Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji nutně poradit, už si opravdu nevím rady. Mám skoro tříleté dítě, za týden mu budou tři roky. Syn je čilejší, ale hyperaktivní bych neřekla, jako miminko byl hodný, hodně spat, pěkně papkal, rád si hrál. Ale zlom přišel kolem druhého roku, kdy se z něho stal vyloženě lump. Je umíněný, paličatý a neposlušný, hlavně ručičky má neposlušné. Na vše musí sáhnout a vše si musí vyzkoušet, i když mu důrazně řeknu že nesmí. Když jsme doma a sami dva, je hodný, kouká na pohádku, hraje si i sám. Ale jakmie jsme venku a je tam více dětí, většinou má kolem sebe starší děti, tak to je konec. Pořád s jen honí a na slovo mě neposlechne. Teď začal problém ve školce, začíná tam lumpačit, rozdovádí děti a třeba se začnou honit. Ale jinak poslouchá. Paní učitelka mi dnes oznámila, že to s ním sama ve třídě nezvládne a na každodenní chození do školky to není. Vůbec nevím co mám dělat, protože za týden mu budou tři roky a mě končí RD, takže musím do práce. Poraďte mi co mám dělat?
Děkuji Kami
Váš synek, stejně jako mnoho jiných dětí, pravděpodobně prožívá období negativismu. Buďte odlolná a nastolte mu s nadsázkou "osvícenou a laskavou vojenskou diktaturu". Něco si o tom přečtěte a promluvte s učitelkou.
Nedokáži posoudit vážnost situace, ale podle popisu mi přijde, že máte zdravé a šťastné dítě. Přijde mi to jako normální vývojové stádium. Každé dítě, když se rozdovádí, tak se těžko upoutává jeho pozornost a chvíli trvá než se "uklidní". Doma jsme byli tři děti a takhle všichni dováděli, pokynů rodičů nedbaje - ani varování, že si ublížíme a někdo z nás bude plakat, až to tak pokaždé skončilo a až pak byl po pláči klid... (dočasně)
Pokud máte možnost, tak zkuste změnit učitelku ve školce. Ne každá si dokáže poradit s každým dítětem. To víte, že lépe se jí zachází s těmi, které najde ještě za hodinu tam, kde je posadila.. Některé učitelky se dětem věnují, jiné méně. Některé snadno upoutají pozornost a mají přirozenou autoritu, jiné ne...
Synovec má takhle ve školce dvě paní učitelky - jednu má rád a ona jeho, umí to s ním a druhou paní učitelku vůbec nemusí.
děti jsou neposedné, pořád někam běhají, to je normální. učitelka ve školce by to měla vědět a vůbec nemá právo rozhodovat o tom, kdo do školky chodit bude a kdo ne. Že tam zlobí? - to je jenom její problém, jak si to zařídí, ona je tam od toho a je to její práce. Že to nezvládá - to není váš problém. Malého vám do školky vzali, tak tam chodit bude.
Netrapte se tím a budte ráda, že máte zdravé a živé dítě... Moje prababičky vždycky říkala, že děti, které pořád sedí v koutku a počítají prstíčky nejsou normální...
S tím neposloucháním - je v období, kdy si začíná prosazovat svůj názor a svoji vůli. Nastavte mu PEVNÉ MANTINELY a v mezi nimi ho nechte "dovádět" a co už je přes je potřeba rázně a DŮSLEDNĚ ukončit. (ale vždy, ne jenom někdy)
Zdravím, mám ve školce stejného chlapečka. Není to hyperaktivita, je to pouze částečná nevychovanost, dítě prostě není zvyklé, že se v tomto dodržují nějaká pravidla. Osahávání všeho je normální, až se o něco píchne, popálí anebo se skřípne, sám zjistí, že se na to nesahá, to je normální rozvoj. To lumpačení venku je jen zkoušení Vašich mantinelů, kam až může zajít a co mu projde. A pokud Vás venku desetkrát neposlechne a vidí, že se kvůli tomu nic neděje, maximálně nějaká ta mírná domluva, tak to samozřejmě bude dělat nadále. Pokud Vás neposlechne, důrazně a především DŮSLEDNĚ trvejte na splnění svého požadavku. Ne, že mu jednou dvakrát řeknete a pak mávnete rukou. Tak se nikam nedostanete. Pokud neusposlechne potřetí - jdeme domů.
K učitelce - že ho ona nezvládne, to sice chápu, ono mít jedno dítě, které neustále rozhazuje všechny ostatní je hodně náročné, ale v žádném případě to neznamená, že by měl kluk do školky chodit jen někdy. Naopak, je potřeba, aby chodil stále pravidelně, aby si neustále opakoval pravidla chování ve školce a naučil se je respektovat. Paní učitelka si holt musí poradit, pokud dítě skutečně nemá poruchu jako hyperaktivitu nebo podobně, tak není důvod, proč by do školky neměl chodit.
doplněno 22.05.14 20:04:A vařečka každý den.. na některé dítě tělesné tresty fungují, na jiné ne. Pokud máte pocit, že vařečka nezabírá, orientujte se jinam, na zájmy dítěte. Dnes se nemůžeš dívat na pohádku/jít za kamarády/být po počítači, protože jsi zlobil.
