Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, do školy máme úkol vypsat si z účtové osnovy výnosy a náklady a připsat si k nim, které jsou daňově uznatelné a neuznatelné. Já bohužel nevím jak to mám poznat.
Mohl by mi někdo poradit jak je od sebe jednoduše rozpoznat? Neby byl by někdo tak hodný a vypsal mi tady čísla účtů? Stačilo by jen ty kterých je méně ať zbytečně neotravuju. (jakože méně je uznatelných tak vypsat jen ty)
Snad neotravuji moc a předem děkuji za pomoc
Ono to ale není tak jednoduché, vypsat jen čísla účtů. Některé náklady lze uznat jen za určitých podmínek. Bude možná lepší si to přečíst v učebnici.
Přečetl jsem si to ale stejně to vůbec nechápu. Ještě se zeptám jestli bych to mohlo udělat podle tohoto odkazu ( uctovani.net/...)
Tam kde je psáno nedaňový tak je neuznatelný?
Ve škole jste to určitě probírali, podívej se do učebnice a do poznámek z výkladu. Jak se chceš něco naučit, porozumět tomu, když pro to nic neuděláš (ani se nepokusíš o nějaké řešení)?
Pokus se úkol udělat, napiš jej sem a někdo ti jej zkontroluje.
Úkol má docela jednoduché zadání: vypište si na papír účty z 5. a 6. třídy (výnosy a náklady) a napiště jestli jsou danově uznatelné nebo ne. To je vše. Ještě si máme udělat zápis na výnsoy a náklady (teorie) a v úterý na to píšeme čtvrtletku.
Přikládám můj vypracovaný úkoly na náklady a výnosy. S výnosy si ale vůbec neví rady, tak mám u všech "uznatelný" a až si budu jistý tak, před to jen doplním "ne"
Jak tu již psali ostatní, na některých účtech mohou být zároveň daňově uznatelné ale i neuznatelné náklady a účetní jednotka si je pak v rámci konkrétního účtu oddělí analytikou. Příkladem nedaňových může být třeba na 501 náklad na spotřeba PHM, pokud je využíván při výpočtu daně odpočet paušálem, to stejné i v případě parkovného na 518.
Typické daňově neuznatelné jsou 513, 528, 545, 554, 559. U mank a škod platí, že jsou daňově uznatelné jen do výše náhrad, takže neuznatelné je jen to, co neproplatí pojišťovna nebo viník. 543 je sice daňově neuznatelná, ale náklady na dar lze od základu daně při dodržení zákonných podmínek odečíst.
Obecně platí, že zákonem uznatelné náklady jsou vyjmenovány v zákoně o dani z příjmů, musí jít o náklady vynaložené v souvislosti s předmětem činnosti účetní jednotky. U účtů skupiny 59 se členění na daňové či nedaňové nedělá.
Daňové výnosy jsou veškeré výnosy související s předmětem činnosti účetní jednotky. Příkladem nedaňového výnosu může být i třeba dividenda, kdy je daň už jednou stržena vyplácejícím. Tudíž už znova nebude zahrnována do výnosů, z kterých se počítá daň za účetní jednotku.
doplněno 30.05.14 23:26:Ještě jsem zapomněla zmínit, že 551 - odpisy může být také daňová i nedaňová. Pokud jsou tvořeny odpisy podle zákona od dani zpříjmu jsou daňově uznatelné, pokud jsou tvořeny nad rámec zákona jsou daňově neuznatelné.
Je k ničemu se našprtat čísla účtů, když nevíš o co jde. Pokus se zapojit mozek. Daňově uznatelné náklady jsou pro každou profesi jiné, některé náklady společné. Např. kadeřnické nůžky jsou daňové uznatelné pro kadeřnici, ale zámečníkovi by tohle neprošlo. Pokud by si je koupil zámečník a zaúčtoval, musel by je mět v nedaňových nákladech. Ale např. kancelářské potřeby, PC atd. by byly uznatelné náklady pro obě profese. Účto musíš pochopit a ne se naučit čísla účtů jako básničku.
Případně se budeš živit jako účetní, který stůl myslíš, že si můžeš dát do daňově uznatelných nákladů? Tady ty all4.cz/... nebo tady tyto all4.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.