Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mam prestoupit?

Od: lucka321* odpovědí: 10 změna:
Dobrý vecer, chtěla bych se Vás zeptat, jestli by bylo vhodné přestoupit. Už kvůli tomu nemohu ani spát. Přemýšlím o tom, zda přestoupit z ekonomického lycea na obchodni akademie. Je to lehčí obor a spolužáci tam jsou více sympatičtější. Navíc předmět který mi moc nejde je tam o jeden rok kratší dobu. Jedna se o stejnou školu. Akorát jiný obor. Moje nynější známky jsou skoro samé trojky. V první polovině jsem měla i jednu čtyřku. Však tady nejde jen o lehčejsi studium, ale i o přátelštější kolektiv. A ano za ten rok jsem si stačila všimnout. Proto si říkám, že tam bych se měla lip. Jelikož u nás ve třídě se bavím asi jen se třemi lidmi, potom už je to jen takový, když někdo něco potřebuje. Ale problémem je moje mamka, nedokáže to pochopit, protože mi říká, že už jsem si jednou takhle vybrala, že tam už budu. A dalším problémem je ten, že nevím, jestli bych musela vykonávat nějaké rozdílné zkoušky? Každopádně děkuji za každou odpověď v které bude snad nějaká rada a dozvím se, co si o tom všem myslíte.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud sis školu sama dobrovolně vybrala a nebyla k ní přinucena rodiči, radila bych ji dokončit. Je to pro Tebe i dobrá životní zkouška, že hned neutečeš od rozdělané práce, kterou sis vybrala, že překonáš překážky.

Měla jsem kamarádku, po SŠ šla na VŠ. Výsledky na SŠ neměla nejlepší, ale rodiče z vesnice dokázali sehnat protekci pomocí zabíjaček a hus či kachen. Dostala se, ale po roce s ostudou odešla. Neměla jsem jí to za zlé, stane se, že něco někomu nesedne. Spíš jsem jí zazlívala, že zabrala místo jinému posluchači, který by se třeba víc snažil a školy by si považoval.

Proto dodělej práci, kterou jsi začala a pak se můžeš rozhodnout, co dál. Ten kolektiv druhého oboru nepovyšuj, nejsi s nimi ve třídě, znáš je jen z přestávek či třeba z jídelny. Určitě to bude stejný kolektiv, jako u vás, s dětmi sympatickými i nesympatickými. To se pozná, až když s nimi člověk žije, na dálku je hodnotit nemůžeš.

Jinak se chovej tak, abys byla sympatická i Ty a do kolektivu své třídy dobře zapadla. A buď ráda, že s nimi jsi.

Předevčírem jsem si vzpomněla - 40 let od maturity! Nebyli ve třídě jen sympatičtí žáci. A víš, že se mi po všech po těch 40 letech ukrutně stýská? Jaga.

lucka321*
hodnocení

Jenže to je sice fajn, ale já se s nimi bavím víc než s lidma z mé třídy. A stane se, že někomu něco nesedne, navic jsem byla přijata z odvolání
myse*

jenomže škola není o kamarádech ale o studitu...

Jedná se o přestup z oboru na obor na stejné škole? tak tam by to mělo jít bez problémů a bez rozdílovek, protože sestupuješ o kategorii níž. Lyceum má vyšší nároky, víc učení než obyč. obchodka. Také z z něj lépe dostává na vysokou. U obchodky si obvykle musí najít ještě doučování z matiky, aby neměli problém s VŠ

Kdybych ti mohla radit, doporučila bych ti zůstat tam kde jsi. Ve volném čase se můžeš kamarádit s kým chceš a kde chceš...

lucka321*
hodnocení

Ale ono to je dost těžký. S matikou nemám problém. Jedna se o stejnou školu :) měla bych i jiný učitele atd. Navíc si nejsem úplně jistá, jestli mě tenhle obor baví a jestli bych chtěla pokračovat na VŠ.
iz*

V prvním ročníku SŠ se prospěch zhorší většině žáků a trojky nejsou ještě žádná katastrofa. Je jedno, že´s byla přijata až na odvolání. Dala ses na vojnu, bojuj (dokonči započatý obor).

luckavaf
hodnocení

1x
Ahoj luci,
Urcite ti doporucuji prestoupit. Mas k tomu vice důvodu, kolektiv opravdu muze byt špatný a jeste ty známky. Neboj se a jdi do toho, e-mailem se domluv se skolou ohledne rozdilovych zkousek. Mam s tim zkusenost. Kdybys cokoliv potřebovala obrat se na me tady v komentářích. Připadne bych ti dala svuj mail, kdybys chtela :)

iz*
hodnocení

0x

Ne. Maminka má pravdu, měla bys dokončit školu, kterou sis sama zvolila. A nevěř tomu, že by noví spolužáci byli jiní než stávající (takhle se ti jeví "na dálku", dokud s nimi nejsi v jedné třídě).

aaella*
hodnocení

0x

Luci, není to jednoduché, na jedné straně se člověku chce poradit, abys dokončila to, co sis vybrala, protože později v zaměstnání budeš muset sklonit hlavu před horšími věcmi, na druhé straně tě to asi opravdu dlouhodobě trápí a chceš to řešit. Mrkni se na to ještě "pragmaticky", srovnej si obě školy z hlediska jejich pověsti a úspěšnosti přijetí na VŠ (pokud by ses v budoucnu chtěla na VŠ hlásit), protože může se stát, že máš horší známky i jen proto, že ta škola je náročnější (takže tam, kde bys na jiné škole měla jedničku, máš na této třeba trojku). Přestoupit z jedné školy na druhou není žádná tragédie ani ostuda. Pořád je lepší, když dostuduješ jinou školu než žádnou. Jasně, že tvoje mamka z toho asi nemá velkou radost, protože se bojí, že ti nebude vyhovovat ani ta změněná škola a budeš chtít odejít i z ní. Rodiče jsou, holt, takoví :) Mně je na tobě sympatické, že to řešíš a chceš slyšet i názory druhých, které ti nemusí být vždy po chuti :)

moula*
hodnocení

0x

Který předmět ti moc nejde?

lucka321*

Děkuji za rady, ale i přesto budu dále bojovat. Že mě ve třídě skupinka lidí nemusí, mi přece vůbec nemusí vadit. Když vím, že mám svoje lidi, kteří mě zase mají rádi. A s těmi známkami to musím nějak zvládnout. Nejhorší předměty jsou pro mě: dějepis - jelikož máme učitele u kterého nikdy nevíme, co si máme zapsat a dává těžké písemky, fyzika a docela i chemie - tyhlety dva předměty jsou však jen do druháku, což se zvládnout dá. Ale u toho dějepisu to máme na tři roky. No budu to muset asi nějak zvládnout. Z tohodle oboru je větší pravděpodobnost k příjetí na VŠ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]