Nejste přihlášen/a.
Pěkný den přeju,
možná je dost času, možná ne. V únoru budu podávat přhlášky na VŠ.
Od malička jsem chtěla být učitelka!. Chtěla učit na I. stupni, ale jak jsem se o to začala zajímat víc, zjistila jsem, že bych to asi nezvládala po studiiní stránce - jde zejména o hudebku, hru na hudeb. nástroj a matematiku. A jelikož mě ta učitelka fakt drží, říkala jsem si že bych učila na II. stupni přírodopis a výchovu ke zdraví. Jen nevím, ja bych zvládala tyto žáky v dnešní době :D ..Navíc nám učitelka říkala, že mi menšího vzrůstu by jsme tam moc dlouho nevydrželi, že by nás ušlapaly :D Vím, že více méně vtipkovala.. a tak jsem přemýšlela, jestli by ze mě vůbec měli respekt, nějakou autoritu :/ ...No a na závěr jsem volila zabývat se logopedií, to mi v dnešní době příjde užitečné
... Rozhodně bych chtěla pracovat s lidmi - přesněji řečeno s dětmi.
Ráda bych znala váš názor. Třeba co byste si vybrali vy apod.
Děkuju.
Zdravím, kombinaci přírodopis a výchova ke zdraví jsem studovala (bohužel to nedopadlo), je to úžasný obor, ale pozor na brněnský pajdák, je tam velice nepředvídatelný a problémový docent, na kterém zvadla většina z nás.
A co se žáků týče - pokud máš silnější hlas a jsi akční, tak bych se toho nebála. Pokud jsi nějaké ušlápnuté pípátko, tak tě ale děcka asi semelou, nejhorší je obecně 6. a 7. ročník, neskuteční puboši a chce to fakt nervy ze železa. 8. a 9. už je o něco lepší, zvlášť ta devítka, přece jen to už jsou budoucí středoškoláci a leckdy se podle toho umějí chovat.
Co se týče 1. stupně, taky mě vyřadila matika, hudební nástroj se jde doučit, ale matika bohužel ne. 1. stupeň je parádní, zvlášť prvňáčci, jsou ze všeho nadšení a človek vidí pokroky každý týden Já nakonec skončila ve školce, kde je to taky super, na škvrňatech jde nejvíce vidět, co se za rok zvládnou naučit, jak se rozvíjejí po všech stránkách.
.
Olomouc je údajně fajn, jak hlásily bývalé spolužačky Chystám se tam na dálkové, tak uvidíme.
A bohužel i na práci ve školce prý bude potřeba titul, i kdybys neuměla vůbec nic. Zatím jsme se tomu vyhnuly, ale za pár let to nějakej kretén stejně prosadí. Pokud nás dřív nezničí ty "dětské skupiny", kde bude moci děti hlídat prakticky kdokoli.
Děuju za odpověď
A taky děkuju za varování, ale já bych nejspíš studovala v Olomouci =))
Já právě momentálně studuju SŠ pedagogickou, takže práci ve školce mám víceméně jasnou Máš pravdu, je úžasné vidět, jak je všechno zajímá, jsou do všeho zaujatí a hlavně jdou vidět ty pokroky, což je pro učitelky rozhodně motivující
Tos mě potěšila, že je to tam fajn Najednu stranu se i těším.
Já se též chystám dálkově A co budeš teď studovat?
No jo, pořád to mění :O Chvíli po nás titul nechtějí, pak zas jo...
Jako učitelka si dovolím něco k tématu
1. Kombinace přírodopis + výchova ke zdraví není příliš "bohatá". Pokud budete učit na menší škole, tak přírodopis je max. 8 hodin (někde i 4!), výchova ke zdraví se nikde, kam má zkušenost sahá, neučí zvlášť, ale jako součást občanky či tělocviku. A kde sebrat 22 hodin na plný úvazek? Předměty, které jste nestudovala a nemáte k nim vztah nebo Vám budou zbytečně ubírat čas přípravy. Setkávám se s tím u holek, které mají občanku + hudebku - jsou rády za 10 hodin a zbytek učí věci, které učit nikdo nechce.
2. Učitelství pro 1. stupeň je pětileté. Pět let máte na to, abyste se naučila kloudně zpívat, hrát na nástroj, abyste si dala do kupy fyzičku. Nevidím to jako velký problém Já jsem si teď dělala rozšiřující studium pro 1. stupeň během 1 roku - to bylo trošku problematické, ale hrát na klavír umím a zpěv mi dali za podněcující práci s písní, rytmizace apod.
