Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kyselina dodecylsírová vzoreček

Od: emili odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mohl byste mi, prosím, někdo poradit, jak vypadá dodecylsírová kyselina? Nepodařilo se mi to dohledat.

Předem děkuji za odpověď :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Na konci parafinického řetězce s 12 C se tyčí SO3 - H skupina.

JABRAKA

lmgify

Aha, tedy kyselina dodecylsirova a dodecylbenzen sirova jsou 2 ruzne veci. Hmm, porad se dozvidam neco noveho.

Takze ve svetle informaci od cloveka, ktery chemii rozumi (@jabraka), to vypada, ze ta dodecylsirova kyselina je proste ten vyse zmineny "ocas" dodecyl (lauryl, C12H25) s navesenou SO3H na konci. To benzenove jadro tam chybi.

lmgify
hodnocení

0x

C18H30O3S?

Chemii nerozumim, ale Google vraci treba tyto - dve stranky.

lmgify

Kdyz o tom nazvu jeste tak premyslim, tak bych te chtel upozornit, ze "dodecyl-" je asi odvozeno od "dodeca-", coz recky znamena "12", tedy 12 atomu "C". K tomu tech dalsich 6 v benzenovem jadre a mas C18, jak je uvedeno ve vyslednem vzorci :)

Tak ted jeste koukam a "dodecyl" je udajne v chemii oznaceni pro radikal C12H25-. V kazdem pripade je tam porad ten zaklad "dodeka" = 12 (atomu uhliku).

lmgify

Zkuste se take podivat na tento clanek na Wikipedii. Tomu dodecylu se take udajne rika lauryl a je to ten "ocas" v tom diagramu nakresu te molekuly kyseliny, jak jsem na nej odkazoval vyse.

mrkva
hodnocení

0x
pozor na to, předřečníci si pletou kyselinu alkylsírovou R-OSO3H se sulfonovou kyselinou R-SO3H, což je sakra rozdíl.
Kyselina docecylsírová je vlastně kyselina sírová, kde místo jednoho vodíku visí dodecyl. JInými slovy je to dodecylester kyseliny sírové - neboli taky dodecyl-hydrogen-sulfát
odpověď je C12H25-OSO3H

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]