Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druhy norem

Od: normy odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Ve škole jsme dostali za domací úkol vysvětlit druhy norem. Jenže jejich význam nemohu nikde nalézt. Jedná se o normu podnikovou, normu oborovou a českou normu. Byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi to? Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravdomluvny*
hodnocení

0x

lidka*
hodnocení

0x

Trochu jsem se dívala na internetu a nejlepší vysvětlení jsem našla zde: normycsn.cz/... Jak jsem to pochopila já - základním a nejvyšším stupněm norem je česká norma. Oborová norma musí být v souladu s českou normou, ale je přizpůsobená požadavkům v konkrétní oblasti podnikání. A podniková norma je nejnižší stupeň a samozřejmě musí respektovat ustanovení obsažená v české, popř. i oborové normě. Je platná pouze pro konkrétní podnik. Asi 3x jsem se setkala s tím, že oborové normy byly zrušeny. Ale dál jsem nezkoumala, kterých oborů se to týká. Tak snad to pomůže vypracovat domácí úkol. *klik*
doplněno 06.09.09 16:44:

Tady je poznámka o zrušení čsl.oborových norem:
Písmařské názvosloví (bývalá oborová norma)
Přestože byly československé oborové normy zrušeny, některé údaje v nich zakotvené je nadále vhodné znát. Přinášíme vám oborovou normu 88 0111 Písmo, písmařství, písmolijectví. Vzhledem k tomu, že norma byla aktualizována v70.letech, nepopisuje terminologii současných elektronických publikačních a tiskových systémů (zcela zastaralá je kapitola o písmolijectví). Základní a další pojmy z konstrukce či typologie písma však zůstávají nezměněné. Hledáte-li tedy vhodný termín nebo naopak definici, projděte následující seznam.

hodnocení

0x

Navazu.

Normy se v zasade deli na dva druhy. Zavazne a doporucene.

Zavazne jsou zpravydla ty, na ktere odkazuji zakony, vyhlasky a jine obecne zavazne platne predpisy. Je nutne je dodrzet, jinak hrozi sankce ci zakazy.

Doporucene normy jsou pak samozrejme vsechny ostatni. Ty jsou urceny hlavne jako doporuceni konkretnich postupu, rozmeru, slozeni atd., ktere zajisti napriklad unifikovanost, jednoduchost, lepsi vysledky, objektivnost, snazsi procesy schvalovani a pod.

Normy existuji mezinarodni, narodni, oborove a podnikove.

Mezinarodni maji platnost, jak nazev napovida, napric staty, ktere na tyto normy pristoupily (napr ISO). V dnesnim globalizovanem svete s velkymi vyhodami.

Narodni maji obvykle pusobnost v ramci jednoho statu (napr. CSN v CR) je nutno ale rict, ze ruzne mnohe narodni normy se jiz dnes velmi casto shoduji v obsahu i v predepsanych hodnotach - vetsinou alespon v zajemne sousedicich statech. Neni to ale pravidlo. Do narodnich norem lze prejimat normy mezinarodni (napr. CSN EN).

Oborove normy jsou normy platne v ramci jednoho oboru. V CR se dnes jiz prakticky jako ON nevyskytuji, ale jejich hodnoty lze casto nalezt v CSN. Caste jsou ale mezinarodni oborove normy (napr. SAE pro automobilovy prumysl).

Podnikove normy stoji na nejnizsi pricce pomyslneho zebricku. Obvykle respektuji narodni, mezinarodni i oborove normy, ale stanovuji zaroven vlastni standardy. (Napriklad stanovi, ze z normalizovanych rozmeru sroubu dle CSN se bude pouzivat pouze rozmer M8, M10, M14 a M22., nebo, pokud je vyrobce jediny a potrebuje do vyroby jednu nestandardni soucastku, vytvori pro ni predpis, dle ktereho se bude vyrabet v druhovyrobe jinymi vyrobci a dodavateli.)

Prikladem podnikove normy je napriklad koncernova norma VW - zavazne predpisy pro vsechny spolecnosti spadajici pod koncern VW i jejich dodavatele.

doplněno 07.09.09 10:16:

Jeste bych doplnil, ze oborove a podnikove normy samozrejme musi take dodrzovat zavazne narodni normy, ale jez se nemusi shodovat s doporucenymi. - Pokud napriklad vyrobci nejaka doporucena norma nevyhovuje (i kdyz se jiste snazi, aby vyhovovala), vytvori si vlastni standard.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]