Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená slovo ,,uhranout?

Od: vas99* odpovědí: 7 změna:

Poraďte mi, prosím,co znamená slovo uhranout.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zle začarovat pohledem. Uhranutý člověk pak zchází, chřadne a má špatný život. :-D

hodnocení

1x

Uřknout-očarovat.Podrobnosti o slově jsou zde: rozhlas.cz/...

hodnocení

1x

Uhranout - očima, uřknout - slovem.

Bimbam, bude to tak. Je to vlastně ve složení slov. Je to logické. ;)

hodnocení

0x

Uhranout, či uřknout, znamená někoho očarovat zlým pohledem. Kdysi tomu lidé věřili. Na každé vesnici žila stará babka, která uměla zaříkávat, uměla i uřknout. Uřknout mohla nejen lidi, ale třeba i dobytek. Např. Sousedovi měli pěknou kravku, která hodně dojila, ti vedlejší jim ji nepřáli, záviděli, došli si za zaříkávačkou a ta ji uřkla. Zvíře potom chřadlo.

U lidí se tradovalo, že uřknout mohla i osoba ženského pohlaví, která si ten den ještě neumyla obličej a na někoho se pronikavě zahleděla. Pomocí proti uřknutí bylo utřít si hned obličej podolkem. Ale kdo dneska v době riflí a mikin má vhodný podolek? No řekněte...*smich* Jaga.

sebod*

no, já bych si dovolila trošku s vámi všemi nesouhlasit. Uhranutí není jenom zlé, negativní. V kolika knížkách se dočteme, že např chlapa uhranuly oči nějaká ženy a byla z toho láska jak hrom. A mít uhrančivý pohled - zase nemusí to být jen zlý pohled. Naopak. Takže já bych řekla, že uhranout znamená očarovat. ať v dobrém, tak ve zlém.

Sebodko *palec* Vždyť to píši...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]