Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ložisko X Hřídel

Od: j0ck3r* odpovědí: 11 změna:

Čau, když mi vyjde hřidel 40mm a ložisko o vnitřim pruměru 60mm, mam zvětšit průměr hřidele? Poradte prosim.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Figurek ma pravdu, ale jsou i jine zpusoby, nez zvetsovat hridel.

Najit jine, mensi lozisko s vyssi unosnosti (jiny vyrobce, dvourade, valeckove, s kosouhlym stykem...), zaroven si tim muzes osetrit napr. i max. otacky, ktere jsou u vetsich lozisek nizsi.

Do kulickoveho loziska muzes vnest axialni predpeti, coz vyrazne zvysuje unosnost, pri zkraceni zivotnosti. To samozrejme musis zvazit, zda si muzes dovolit. Ale to uz je vyssi konstrukterska...

Pokud si pocital zivotnost L10, muzes zvazit, zda nebude vetsi procentuelnost poruchovosti prijatelna s ohledem na kompaktnost, hmotnost, predpokladanou dobu pouziti.

Nejsou vyjimkou aplikace, kde se vyplati lozisko menit po kazdem odpracovanem cyklu, nez pouzit mnohem vetsi, ktere dele vydrzi - to zalezi na tom, co konkretne delas.

Muzes se pokusit zmenit konstrukci, rozlozeni sil, pokud je to mozne.

I pokud nakonec dojde na zvetsovani hridele, hledej reseni, jak hridel odlehcit nebo jakou jinou nejjednodussi a nejlevnejsi cestou se dostat na prumer jaky potrebujes.

doplněno 28.05.14 13:40:

Jeste bych doplnil, ze pokud Ti mensi loziska nevychazeji hlavne na zivotnost, nez max. zatizeni, tak velmi vyrazny vliv na zivotnost ma spravne mazani. Rozdily v zivotnosti mohou cinit desitky procent. Ovsem to uz je opet vyssi konstrukterska...

doplněno 28.05.14 13:49:

A jeste jedno doplneni.

Pokud jde o nejakou skolni ulohu, od kud beres hodnoty lozisek?

Pokud z tabulek typu Vavrovky a pod., tak pred lety byla realita naprosto jina, nez co se uvadelo v tabulkach. Katalogy vyrobcu tehdy meli hodnoty unosnosti a otacek mnohdy i dvakrat vyssi, nez co se nechalo najit v tabulkach.

To jen upozorneni, at hledas na spravnych mistech...

figurek*
hodnocení

1x

Zdar.

Únosnost se vždycky počítá podle nejslabšího místa. Jestli ti pevnostně vyšlo ložisko s průměrem 60, pak musíš použít hřídel s průměrem 60.

Nikdy naopak.

j0ck3r*
hodnocení

Děkuju :), no jedna se spiš o ulohu. Jen se divim že mi to nějak divně vyšlo, protože ozubene kolo ma pruměr 130mm a hřidel bude mit 60mm a na obrazku to vypada uplně jinak, ale to bude asi tim, že hodnoty jsou vymyšlene z hlavy :)

e mi vyšlo nějak 0,90, tak jsem použil ložisko s kosouhlym stykem

C mi vyšlo 45kN tak jsem použil 60mm ložisko, ale je mi divne, že pro silu 5000N (což si myslim že je malo) mi vyšlo docela celke ložisko

5000N je co za silu?

j0ck3r*
28.05.14 18:02
hodnocení

radialni

Kolik je moment? 900Nm?

Tu hridel prumer 40 mas dutou nebo plnou?

Neznam zadani, ale od oka bych rekl, ze to budes mit predimenzovane. Ale treba se mylim.

j0ck3r*
hodnocení

580Nm, planou, ale zatěžova sila na hřidel je 8933N

j0ck3r*
hodnocení

Asi tam mam blbost, ale i tak si nevim rady, misto poměru Fa/Co jsem dal Fr/Co. Ale když nemam axialni silu, tak mam dat 0/4,5? To ale tim padem nebude vychazet.

j0ck3r*
hodnocení

Už to mam :), ja to počital jako by s Axialni a Radilni silou, ale ono to ma byt, že vypočitam jenom P pak La a pak C a podle C najdu ložisko. Napište ještě prosim, jestli to tak je.

Presne tak.

Pokud mas axialni silu nulovou, pak P=Fr.

Pokud mas zadanou pozadovanou zivotnost L, spoctes si z ni Cr.

Vyhledas lozisko podle Cr v tabulce a zvolis nejblizsi vyssi.

Zkontrolujes, ze vyhovuje maximalnima otackama.

j0ck3r*
28.05.14 19:04
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]