Bohužel u mnoha dětí platí i "stromek se má ohýbat, když je mladý". Já byla neskutečně rozmazlený, drzý, panovačný a všelijaký parchant, a u nás se vařečka nebo ruce užívaly hodně často. Dnes jsem ráda, protože po dobrém se mnou táta nic nesvedl.
doplněno 22.05.14 20:51:Jak říkáte, nenechte se překecat a případně se nebojte s tím jít za ředitelkou. Pokud není dítě vyloženě nezvladatené, což by potom prošetřilo vyšetření u dětského psychologa, tak to s ním učitelka holt musí vydržet do té doby, než si dítě osvojí pravidla a srovná se. Což do prázdnin určitě nebude a v září to bude celé začínat znovu, ale takový je prostě život.
Jen pozor na jednu věc - pokud syn občas někomu liští a děti zlobí, možná nebude oblíbený. Ten nevychovaný chlapeček, co chodí k nám, ráno otevře dveře a děti zahučí sborem "áájééé, ... už je tady." Nemají ho rádi.
Děkuji, také si myslím, že učitelky musejí být schopné si s dětmi poradit a to ať jsou jaké jsou. Nevidím v tom problém, vím, že to není příjemné mít dítě, které neposedí a pořád vymýšlí lumpárny a provokuje ostatní, ale takových je na světě spousta. A nemyslím si, že by i ostatním rodičům říkali, aby si s vé ratolesti raději nechali doma. Myslím si také, že pravidelný režim by jim pomohl.
Jen poznámka k reakcím na paní učitelku: teď možná jí radíte, aby učitelování nechala někomu, kdo děti zvládá, že má na to vzdělání atd. atd., a v podstatě s Vámi souhlasím, ale až budou všechny děti takové, že se ukočírovat nedají (vemte si, jak často se Vám rodičům s dvěma dětmi stane, že neposlouchají, a jaký je to stres...no, a vynásobte to deseti), tak tu práci nebude dělat NIKDO.
Zamyslete se také nad tím, jestli můžu já jako učitelka nést zodpovědnost za život a zdraví dítěte, které neposlouchá. Což například u některých dětí (u nás ve škole máme takové 2), které nelze vzít na výlet, protože nemůžu ručit za to, že jej vrátím v pořádku. Kde to sakra jsme, aby dítě nemohlo na výlet? No, nemůže. To není za trest, ale když vím, že "slez z té skály" neznamená, že dítě sleze, tak se mi tam třeba zabije...
Rozumná myšlenka. Máte bohudík i bohužel úplnou pravdu, letos jsme v jednom případě přistoupili k tomu samému a požádali jsme rodiče, aby si dítě v den výletu nechali doma. Je mi líto, ale neohrozím 25 dětí kvůli jednomu nezvladatelnému proto, že se celou dobu budu muset zaobírat jen tím jedním. Z toho důvodu s námi jezdí do divadla nebo na plavání jen ti starší doplněni mladšími, co se umí chovat a co to zvládnou.
Jak za co. Osobně bití nerada vidím, myslím si, že to jde bez něj. A když už, tak vlastní dítě. Učitelům a vychovatelům bych tohle právo nedávala. Na druhou stranu nebudu lhát, že mi nikdy ruka neujela... a co víc, docela to pomohlo. Ale to je tím, že děcka vědí, že tohle běžně neděláme, a že když už se to stalo, tak překročily dost důležitou hranici. Je to jako s křikem, budu-li na ně křičet pořád, nebude to mít takový účinek, jako když zvednu hlas jen když opravdu jde do tuhého.
Hmmm, nějak nerozumím tomu, co říká paní učitelka, jakože to n e n í na každodenní chození do školky? Co to má znamenat? Že by tam chodil jen některé dny? To je divné, sjednejte si schůzku s ředitelkou. Jinak máte asi chytré, šťastné dítě, které je rádo na světě ), ale vážně, asi bych šla za dětským psychologem, dnes je to už běžné, nic špatného na tom není a jeho posouzení Vám může pomoci.
Děkuji za odpovědi, snad to zítra dopadne dobře a nebudeme muset chotit jen 3x týdně, jinak nevím jak bych to zvládla s hlídáním a s prací. Je pravda, že období kolem třetího roku je snad nejhorší. Předvádíme se a to neskutečně, děláme psí kusy a občas jen tak ze srandy někoho poplácne. Trestám ho, ale příjde mi, že je to prd platné. Vařečka se u nás raduje každý den.
nevychova.cz/... Pročtěte a popřemýšlejte. Tož, co to je za učitelku, která nezvládá divoké dítě?! To mi povídejte! Jaké: na denní chození to není?! Mám ve školkách odučeno víc jak 30let, ale toto? Neexistuje! Paní učitelce řekněte, ať si všecko vyřeší sama, má na to vzdělání a nežaluje až po době, kdy už vy stejně nic nemůžete udělat. A před školkou také určitě říkáte, ať je hodný. Co víc můžete?! Ať si to, co jim vadí, řeší ve školce. Určitě vědí, co to je malá mozková dysfunkce. nemoci.doktorka.cz/...
My jsme tomu říkali,,tříletá puberta,,ale vařečku bych nevolila,můžete mu s ní v záchvatu vzteku i ublížit.Když jsme byli děti-mám ještě 2 sourozence a zlobili jsme,tak náš táta měl po ruce proutek z lísky,jé ten štípal! Švihnul nás přes nohy a hned jsme se zklidnili.Jinak,učitelka vám nemůže zakázat vodit 3-leté dítě do školky,když svoji práci nezvládá,tak ať přenechá místo jiné,která děti zvládne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.