Mám za sebou 5 let praxe a pořád se nemůžu rozhodnout, jestli bych měla učit na 1. či 2. stupni. Na 1. stupni se od půl osmé do půl jedné nezastavíte, a to ani o přestávkách. Jdete na záchod? Poprali se Vám tam chlapci, jeden má hysteráka a druhý rozbité čelo, zatímco lepíte čelo a píšete záznam do knihy úrazů, stihly se holčičky pohádat kvůli poníkovi a teď, když už máte 10 minut učit matiku, po Vás naléhavě chtějí rozhodnutí, kdo je v právu. No a po té půl jedné sedíte několik hodin u stolu, protože tam máte 3x až 6x 30 sešitů, kde potřebují opravit, musíte si udělat tabuli, přichystat modelínu na zítřejší pracovky a předchystat na výtvarku něco, s čím děti mohou pracovat. Na druhém stupni je tohle klidnější, můžete se spolehnout, že až na výjimky postačí jeden dozor na chodbě, plno věcí tam plyne jakýmsi samospádem. Co samospádem neplyne je to, že někdy budete každou hodinu bojovat o to, aby Vás ty děcka neudupaly. Připadá mi také, že na prvním stupni, když udělám chybu, okamžitě ji vidím - něco nefunguje, nějaká aktivita nejede tak, jak by měla. Najdu ji, opravím, napravím, příště vylepším. Na druhém to často takhle nejde, jako by byla reakce pomalejší a já až někdy časem zjistím, že mi něco nefungovalo a proč vlastně... No, tolik k mé úvaze - třeba pomůže
Paní učitelko, oba mí rodiče byli učitelé, maminka učila 42 roků v první třídě, tatínek byl vynikající češtinář, učil také dějepis a hudební výchovu. Manželka učila dvacet let na střední odborné škole odborné předměty. Takže mám k učitelství velký vztah. Manželka šla učit kvůli našim dvěma synům, přece jen dělat na osm hodin nebo učit je časový rozdí, k tomu dva měsíce prázdnin s klukama v létě, prázdniny o Vánocích atd. To v běžném zaměstnání byl problém kam s klukama. Na druhou stranu si učitel jindy vzít dovolenou nemůže. Nám ta manželčina pracovní doba a prázdniny jako rodině velice vyhovovaly, nicméně několikrát za týden včetně víkendů manželka 2-3 hodiny opravovala písemky a dělala si přípravu na další hodiny. No ale to v čase, kdy kluci nepotřebovali její péči. Ale o tom jsem nechtěl mluvit. Zajímá mne, paní učitelko, Vaše zkušenost, která aprobace má jisté naplnění úvazku a která aprobace je ve škole největší veget. Manželka má ze stejné školy kamarádku co učila celý život jen tělocvik. Takže žádné opravování sešitů, žádné přípravy, písemky a o maturitách, kdy manželka s dětmi "maturovala", byla tělocvikářka víc jak týden s nižšími ročníky na cyklistickém "táboře". Jak je to u Vás na škole?
No, veget má ten, kdo si to tak udělá. Na praxi jsem byla u češtinářky, která učila 3-4 třídy (což je hodně, na češtinu, z každé hodiny máte aspoň 1x těch 25-30 sešitů, mnohdy spíše 2x a pak slohovky a diktáty, to je na dlouho, a to 4x až 5x do týdne), do práce chodila v 7:30, opravila dvě hordy sešitů a šupky do třídy, v jednu odpelášila (dozory si odbyla zásadně první dvě přestávky) s dalšíma dvěma hordami sešitů, které si doma opravila za pár minut, slohovky dělala u televize... ale víte co? Byla to výborná učitelka. Ty děcka uměla jako žádná jiná. Já - angličtinářka - kdybych chtěla, tak taky nemusím mít sešity, ale když děcka vědí, že nepíšeme desetiminutovky, tak se slovíčka prostě učit nebudou a za nedávání domácích úkolů mi taky budou vděční. Ale to je v konečném důsledku proti nim. Občas si dělám legraci z toho, že nad desetiminutovkou (vymýšlení - nedejbože, když je to nějaká křížovka či tak + oprava + známkování + zapsání známek ke mně + do el. žákovské + do normální žákovské) strávím já daleko víc času než oni učením se těch slovíček
U nás na škole tělocvikáři ano, nemají přípravy a opravování, ale jaksi se od nich očekává, že nebudou chodit do práce na 12, ale že tam třeba už v 8-9 budou, ačkoliv min. 4x do týdne jsou rádi, když skončí výuku ve 4. Kurzů mají hafo a je s nimi práce, že si to běžný člověk neumí představit - zajistit ubytování (týden obvoláváte ubytovny, jestli mají volno a vyhovující podmínky, protože hygiena se dívá), dojet se tam podívat (o víkendu, snad by to ten blbec nechtěl dělat v pracovní době?!), vybrat peníze, vymyslet a naplánovat program do posledního detailu - odhadla bych to na měsíc intenzivní práce. Když Vás škola nabádá, aby se každý rok jezdilo jinam, tak je to k naštvání. A krom toho, tělocvikář si fakt mnohdy na záchod nedojde celé odpoledne, když už je to hoooodně špatný, tak třída co má práci to tu minutu bez učitele ve třídě vydrží, v tělocvičně nebo na hřišti je to o pořádný průšvih. Ale i tak je tělocvikář stále jednou nohou v kriminále, min. jednou za rok se stane, že se nějaký úraz řeší víc, než by dle mého bylo potřeba. No a vezmu-li to do hloubky, správný tělocvikář dělá soutěže a turnaje, jejichž plánování, organizace, provedení, zhodnocení a nástěnky - no, asi raději nechci vědět, jak dlouho to trvá.
