Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet Síly

Od: newtonekz odpovědí: 9 změna:

ahoj, věděl by si s tímhle někdo rady? Nemusíte to počítat, jenom bych potřeboval alespoň postup nebo navést, protože mi to pořád nevychází ,ať počítám jak počítám..

Výpočet Síly

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To je normální rozklad sil. Sílu G, odpovádající gravitačnímu tlaku, spočtu z hmotnosti (G = gm ≈ 10m N) a tu pak rozkládáte za pomoci znalosti ůhlu γ = BAS (viz přiložený obrázek), respektive jeho goniometrických funkcí. To by neměl být problém, jakýsi "chyták" může být v tom, že obrázek vzbuzuje dojem, že γ = ¼π a tedy sin γ je polovina odmocniny ze dvou. Ve skutečnosti sin γ = (R + 10)/(2R). Číselně jsem to topočítal, zkuste, zda vám to takhle vyjde (mělo by).

Výpočet Síly #2
newtonekze
hodnocení

úhel mi vyšel 44,42° ,ale pořád mě nevycházejí ty síly, nevím od které začít,ta G vrchního válce se vydělí dvěma?

To snad ani ne. Síly F a E budou stejné a síla G je jejich vaktorový součet. To znamená, že |G| = |E|cos γ + |V|cos γ, takže vlastně G vydělíte dvěma, a pak ještě kosínem toho úhlu.

To je také důvod, proč je nesmysl počítat γ, když potřebujete znát cos γ , který vypočtete snadno ze sin γ.

doplněno 03.06.14 20:51:

Vektorový součet,

newtonekze
hodnocení

Mohl byste prosím napsat ten výpočet, protože mě to pořád vychází jinak, než kolik by to mělo vyjít. E a F mi vychází 1705

(250x9,81)/2= 1226,25/cos44 = 1705 a tolik mi to vycházelo i předtím

No a kolik by to mělo vyjít? Mně se to zdá v pořádku. Ještě se tedy zamyslím.

doplněno 03.06.14 21:35:

Vlastně už to vidím, že tam ty předpokládané výsledky máte, ale ani mně se nezdají. Odkud to je? z nějaké sbírky:

newtonekze
hodnocení

v tom prvním obrázku jsou výsledky, kolik by to mělo vyjít..ale vůbec to nesedí, takhle jsem to počítal několikrát a nikdy mi to nevyšlo, takže ty výsledky asi musí být špatně, nebo už nevím..

newtonekze
hodnocení

ano, je to takový soubor příkladů, kde jsou řešené i neřešené úlohy..tady je přímo odkaz na ten příkladhttp://www.337.vsb.cz/materialy/Milada_statika_1st/links/priklady/priklady/EL_stat_06b_A.htm

Takže to bude nejspíš špatně uvedeno, moc vám děkuji za vyjasnění, protože jinak bych se asi nehnul..ten samý postup co jste mi napsal jsem zkoušel a byl jsem si jistý ,že je dobře,ale nevycházelo to, tak jsem to zkoušel i jinač a bohužel..aspoň už víme jak to je

No já našel tohle:

337.vsb.cz/...

a tam náš postup odpovídá výsledkům. Tak si to přeberte.

doplněno 03.06.14 23:18:

Ještě takhle, zhruba a orientačně: levá goule tlečí na zem jednak svou vahou, což dává zhruba těch 2500 N, a ještě tou vahou, která se přenesla z horní koule, coý je půl G promítnuto nejprve do šikmého směru, daného dotukem koulí, a pak zase zpátky do svislého směru, čili A = 1,5G. Mo a to neodpovídá. Je možné, že je u toho příkladu výsledek z podobného zadání, ale s jinými parametry. Zkuste si to třeba spočítat pro m = 200kg.

Výpočet Síly #3
newtonekzz

Ano, už je to všechno v pořádku, děkuji moc za váš čas se tím zabývat :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]