Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umite to někdo

Od: dl odpovědí: 15 změna:

mate trubku,jejiž dolni i horni konec je ve tvaru pravidelneho dvanactiuhelniku o hraně 0,3m a trubka je dloha 7 m kolik litru vody se do ni vejde.diky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Stejně je ti trochu nepřesně formulovaná úloha. Zaprvé tu není řečeno, že se jedné o světlost a ne o vnější rozměry, no ale budiž, A za druhé se tu mluví o koncích té trubky a nikdo neříká, jak ta trubka vybadá uvnitř; co kduž je vnitřektruky válec (rotační), který je jen na koncých upraven kvůli napojení? Já bych to odmítl řešit. doplněno 08.06.14 20:30: Hrozně moc překlepů. Omlouvám se, ale opravovat to nebudu, snad to pochopíte.
hop®

Pravděpodobně se jedná o matematicky (geometricky) ideální trubku, která má nulovou tloušťku "stěn", tedy stejné vnější a vnitřní rozměry. :-D

Ale jinak máte pravdu, jako vždy... *palec*

lmgify

Shodou okolnosti jsem se pred par mesici zacetl do katalogovych listu pro standardne prodavane 1/2" a 3/4" PEX vodoinstalaterske "trubky". Ani jeden rozmer (vnitrni, vnejsi, jednotlivych vrstvev, ze kterych se trubka sklada, ...) nebyl 1/2" nebo 3/4". Ruzne trubky vsechny prodavane jako 1/2" mely ruzne rozmery. *sok*

Tolik tedy asi k te problematice, jestli to v zadani je vnitrni nebo vnejsi prumer trubky a jestli jsou konce rozklepane pro napojeni. :)

hop®
hodnocení

0x

Ano, umíme, ale nemáme trubku...

doplněno 08.06.14 18:44:

... začněte spočítáním plochy dvanáctiúhelníku...

doplněno 08.06.14 19:23:

... dvanáctiúhelník se skládá z 12ti rovnoramenných trojúhelníku, u každého znáte stranu (je v zadání) a protilehlý úhel (vyplývá z počtu trojúhelníků v mnohoúhelníku). To už snad jako "nakopnutí" stačí, ne? ;)

dl
hodnocení

dik takže musim vypocitat obsah rovnoramenneho trojuhelniku?ja sem popleta:)

hop®

Ano, @x to dokonce nakreslil. Potom z obsahu jednoho trojúhelníku dopočítáte obsah celého průřezu trubky. A zjistit objem pokud známe výšku tělesa by neměl být problém. Jen pozor na jednotky...

dzordz*
hodnocení

0x

Obsah podstavy, pravidelného n-úhelníku se spočítá celkem snadno. Rozdělí se na shodné trojúhelníky, u každého známe stranu a úhel.

Pro zjištění výsledného objemu se to pak vynásobí výškou. A převede na litry.

dl
hodnocení

je a mohli byste mi napsat postup:)dik

Vždyť ti ho dzordz® napsal dost podrobně, co chceš více?

Napsat celý příklad snad nechceš, aby se to jen opsalo, že ne?

hodnocení

0x

Obsah dvanáctiúhelníku vynásobíš délkou trubice a převedeš na litry

hodnocení

0x

Snad takto:

Umite to někdo
hop®

Ano, samozřejmě, Vy jste si dokázala, že umíte počítat.
A tazatelka to opíše a příště tu od ní bude stejný příklad s jinými čisly, protože problematiku nepochopila a ani se o to snažit nebude...
Je to marný, marný, marný - já tomu říkám medvědí služba...

dl
hodnocení

diky jste hodna:)

x®

Ale není to dobře vypočtené.

Umite to někdo #2

No jo, pardon, já myslela, že jsem ty trojúhelníky rovnostranné.

doplněno 08.06.14 20:22:

Alespoň si to tazatel může vyzkoušet dosadit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]