Ale abych Vám odpověděla, čeština a matika jsou obecně nejvytíženější, pak jazyky, většinou docela v pohodě jsou naukové předměty (přírodopis, dějepis, zeměpis) - opravování moc není, část hodiny můžete "pouze" vykládat a věcí okolo jako u těch tělocviků taky moc není. Překvapivě náročné jsou výtvarky a pracovky.
Paní učitelko, ano, každý to má takový, jaký si to udělá. Co já se do manželky nahučel, ať děckám nedává "testy" s dvanácti otázkama, opravuje to tři dny a má jen jednu známku, ať test rozdělí na tři po čtyřech otázkách a bude mít tři známky ! A taky každý rok dávala ze stejné technologie jiné otázky než minule, prý že děcka to měli od vyšších ročníků vyřešené a opisovaly to. Tak to skutečně časem tak udělala, až jsme měli doma počítač, tak otázky rychle různě prohazovala a tiskla na lístky, protože škola "neměla" na papír. Chtěl jsem se ještě zeptat na to učení odpoledne, tedy s "okny". Já to jako student na SVVŠ nepamatuji a syn chodil od jednadevadesátého roku na "venkovské" gymnázium v Tišnově, která bylo takzvaně dojížděcí, většina děcek dojížděla. Takže kvůli vlakům se začínali učit již ráno v 07:10, měli je pětiminutové přestávky, ale syn byl ve 13:15 už doma, protože vlaky jely zpátky o půl jedné a pak až ve čtyři, kdežto jeho spolužáci ze základky na středních v Brně chodili domů až o půl páté. Skutečně nelze udělat rozvrh tak, aby učitel kvůli oknům nemusel učit po 14., 15. hodině a zrovna tak děcka aby končila o půl druhé?
Myslím, že rozvrh závisí na tisíci jiných věcí než na tom, jak kdo potřebuje dojíždět. Kdo to neviděl, nepochopí. Ale na středních je to úplně jiné, než na základkách, na SŠ mohou mít studenti okýnka (na ZŠ pouze za zvláštních podmínek a já to za 5 let zažila jednou a šlo o jednu jedinou hodinu v jedné třídě) a tak jsou podmínky úplně jiné. V jádru máte např. 25 hodin matiky a dva matikáře, z nichž jeden má aprobaci příroďák a druhý češtinu (ale mohl by učit i pracovky a výtvarku), pak máte 25 hodin češtiny a dva češtináře z nichž jeden má matiku a druhý angličtinu (ale mohl by učit i příroďák), takhle dál a dál se všemi předměty a pak jste rád, když se Vám povede zaplnit první až pátou hodinu všem třídám tak, aby tam nebyla okýnka. Ale na středních, kde je více odborných předmětů, to musí být ještě jinak. Např. u nás na škole se druhostupňové tělocviky učily vždy odpoledne, dopoledne měl tělocvičnu první stupeň a bylo výjimkou, že by 2. stupeň měl TV dopoledne. Ale dokážu si představit, že škola, která má dvě tělocvičny a chce je odpoledne pronajímat, si dá tělocviky na dopoledne. Záleží opravdu na hodně okolnostech no a mimo to taky záleží na řediteli, samozřejmě. Já přišla s tím, jestli bych v pátek mohla končit max. pátou hodinou (kvůli studiu). Zástupkyni mi povídá, jasně, a nechceš to dřív? Dám ti max. třetí, jo? No, nakonec to vyšlo tak, že jsem měla učila čtvrtou a pátou měla dozor, ale stačilo. Ale my jsme opravdu malinká škola, tam je to 100% o něčem jiným. A taky angličtina - tyhle předměty se na ZŠ dávají ráno, protože po páté hodině ty děcka už nevnímají. Páté a šesté hodiny jsme učili max. výtvarky, hudebky, pracovky, tělocviky, počítače, max. v osmé či deváté tam měly děcka nějaké naukové. Kamarádka na SŠ učí pravidlně do tří, taky angličtinu...
