Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám si vzít latinu?

Od: kiki26 odpovědí: 10 změna:

Potřebovala bych poradit... Nemůžu se rozhodnout, jestli si na příští školní rok zvolit nepovinně latinu.

Chodím teď do prváku na gympl. Nevím, kam bych chtěla potom. (VŠ? Medicína asi ne, možná práva... ale nějak vyprofilovaná nejsem, možná o trochu více humanita.) Máme možnost si na příští rok zvolit (nepovinně) latinu, 2 hodiny týdně. Dojíždím a 2x týdně se mi ve škole zůstávat déle moc nechce. Právě nevím, jestli by to stálo za to. A taky bych asi musela dělat něco navíc a to se mi zas tolik nechce... Nechcu si pak říkat, že jsem si to teda dávat neměla.

Jak bych tu latinu mohla v budoucnu uplatnit (jaké obory VŠ)? A co myslíte, má to cenu si to teď dávat, když úplně ještě nevím, co dál...?

Díky moc za poznámky, rady :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

1x

Ať budeš chtít dělat cokoli, budeš muset dělat "něco navíc". 2 hodiny týdně není nic, co by tě mělo extrémně namáhat. Rozhodně je jednodušší si předmět vzít (a potom ho možná nevyužít), než si ho nevzít a pak před maturitou nebo v prváku na výšce dohánět nedostatky. ;)

Jsi na gymplu, nevíš kam půjdeš dál. Být Tebou, jdu do toho. Latina má široké užití. Od medicíny přes přírodovědu až po právo, filosofii nebo lingvistiku. Navíc dost pomůže při porozumění terminologii libovolného oboru nebo při studiu románských jazyků (a ono i angličtina má v latině dobře zapuštěné kořeny). ;)

janplinto*
hodnocení

0x

Omlouvám se, že neodpovím na dotaz a tudíž nepomohu, ale Váš dotaz ve mně evokoval jistý český film pro pamětníky...myslím, že víte, který...

hodnocení

0x

Já bych si ji určitě vzala - mně latina hodně pomohla při studiu cizích jazyků; navíc získáš rozsáhlé všeobecné znalosti.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Pro práva latina určitě ano.

lindaf*
Ahoj. Co ja muzu doporucit latinu urcite ano. Ma siroke vyuziti a je zajimava. Je sice pravda, ze je to hodne uceni nazpamet, ale my se treba na latine ucime i dejiny rima (prekladame texty) takze je to fajn. Nemluve o tzv. verba alata coz jsou ustalena spojeni z latiny, kterymi muzete perlit i v beznem zivote. ;) :) urcite to hodne rozsiri obzor a vzdelanost.

ydal
hodnocení

0x

Já jsem měla na gymplu latinu dva roky povinně (na výběr byla latina nebo deskriptivní geometrie) a pak jsem šla na práva. Upřímně, nijak zvlášť ti to ve studiu práva nepomůže. Budeš vědět, jak se co čte, ale to je tak všechno. Na gymplu se učí skloňování, časování a překlady textů většinou z mytologie. Na právech se pak budeš leda učit, jak se řekne např. kupní smlouva latinsky. To samé na medicíně, tam to nebude kupní smlouva, ale např. kost stehenní :).

ja1
hodnocení

0x

Proč ne.

"I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále..."

eulalie*
hodnocení

0x

Na medicíně se latina bere, ale tam je všechno v latině - celá anatomie a to se stejně musíš naučit nazpamět, jak se co v těle pojmenuje. Učení latiny ti akorát rozšíří obzory, zjistíš, kolik slov se z ní vlastně ještě stále užívá, je to ta klasická vzdělanost. V budoucnosti uplatnit latinu? Leda by ti to pomohlo možná při učení cizích jazyků, jinak nevím. Těžké rozhodování, na druhou stranu, co se jednou naučíš, to ti už nikdy nikdo nevezme.

agathexp*
hodnocení

0x
Chodím na gympl, na kterém se latina v rámci jedné sekce učí jako regulérní jazyk (asi čtyři hodiny týdně). Podle toho, co říkají děcka, bych do toho nešla. Je možné, že je to jenom naší školou, ale je to přece jen mrtvej jazyk a za dvě hodiny týdně se toho stejně moc nenaučíš. Navíc je latina těžká a myslím si, že když nemáš vyloženě touhu ji studovat, tak tě stejně nebude bavit.

Potom na VŠ se budou všichni prát o to, aby se vešli do latinského kurzu :-D. Alespoň u nás to tak bylo. Latina určitě není těžká - minimálně odpadá nesnadná výslovnost (při dnešním čtení latiny se použí pouze několik základních pravidel), navíc velmi pomůže při studiu jazyků, a to nejen románských. Mluvím z vlastní zkušenosti - a to jsem se latinu na střední také odmítala učit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]