školu a také zmírnění sociálních rozdílů mezi dětmi. Povinná MŠ pro všechny děti ale snižuje prostor pro volbu rodičů, jakou výchovu považují pro své dítě za nejlepší. MŠ navštěvuje přibližně 92 procent pětiletých dětí, kterých je celkem v populaci 110 tisíc. Mimo MŠ tak zůstává zhruba 9000 pětiletých, z nichž je podle analýz a kvalifikovaných odhadů 1500 až 2000 sociálně znevýhodněných. Tato studie nepovažuje povinné předškolní vzdělávání pro všechny za optimální řešení. Pětileté děti , které již mateřskou školu navštěvují, by se měly vzdělávat v předškolní třídě . Vyřešilo by se tím určitě mnoho současných problémů.
Proč vám vadí, že bude ve smíšené třídě? Možná je můj pohled špatný ale vnučka chodí do MŠ od tří let a všechny třídy tam jsou smíšené, umí i to co se učí předškoláci. Pokud předškoláci mají nějakou aktivitu co pro malé není, sejdou se z celé MŠ třeba na hodinu v jedné třídě, pokud je třeba divadlo tak opět odchází na představení jen starší děti.
moje děti taky chodily do školky, kde byly smíšené třídy a bylo to fajn. jenže - ty třídy byly smíšené od nástupu do školky do jejícho ukončení, nikdo z nich poslední ročníky neselektoval do třídy jiné. pokud ta selekce probíhá, tak to naznačuje, že v těch smíšených třídách neprobíhá předškolácká příprava a že program těch tříd není pro předškoláky uzpůsobený (kdyby ano, nebylo by potřeba děti selektovat). to bych jako problém viděla a taky bych se snažila o umístění dítěte do předškolní třídy. už jenom proto, že její spolužáci - předškoláci postoupili do vyššího levelu a ona zůstala na místě s prťaty. nedělám si iluze, že by tohle hledisko zůstalo u spolužáků bez odezvy.
Nevadí mi, že bude ve smíšené třídě.
Všechny ostatní děti v jejím věku, její kamarádi ze školky, budou chodit spolu do předškolní třídy, ona a ještě jeden chlapeček zůstanou ve smíšené třídě. V předškolní třídě, budou děti připravovat na nástup do školy a vyučovat metodou "dobrého startu", na což paní učitelky ve smíšené třídě nebudou mít prostor.
Pokud by děti byli všechny společně samozřejmě bych to neřešila. Jen chci zjistit, zda se můžeme nějak bránit nebo je to opravdu dáno věkem dítěte a neuděláme nic. Prostě jako její matka, chci, aby moje dcera měla stejné možnosti jako děti, se kterými za rok nastoupí do školy.
Nechci Vám bránit Vašemu snažení, aby se dcerce dostalo toho nejlepšího. Naprosto jej chápu, prát se za své dítě je zcela v pořádku. Podívejte se ale na to z jiné stránky: děti, které nyní dostaly odklad, jej dostaly z nějakého důvodu. Asi nejsou na školní docházku připraveny, a mnoho "odkladových" dětí není připraveno ani za ten rok. Jsou to děti, které mají pomalejší tempo učení, nerovnoměrný vývoj (psychiky, řeči...), problémy v komunikační oblasti (zhoršená sluchová analýza a syntéza), hrozí jim poruchy učení či chování nebo schopnost se soustředit, popř. jsou sociálně nevyzrálé. Myslím, že pokud Vy uvažujete, že Vaše dcerka nastoupí do školy ihned po 6. narozeninách a je to chytrá, normální holčička, která se vyvíjí dle toho, jak by měla, pak ty ostatní děti potřebují předškolní třídu více.
Chápu ale, že zaujmout tento objektivní postoj bude pro Vás jako pro matku, která chce pro své dítě jen to nejlepší, těžké, já to ale opravdu takto vidím. Jsem si jistá, že dcerce předškolní třída chybět nebude. Možná je to naopak, možná ty druhé děti potřebují stejné příležitosti jako má Vaše holčička.
Dobrý den,
velice si cením upřímnosti, pokusím se na to podívat i jinak, bohužel mi jde také o kolektiv jejich kamarádek, které jí odejdou do předškolní třídy. Uvidím ... ono to stejně vypadá, že s tím asi nic neudělám. Ještě se pokusím zajít za paní ředitelkou a poptatat se co a jak... ale nepředpokládám, že by mi nějakým způsobem pomohla.
Jste zaměstnaná? A ti noví, ti mají matky zaměstnané? Úplně nejlepší bude, když zajdete za ředitelkou školky a poptáte se, domluvíte. Učitelka může říkat co chce, důležité je, co řekne ředitelka. Jděte za ní se vstřícným postojem. Agresí, obviňováním, vyžadováním nic nezískáte. To všechno můžete vytáhnout, až by nebylo zbytí. Jen si celou situaci nechejte vysvětlit a dohodněte se na dalším.
Mám ve školkách odučených nějakých 30let a musím vám říci, že smíšené třídy miluji nejvíce. Jsou sice pracnější, protože je potřeba vymyslet "zaměstnání", tedy výuku a vlastně celý den tak, aby se malí rozvíjeli a velcí se na školu připravili. Ale jde to, věřte mi, jde.
Jsem zaměstnaná. Šlo mi jen o to, že v předškolní třídě mají metodu výuky "dobrý start" a narovinu mi paní učitelka řekla, že přijali více 2 letých dětí a nebudou se moci dceři věnovat tak jako by to bylo v předškolní třídě. Vím, že je nějaká pravděpodobnost, že by mohla dostat odklad, ale je to 50 na 50. Jen bych chtěla, aby měla stejné možnosti jako ostaní děti, kteří by s ní další rok v záři nastoupili do školy.
je to proto, že spousta rodičů dětí narozených v létě dávají dětem odklad školní docházky. Takže zůstanou ještě jeden rok ve školce - a ten stráví mezi předškoláky. Můžete se proti přemístění bránit tím, že vaše dcera do školy v září půjde na 100% a že chcete aby tam zůstala. Ať ředitelka kontaktuje další děti (nezralé) o kterých si myslí, že budou mít odklad a přesune je.
Pokud odklad plánujete, vůbec nevadí, že bude ve třídě s menšími dětmi, aspon jí zůstanou kamarádi na příští rok - jinak jí totiž všichni odejdou do školy a holce to bude líto, že ona musí zůstat.
Sama jistě víte, jak je zralá...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.