VŠ si vyberte takovou, abysdtž epo jejím dokončení nebyla na pracáku nebo nebrala minimální mzdu. Zrovna tak, počíteljte s tím, že učitelky nejsou zrovna vyhledávané slečny k založení rodiny.
Počítej i s takovými, že máš dva měsíce prázdnin (které se školek netýkají, ale to už chytráci nevědí), že máš spoustu dalšího volna (ano, mezi vánočními svátky, což je vyváženo pravidelnými odpoledními pracovními dílnami, besídkami, vystoupeními apod.), že budeš potižená a kdesi cosi
Holt blbci byli, jsou a budou.
Ano, volné víkendy máme, stejně jako drtivá většina státních zaměstnanců. Prázdniny se nás netýkají (pokud je samozřejmě zájem rodišů o školku), a buď mám ranní, nebo odpolední směnu. Mají to lidi trochu domotané, a jak píšeš, ti, co držkují nejvíc, nevydrží u dětí ani týden.
.
Popisované výhody učitelského povolání mi přijdou jak z doby před rokem 1989. Bohužel nyní, v roce 2014, je učitelské povolání přece jen o něčem jiném.
Prestiž povolání 0, plat více než mizerný, povinností a odpovědnosti více jak ministr, stálost pracovního poměru mnohdy mizerná (prádniny často na pracáku), nutná domácí činnost pro zaměstnavatele, psychická náročnost zaměstnání, odtrženost od okolního světa (pokud jde o vývoj pracovního trhu - po 10ti letech působení na ZŠ škole, vás nikdo moc zaměstnat netouží, pokud vás to přestane bavit). Koneckonců ty 2 měsíce prázdnin ve skutečnosti 2 nejsou. Nicméně více volna je, ale je hodně "draze zaplacené". Ne opravdu učitelem/kou ne.
Motyko/ Moulo - proč ty vykřičníky? Ano, prázdniny jsou matku dvou dětí fajn. Ovšem zvládají to i tisíce a tisíce jiných matek se dvěma i třemi dětmi, které mají jiná povolání, takže označit učitelskou profesi jako "nejvhodnější" je docela odvážné. Krom toho, kdyby šla tazatelka na učitelství MŠ, tak na školky se prázdniny nevztahují.
Těmi vykřičníky na Vás nekřičím, to jen zdůrazňuji závažnost(podle mého soudu) mé otázky nebo sdělení. No my jsme se s manželkou(oba vysokoškoláci z technik), rozhodli kvůli klukům, že oba jezdit na služební cesty a dělat "kariéru" z časových důvodů kvůli synům nemůžeme. Tak po dvou letech čekání( starší syn šel do jeslí v 8. měsíci), se dostala manželka učit na průmyslovku, já žádnou kariéru neudělal a zůstal celý život v jedné fabrice. Manželka denně šila na šicím stroji synům různé oblečení včetně kimona na judo, i sobě šila prošívané bundy a kabáty, nám se zkrátka manželčina kantořina na průmyslovce velmi osvědčila. Jen to jsem chtěl říct. A už pět let před důchodem byla šíleně nervozní, jestli bude moci učit i v důchodu a jako prduch brát "dva" platy. Mnou podporována s učením po roce sekla, protože na "její" průmyslovce už úplně přestalo jít o to něco "studenty(dříve by šli na učňák)", něco naučit, s novým ředitelem se ze školy stal jen prostředek na platy pro "účastníky zájezdu", učiil už každý cokoliv, ředitel si z toho udělal ústav pro své známé a nikdo nesměl propadnout. Je "jiná doba", dřív byl problém se na gympl dostat, dneska i gymply mají nedostatek žáků a berou každého. Jako pozitivní člověk se tomu jen směju. Už totiž moc pamatuju a nedivím se, jen směju, jak může ve školství být vzdělávání úplně mimo ) !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.