Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýchání při větru

Od: adelab odpovědí: 5 změna:

Prosím o pomoc s otázkou : Proč se nám při silném bočním větru špatně dýchá? (Fyzikalne vysvetlit) Dekuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No já si toho ještě nevšimnul, ale může to být způsobeno tím, že když vzduch obtéká hlavu (těleso) ze strany, tak v místě úst má rychlejší proudění a dochází tam ke snížení tlaku podobně jako na horní obtokové straně křídla.

doplněno 06.06.14 06:41:

Jinak pokud bys chtěl jít do hloubky, tady máš elaborát o obtékání těles :)

vscht.cz/...

Dýchání při větru

hodnocení

0x

No a dýchání při silných větrech, to už je úplná katastrofa.

hodnocení

0x

Podle mě neexistuje fyzikální důvod, proč by se mělo při bočním větru špatně dýchat. Něco sice naznačil @ernie , ale vzhledem k běžným rychlostem větru, obvyklému tvaru hlavy a velikosti a rozmístění dýchacích otvorů ten vliv je podle mě zanedbatelný (v porovnání s šikmým nebo protivětrem).

No, pravdupovediac, při ofukování z boku je ten rozdíl tlaků největší. A problém podtlaku je v tom, že tělo není příliš vybaveno k násilnému nádechu.

Ale v běžných podmínkách je to spíš záležitost psychická.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak, já jsem tento jev u sebe pozoroval opakovaně, ale přesné fyzikální vysvětlení jsem neřešil. Já tomu říkám, že "vítr odfoukne kyslík" . Možná bych to přirovnal k jevu u fixírky - patrně to bude o tom tlaku nebo vztlaku či podtlaku. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]